Strona 475 z 495 PierwszyPierwszy ... 375425465473474475476477485 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 741 do 4 750 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pytanie może banalne, jak duży musi być obiekt, by centralny punkt AF pewnie go złapał? Minimum wielkość kwadracika w wizjerze?
    Czy ktoś z Was miał problem z AF, który wymagał innego zabiegu niż regulacja w serwisie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    Pytanie może banalne, jak duży musi być obiekt, by centralny punkt AF pewnie go złapał? Minimum wielkość kwadracika w wizjerze?
    Musi być większy.

Coś już napisał

To pewnie tłumaczy, dlaczego celując w źrenice łapie mi najczęściej ramki okularów...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

To pewnie tłumaczy, dlaczego celując w źrenice łapie mi najczęściej ramki okularów...
    Dodatkowo właśnie musisz pamiętać, że punkt AF jest większy niż zaznaczono w wizjerze, stąd też taki efekt. A ramka okularów daje silniejszy sygnał (krawędź) z punktu widzenia AF niż źrenica.

Punkt afu to nie punkt tylko maly obszar. W tym obszarze system szuka linii. To co jak napisal jotes25 daje "silniejszy sygnal" bedzie wazniejsze. Stad np. robienie zdjecia pajaka na pajeczynie gdzie za nia jest spora przestrzen - jest niezlym wyzwaniem dla afa Malo tego - czasem pojawiaja sie glosy, ze obszar afa nie pokrywa sie bardzo dokladnie ze srodkiem kwadratu...
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 18-08-2016 o 11:44
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Coś już napisał

Dzięki za wskazówki, jak widać w moim przypadku przesiadka na mały obrazek i jasne szkła to nie lada wyzwanie i zmiana przyzwyczajeń.

Wracając do 6D, czy Wasze puchy mają tendencję do ustawiania FF w różnych sytuacjach? Najczęściej ustawia mi FF, gdy mam słońce za sobą, szczególnie na godzinę-dwie przed zachodem lub jeżeli w kadrze pojawi się inne źródło światła na prost aparatu. Do tej pory myślałem, że występuje to tylko dla 50STM, a analizując zdjęcia dokładniej dla 16-35/4 i ustawieniu 35/4 też dostrzegam podobne zachowanie, które na pierwszy rzut oka nie wychwyciłem.
    Może być to skopany moduł AF?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Może być to skopany moduł AF?
    Robiłeś kalibrację obiektywów w body?

Coś już napisał

Tak. Body było na kalibracji do wzorca, 50 do obiektywu. FF raz występuje, raz nie, mówię o centralnym punkcie AF.

Hmm bylo a nie wychwyciles... Moze tak ma byc po prostu? Zrob zyciowy - strzel ze 20 zdjec w plenerze czegos normalnego - drzewo, samochod... i zobacz ile fotek jest ok a ile ma duzego front focusa... Jak z 80% bedzie do zaakceptowania (nie mowie perfekcyjne ale do zaakceptowania...) to ok.
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Początki nałogu Awatar asdf

To masz w większości nie trafione zdjęcia, czy może focisz tablice i bateryjki?
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Strona 475 z 495 PierwszyPierwszy ... 375425465473474475476477485 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów