Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Zdjęcia za pieniądzę

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie Odp: Zdjęcia za pieniądzę

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Wartość jest taka za jaką klient jest w stanie zapłacić za zdjęcia, oraz czego oczekuje i czy fotograf jest w stanie to dać klientowi,
    a nie na podstawie forumowego "widzi mi się" kogoś z drugiej strony firewalla :-)
    Tak a jaki klient bierze w ciemno fotografa nie widząc za co płaci?

Jako klient chcę zobaczyć jakie zdjęcia robi "kolezanka" i na tej podstawie oceniam czy są warte tych pieniędzy czy też nie oraz to ile jestem w stanie za nie zapłacić.

Pewnie masz rację, nie znam się na klientach ale jak dają to trzeba ciągnąć ile się da.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 19-07-2016 o 19:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Czy tak musi wyglądać każdy wątek z "miękkim tematem"? Wszyscy modzi na wakacjach czy teraz trolowanie jest dozwolone?

Pytam serio, bo to kolejny wątek, w którym większość odpowiedzi nie wnosi nic do tematu, niektóre sprawiają wrażenia zwykłego wyżywania się. To powinno być szybko ucinane, bo forum zamiast budować bazę wiedzy, staje się śmietnikiem.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

A ja Ci pomogę

Cytat Zamieszczone przez paula21 Zobacz posta
    1) Jak to jest z podpisywaniem zdjęć? Jeżeli robicie foty na ślubie bądź panieńskim, a później je oddajecie obrobione - wszystkie dajecie z logo?
    Zdjęcia w pełnej rozdzielczości bez logo. Niektórzy dają dodatkowy folder z miniaturami z logo + dodatkowy zapis w umowie o publikacji np. na FB właśnie tych oznaczonych
    Ja stosuję taki zapis,ale zawsze po rozliczeniu grzecznie proszę klienta o podpisanie zdjęć. Jeśli tego nie zrobi nie będę się jakoś bardzo spinał. W 80% przypadków są mili i to robią.

2) Czy umowę podpisujecie przed imprezą, czy przy oddawaniu zdjęć?
    Jeśli chcesz uniknąć nieporozumień i w efekcie kłopotów - zawsze przed!

3) Luźne pytanie o ceny - jeżeli chodzi o początkujących - ile brać na początku? ile Wy braliście?
    Jeśli jesteś dobra to ceny rynkowe.
    Jeśli zaczynasz i jeszcze szlifujesz warsztat to lepiej zacząć od niskiego/średniego pułapu i podnosić z kolejnymi zleceniami.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cześć,

Nie mam się do kogo zwrócić, więc mam nadzieję, że znajdą się osoby, które pomogą
    Mam kilka pytań dotyczących współpracy.

1) Jak to jest z podpisywaniem zdjęć? Jeżeli robicie foty na ślubie bądź panieńskim, a później je oddajecie obrobione - wszystkie dajecie z logo?
    2) Czy umowę podpisujecie przed imprezą, czy przy oddawaniu zdjęć?
    3) Luźne pytanie o ceny - jeżeli chodzi o początkujących - ile brać na początku? ile Wy braliście?
    1. Chciałabyś dostać zdjęcia z podpisem fotografa płacąc za nie 2-3 tys ?
    2. Pytasz poważnie ?
    3. Nie ważne ile biorą inni. Jest jakieś minimum za które musisz przeżyć utrzymując swoją firmę. Zacznij od minimum, żeby zdobyć zlecenia i portfolio

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Tak a jaki klient bierze w ciemno fotografa nie widząc za co płaci?

Jako klient chcę zobaczyć jakie zdjęcia robi "kolezanka" i na tej podstawie oceniam czy są warte tych pieniędzy czy też nie oraz to ile jestem w stanie za nie zapłacić.

Pewnie masz rację, nie znam się na klientach ale jak dają to trzeba ciągnąć ile się da.
    A jesteś, czy zamierzasz być klientem ? Raczej nie.
    To ile jesteś w stanie zapłacić, to Twoja sprawa, są tacy co mogą więcej i mniej. Nie ma to żadnego znaczenia.
    Są tacy co jadą po bandzie i dla paru zł w kieszeni biorą pierwszego z brzegu (bo taniej), potem płaczą ... ale to ich sprawa. Niańczyć nikt nikogo nie będzie.
    Rynek weryfikuje partaczy dość szybko. Prowadzenia biznesu nikt na forum nie nauczy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Rynek weryfikuje partaczy dość szybko.
    Z tym to bym bardzo polemizował. Znam wielu partaczy którzy partolą od lat i mają się świetnie (w różnych dziedzinach), a w branży o której mowa jest to szczególnie łatwe, bo nie istnieją obiektywne kryteria oceny.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów