Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
Nigdy nie rozumiałem, dlaczego ludzie kupują dobre aparaty typu 6d i potem zabijają ich potencjał podłączając szkła typu C24-105mm. Ten obiektyw ma transmitancje światła gorszą o pół działki niż C24-70 f/4, nie wspominając już nawet o T24-70 f/2.8: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D vs Canon EF 24-70mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D vs Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD Canon on Canon EOS 6D
Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
A ja nigdy nie rozumiałem ludzi patrzących ślepo na testy
+1 dla Tom77

zastanawiam sie czy piszący miał go kiedyś w rękach i zrobił jakieś konkretne zdjęcia w komplecie z 6D - stawiam że nie - zawsze są lepsze obiektywy ale 24-105 to wyjątkowo uniwersalny obiektyw optycznie nie ma tragedii (proponuję poczytac test na optycznych zanim ktoś wpadnie w zachwyt nad nowymi kostrukcjami) zakres fantastyczny, wykonanie - no to jest obiektyw z serii L - uprzedzając pytania ja miałem w ręce 24-105 i nawet robiłem nim zdjęcia byłem zaskoczony bo spodziewałem się czegoś znacznie ale to znacznie gorszego optycznie.

ostatnio widziałem portrety - tak portrety wykonane tym obiektywem były tak dobre że aż się zdziwiłem ze obiektywem nie nadającym się do portretów ktoś w ogóle pomyślał że można nim zrobić portret co więcej zrobił ten portret.

porównanie do tamronów bym sobie darował - testy testami, a marketing marketingiem - miałem kiedyś jakiegoś (nawet dwa) tamrona i raczej chcę nie pamiętać o tych mydlanych fotkach które mogłyby być ostre - trzeba patrzeć przed siebie - mam wrażenie że tutaj działa podobny typ marketingu jak przy słynnym systemie 4/3 - ostatnio sporo czytałem o nowych stałkach tamrona bo myślę o 35mm trzeba się sporo naczytać i między wierszami aby w natłoku tego słodu płynacego z opisów wyłowić jakieś realne fakty.