Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: jaki aparat

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: jaki aparat

Cytat Zamieszczone przez pimpek_2000 Zobacz posta
    Panie.kolego, jeśli poczułeś się urażony to przepraszam, nie miałem tego w zamiarze. Co do fotek, to nigdzie nie napisałem, że to ma być dzieło artysty (fotka artystyczna), bo takim się nigdy nie czułem - nie mam talentu po prostu. Nie potrafię na świat patrzeć przez pryzmat piękna, nie potrafię tworzyć czegoś co nawet od strony technicznej można by nazwać dziełem sztuki, choć nie powiem, ze od kiedy pamiętam czułem tego zew. Rzeczywistość jednak zawsze rozmijała się z tą moją potrzebą, co nie jednokrotnie obniżało moją wartość. Z czasem przywykłem do tego, dlatego też piszę wprost o tym czego potrzebuję i jak miałoby to wyglądać.
    Rozumiem wysiłek wielu ludzi pokładziony w doprowadzanie sztuki do perfekcji, nie mniej, nie imponuje mi to specjalnie bo przypuszczam, że równie dużo, a może i nawet więcej wysiłku włożyłem w inne dziedziny życia, i nadal nad tym pracuję gdyż nie potrafię uznać swojego warsztatu za co najmniej dobry.
    Bardzo chętnie natomiast usłyszę konstruktywne rady, bez dozy ironii, bo nienawidzę sofistycznej laksy w rozmowie. Równie chętnie zapoznam się z poleconymi mi podstawowymi podręcznikami dotyczącymi przedmiotu. Oczywiście nie przeczytam tysięcy stron i nie zarwę nocy ucząc się obróbki, bo z jednej strony nie mam na to czasu, z drugiej, najzwyczajniej na świecie brak mi zapału. Mam nadzieję, że przy tak minimalnym wysiłku uda mi się pstryknąć coś co przynajmniej sam będę mógł uznać za ładne. Za wszelkie porady z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam każdego kto choć troszkę poczuł się urażony.
    widzisz ja staram sie ciebie zrozumieć ale są osoby ktorym takie podejscie nie pasuje i generalnie jeżeli ktoś prosi o to aby dać mu coś a on i tak sie nie specjalnie do tego przyłoży to ludzie nie mają specjalnie ochoty na konstruktywne rady, czy wypowiedzi, bardziej proste linki i podpowiedzi typu wejdz na YT i wpisz HOW TO DO PORTRAITS albo to samo w googlach. co do sprzetu kazdy ma troche racji , kolega becekpl również iphone to telefon z bardzo dobrym aparatem ktory przy odrobinie wiekszej wiedzy potrafi naprawde zadziwić, jednakże to samo można osiągnąć prostym kompaktem wtym wypadku , mniej więcej, ale też posiadanie czy to 40d czy 5d czy 1d czy 750d zarówno z 85L czy 18-55 nie zagwarantuja ci dobrych zdjęć. Kup to na co cie stać czyli prosty sprzęt, ciesz sie rób foty, ale też przykro mi to mówić z taką otwartością na temat fotografii nie uzyskasz zbyt dużo pomocy . Polecam, isc na kurs fotografii, ale nie internetowy tylko taki 1on1 spotkac sie zapłacić, i chac nie chcąc gosciu musi ci przekazać wiedze bo płacisz. Rozumiem że fajnie by było dostać to za darmo ale jak juz pisałem wcześniej z takim podejściem nie licz na zbyt dużą pomoc, przykro mi
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Podkowa Leśna

Red face Canon 750 D + obiektyw EFS 18-55 mm (f/3,5-5,6)

Cześć, wspominasz o aparacie Canon 750 D + obiektyw EFS 18-55 mm (f/3,5-5,6).

Polecono mi właśnie w Canonie taki model i zastanawiam się nad jego zakupem.
    Aparat jest mi potrzebny do uwieczniania wykonanych zleceń ogrodniczych jako reklamę, do portretów rodzinnych i krajobrazów wakacyjnych.
    To, na czym mi najbardziej zależy to uchwycenie głębi w tle, jak poniżej:
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/7637954.jpg
    Źródło: Google, digart.img.digart.pl

Czy ten aparat i obiektyw spełni moje wymagania?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez caroole Zobacz posta
    To, na czym mi najbardziej zależy to uchwycenie głębi w tle, jak poniżej:
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/7637954.jpg
    Źródło: Google, digart.img.digart.pl

Czy ten aparat i obiektyw spełni moje wymagania?
    nie, nie spełni

Miasto
    Podkowa Leśna

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    nie, nie spełni
    Aparat czy obiektyw? Czy jedno i drugie?
    Czy polecasz inny model, ale w podobnej cenie- ok. 3000?

Aparat czy obiektyw? Czy jedno i drugie?
    Kombinacja aparat plus obiektyw wymieniony w wątku.
    Jak chcesz takie fajne rozmycie to kup sobie 50 STM, 85/1.8 lub jakiś zoom typu 70-200/4 lub cos tańszego nawet
    Czy polecasz inny model, ale w podobnej cenie- ok. 3000?
    Musi być nowy?

Miasto
    Podkowa Leśna

Wolałabym nowy, bo na fakturę. Boję się używanych rzeczy, kilka razy już się przejechałam na czymś. A sprawdzonego źródła nie znam.

Te obiektywy nadają się do body, które wymieniłam - 750 D, czy masz do polecenia coś innego?

Te obiektywy nadają się do body, które wymieniłam
    Owszem, nadają się. Obiektywem 18-55 nie uzyskasz takiego rozmycia tła.

Miasto
    Podkowa Leśna

A czy możesz mi powiedzieć, czy kompaktem osiągnę ten sam cel co lustrzanką? Jeśli kupię oczywiście dobry obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@caroole - jesli chodzi o to zlinkowane zdjecie to... jest tam masa PS plus blysk. 750D mozesz robic podobne zdjecia ale potrzebna bedzie lampa, softbox lub octa, wysmienita znajomosc Photoshopa i oczywiscie dobra l'ka jak np 135 f2.0.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    @caroole - jesli chodzi o to zlinkowane zdjecie to... jest tam masa PS plus blysk. 750D mozesz robic podobne zdjecia ale potrzebna bedzie lampa, softbox lub octa, wysmienita znajomosc Photoshopa i oczywiscie dobra l'ka jak np 135 f2.0.
    Zaczynamy się dowiadywać, że tak właściwie nie da się zrobić jakiegokolwiek zdjęcia nie mają "fulfrejma" i odpowiedniej eLki?
    O ile autor zdjęcia nie był złośliwy, to napisał nam (tzn. jego sprzęt napisał), że zdjęcie było zrobione Canonem 600d z jakimś manualnym obiektywem (tzn. domyślam się, że manual poprzez adapter z chipem, po danych "Lens F-Number / F-Stop = 14/10 ===> ƒ/1.4" w połączeniu z "Lens Specification = 1-65535mm FNaN-NaN").
    Światło mamy z góry (blik w lewym oku), wypełnienie od dołu, czyli oświetlenie "clamshell" (łatwiej znaleźć tutorial w google niż z polskimi hasłami), nie będę się wypowiadał co do konkretnego obiektywu. Czasem wystarczy zapytać autora, czym zrobił ten portret, niektórzy nie traktują początkujących jako "zła wcielonego" i potrafią normalnie odpowiedzieć oraz coś doradzić.

A czy możesz mi powiedzieć, czy kompaktem osiągnę ten sam cel co lustrzanką? Jeśli kupię oczywiście dobry obiektyw.
    W kompakcie nie da się wymieniać obiektywów.
    W tzw. "bezlusterkowcu" da się, ale bardzo dobre obiektywy automatyczne są drogie.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 28-06-2016 o 19:05

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów