Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Lampa błyskowa a czas naświetlania - pytanie początkującej

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa a czas naświetlania - pytanie początkującej

Dzięki za info. Pomimo, że był słoneczny dzień, to jednak w lesie było dość ciemno. Miałam obiektyw Canon 100-300mm (już niedługo zamienię na coś dłuższego) oraz do makro Canon 100mm. Wg. kolegi zdebika czas musiałby być wiec ok. 1/100 lub jeśli bierze się przelicznik crop (bierze czy nie?) to 1/160. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80. O statywie już myślałam, ale na razie jestem na etapie przeglądania informacji na ich temat. Nie jest to łatwy wybór i być może niedługo tuż przed jego zakupem poproszę kolegów z forum o opinie. W tej chwili planuję zakup dwóch lamp błyskowych. Jedną lampę Canona, taką standardową, a druga lampę Youngnuo montowaną na obiektywie, taką do zdjęć makro. Kwestia tylko czy lampa błyskowa da mi to czego od niej oczekuję i dlatego też poje pytanie o wpływ lampy błyskowej na czas naświetlania. Kolega zuber proponował podnieść ISO, ale czytałam, że czym wyższe ISO tym gorsza jakość zdjęcia (takie ziarenka na zdjęciu). Ja używałam z lesie ISO 800. Oczywiście lampa nie byłaby wykorzystywana tylko w lesie asdf, biodar dzięki za info. Jutro poszperam w ustawieniach.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Kropka Zobacz posta
    Wg. kolegi zdebika czas musiałby być wiec ok. 1/100 lub jeśli bierze się przelicznik crop (bierze czy nie?) to 1/160. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80.
    .
    Przy 100mm 1/100 bez IS w przypadku amatora to ruletka. Crop factor'a nie musisz przeliczac, ale warto wiedziec jaki czas potrzebujesz na np. 50mm zeby nie poruszyc zdjecia. Czesto moze to byc nawet 1/80- 1/100 dla 50mm.

Moze zamiast statywu monopod?

Aha - stabilizacja pomaga, czesto mozna wydluzyc czas 2x.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Cytat Zamieszczone przez Kropka Zobacz posta
    Miałam obiektyw Canon 100-300mm. Niestety, w trybie Av czasy były przeważnie 1/50-1/80.
    W tym konkretnym przypadku tylko statyw. Lampa nie ma aż takiego zasięgu aby oświetlić krajobraz na 100 czy 300mm.
    chyba że rzucisz lampę wyzwalaną radiowo w okolice tego co chcesz fotografować na takiej ogniskowej i tu doświetlisz odpowiednio "cel".

Druga porada- tego typu obiektywami jak jest ciemno - to staraj się robić na jak najszerszym kącie - w tym przypadku 100mm ponieważ obiektyw jest tu najjaśniejszy, oraz im krótsza ogniskowa tym mniejsze ryzyko poruszenia zdjęcia przy fotografowaniu.

Uprawnienia umieszczania postów