Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: canon 17-55 2.8 wymieniać czy nie?

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Odp: canon 17-55 2.8 wymieniać czy nie?

Cytat Zamieszczone przez marek2486 Zobacz posta
    Wydałem sporo pieniędzy na wymarzony zakup, więc chciałbym mieć pewność, że nie trafiłem na jakiś zły egzemplarz
    Wielu z nas żyje i czuje się dobrze, może nawet bardzo dobrze. Gdybyśmy jednak zrobili testy specjalistyczne, to w wielu przypadkach mogłoby okazać się, że większość lub przynajmniej część z nas nadaje się do sanatorium albo jest obłożnie chora. Proponuję tak jak moi koledzy skupić się na robieniu zdjęć a nie na testach i wtedy zadecydować czy chcemy ten obiektyw czy nie.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Mikroregulacja jest nie po to żeby identyfikować wadliwe egzemplarze tylko żeby precyzyjne zestroić posiadany sprzęt. Masz to zrobione - zresztą wartości odchyłek wydają się minimalne.
    Zostaw tak jak masz wyregulowane i natrzaskaj trochę fotek.
    Rozumiem, tylko, że Gość w salonie powiedział, że nie da się tego zrobić, ponieważ wartości są różne dla innych ogniskowych a dodatkowo dla różnych odległości. Tym mnie przestraszył, więc zacząłem szukać... Doczytałem , że odchyłka +-5 jest dopuszczalna (linki w pierwszym poście) chciałem dopytać czy tak jest rzeczywiście i czy można ją wypośrodkować tak jak ustawił czy ewentualnie dać na 0 i wtedy testować w praktyce. Dobrze zrobię kilka zdjęć i zobaczę czy będę zadowolony.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Tak jak koledzy powyżej. Ciesz się aparatem i rób foty.

Ale z drugiej strony, to chyba jest normalne, że jak kupimy coś nowego, to "szukamy dziury w całym".
    Miałem podobnie w kilku przypadkach, a to stabilizacja za głośna, a to za wolno AF łapie itd.
    Ale to mija, naprawdę
    Dziękuję za zrozumienie. Zaznaczam, że to moja pierwsza lustrzanka więc doświadczenia w sprzęcie i jego ocenie brak, chociaż zakup dobrze przemyślany.

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez marek2486 Zobacz posta
    zrobię kilka zdjęć i zobaczę czy będę zadowolony

O to, to. A może nawet kilkadziesiąt.

Dopiero zaczyna

Jeśli jednak ktoś wie jak to jest z tą mikroregulacją w obiektywach typu zoom to proszę o odpowiedź. Czy odchyłka +-5 jest w praktyce dopuszczalna (linki w pierwszym poście mówi że tak) i czy można ją wypośrodkować np. tak jak w moim przypadku na -3 przy błędach dla 17mm z odległość 30cm +3, 70cm +5, 1,5m +1. Jeszcze jedno czy miał ktoś problemy z tym obiektywem jeśli chodzi o celność AF? Jeśli nie to i mój egzemplarz powinien być ok. Czas sprawdzić w praktyce i zrobić trochę zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

zacząłeś od d##y strony
    w życiu nie robiłem nic z obiektywami z wyjątkiem zdjęć-do tego sluza
    a u ciebie cala para poszła w cm i +/-
    bez sensu
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

A i skalibrowany obiektyw czasem nie trafia... Czasem w jednym swietle jest ok a w innych warunkach juz slabiej... Zyj z tym Zawsze mozesz zrobic jak to jednym filmie na YT powiedzial amerykanski "fotograf" - rozwiazaniem FF/BF jest... uzywanie trybu LV. I najlepsze byly komentarze (innych Amerkanow jak sadze) - "Wow! Dzieki! Super porada, teraz moja lustrzanka wreszcie dobrze ustawia ostrosc!"
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów