Dzięki za info. Pomimo, że był słoneczny dzień, to jednak w lesie było dość ciemno. Miałam obiektyw Canon 100-300mm (już niedługo zamienię na coś dłuższego) oraz do makro Canon 100mm. Wg. kolegi zdebika czas musiałby być wiec ok. 1/100 lub jeśli bierze się przelicznik crop (bierze czy nie?) to 1/160. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80. O statywie już myślałam, ale na razie jestem na etapie przeglądania informacji na ich temat. Nie jest to łatwy wybór i być może niedługo tuż przed jego zakupem poproszę kolegów z forum o opinie. W tej chwili planuję zakup dwóch lamp błyskowych. Jedną lampę Canona, taką standardową, a druga lampę Youngnuo montowaną na obiektywie, taką do zdjęć makro. Kwestia tylko czy lampa błyskowa da mi to czego od niej oczekuję i dlatego też poje pytanie o wpływ lampy błyskowej na czas naświetlania. Kolega zuber proponował podnieść ISO, ale czytałam, że czym wyższe ISO tym gorsza jakość zdjęcia (takie ziarenka na zdjęciu). Ja używałam z lesie ISO 800. Oczywiście lampa nie byłaby wykorzystywana tylko w lesieasdf, biodar dzięki za info. Jutro poszperam w ustawieniach.