Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: jaki aparat

Domyślnie Odp: jaki aparat

super pomysł Bechamot. Czy zatem mógł byś mi polecić jakiś podręcznik podstawowy do portretów? najlepiej taki by zawierał sporo informacji odnośnie kompozycji i również podstawy dt. światła naturalnego.

Pełne uzależnienie

zobacz klasyka

Witold Dederko -"oswietlenie w fotografii"

zapewne jest w sieci jako pdf. lub oryginal w antykwariacie.
    rzecz stara, ale warto sie zapoznac, duzo wiedzy fundamentalnej bez zbednego "blistru".

spis ksiazek

np pozycje petersona.

http://www.foto-info.pl/czytelnia-ma...nie-tylko.html

ale kazda warto przjrzec.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez pimpek_2000 Zobacz posta
    dzieki bardzo Galaktyczny. Właśnie o tak konkretną odpowiedź mi chodziło. Powiedz mi jeszcze kolego, czy lepiej 30d czy 40d. 30 są sporo tańsze, czy na pierwszy aparat się nada? oraz z jakim maksymalnie przebiegiem miałbym kupić 30d, a z jakim 40d, bo 30 z małym przebiegiem to chyba trudno dostać? aha, jaki jeszcze ewentualnie obiektyw mógłbyś mi polecić, chodzi mi tu o konkretny model.
    kup taki na jaki cie stac czy to 30d czy 40d nie zobaczysz roznicy uwierz mi,bierz to na co cie stac i tyle nie przejmuj sie modelami,cyferkami,przebiegami itp rzeczami. kup i rob zdjecia. jak to mowi mariusz pudzian MIEJ GADANIA WIECEJ ROBIENIA
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar trothlik

kolego, ja poważnie pytam. Nie chce byś tryskał jadem
    Jesteś świadomy istnienia szukajki forumowej o gogla???
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Pimpek, Ty powinieneś sobie zdać sprawę, że poważnie obraziłeś parę osób na forum i przeprosić. Wpadasz poraz pierwszy na forum bo chcesz sobie kupić pierwsza lustrzankę za 1000 zł żeby zrobić bez obróbki trochę artystycznych portretów w stylu Richardsona zanim Ci się nie znudzi.

Czy ty zdajesz sobie sprawę, że na forum sa ludzie co już wydali grube pieniadze na wiele korpusów i worek szkła, przeczytali równie grube ksiażki w obcych językach i spędzili bezsenne noce z Fotoszopem i ciagle robia gnioty? Jak myślisz, jak oni odbieraja takich jak Ty, co to nie sa żadnymi pasjonatami broń Boże, i nie sa gotowi na ciężkie poświęcenia i wyrzeczenia, ale wierza, że uda im się szybko strzelić parę artystycznych zdjęć dla urozmaicenia czasu z dziewczyna?

Ja Ci radzę kupić jakiś 500d za grosze, co ma Live View a nawet robi jakieś filmy. LV przyda się do obiektywów nanualnych, które wygladaja na statywie lepiej niż Canon 50/1.8 i nadaja się świetnie to artystycznych zdjęć obiektów statycznych ze statywu.

Chyba, że zależy Ci na czymś większym co Wyglada poważniej, to wtedy 40d. 30d i poniżej zrobi całkiem dobre zdjęcia, ale po co się męczyć z mikroskopijnym i prymitywnym wyświetlaczem.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Witam serdecznie,
    jestem nowy, piszę do was bo mam problem z wyborem jakiegoś sprzętu i chciałbym prosić o poradę. Może najpierw napiszę coś o swoich potrzebach. Otóż, napaliłem się trochę na robienie zdjęć, raczej miałyby być to portrety na dworze jak i w domowym studiu. te ostatnie to coś na kształt z jednej strony Richardsona, z drugiej natomiast portrety na czarnym tle ze światłem strumieniowym np na twarz, z elementami golizny. Zrobionych zdjęć nie chciałbym poddawać żadnej dodatkowej obróbce. W związku z tym, że siebie trochę znam to wiem, że ów zapał może zniknąć równie szybko co się pojawił, dlatego też chciałbym, żeby mój sprzęt został zmontowany jak najmniejszym kosztem bym później nie żałował. Zastanawiałem się nad 30d bądź 40d jakimś używanym oraz jakimś szkle 50mm/1.8 też używką. myślę, że taki zestaw nie powinien przekroczyć 1000 zł. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie
    Słomiany zapał i fotografia nigdy nie szły ze sobą w parze, więc musisz zdecydować, czy chcesz poświęcić swój czas i pieniądze, czy nie. Na pewno zaangażowanie i zdrowy rozsądek dadzą efekty. Na Twoim miejscu zacząłbym jednak od podstaw fotografii, czyli jak zbudować dobry kadr, wykorzystać światło zastane i sztuczne, opanować manualne tryby aparatu, oraz obróbkę zrobionych zdjęć. Wujek Google to świetne źródło informacji, nasze forum również, ale zanim zapytasz, poczytaj, wiele tematów zostało już opisanych w szczegółach i w czytelny sposób.
    W kwestii sprzętu, 40d to dobry korpus, w połączeniu z c50/1.8 ( ten obiektyw raczej kup jako nowy) da ciekawe efekty. Generalnie KAŻDYM sprawnym aparatem zrobisz dobre zdjęcie, jeżeli wiesz jak się do tego zabrać. Poziom początkującego amatora wymaga nie tyle sprzętu, co wiedzy i praktyki. Na wydawanie grubszej kasy przyjdzie czas.Pozdrawiam i powodzenia w realizacji zamiarów

Panie.kolego, jeśli poczułeś się urażony to przepraszam, nie miałem tego w zamiarze. Co do fotek, to nigdzie nie napisałem, że to ma być dzieło artysty (fotka artystyczna), bo takim się nigdy nie czułem - nie mam talentu po prostu. Nie potrafię na świat patrzeć przez pryzmat piękna, nie potrafię tworzyć czegoś co nawet od strony technicznej można by nazwać dziełem sztuki, choć nie powiem, ze od kiedy pamiętam czułem tego zew. Rzeczywistość jednak zawsze rozmijała się z tą moją potrzebą, co nie jednokrotnie obniżało moją wartość. Z czasem przywykłem do tego, dlatego też piszę wprost o tym czego potrzebuję i jak miałoby to wyglądać.
    Rozumiem wysiłek wielu ludzi pokładziony w doprowadzanie sztuki do perfekcji, nie mniej, nie imponuje mi to specjalnie bo przypuszczam, że równie dużo, a może i nawet więcej wysiłku włożyłem w inne dziedziny życia, i nadal nad tym pracuję gdyż nie potrafię uznać swojego warsztatu za co najmniej dobry.
    Bardzo chętnie natomiast usłyszę konstruktywne rady, bez dozy ironii, bo nienawidzę sofistycznej laksy w rozmowie. Równie chętnie zapoznam się z poleconymi mi podstawowymi podręcznikami dotyczącymi przedmiotu. Oczywiście nie przeczytam tysięcy stron i nie zarwę nocy ucząc się obróbki, bo z jednej strony nie mam na to czasu, z drugiej, najzwyczajniej na świecie brak mi zapału. Mam nadzieję, że przy tak minimalnym wysiłku uda mi się pstryknąć coś co przynajmniej sam będę mógł uznać za ładne. Za wszelkie porady z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam każdego kto choć troszkę poczuł się urażony.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jad jaki jad? czytaj ze zrozumieniem
    a jak z czytaniem kłopot to może obrazki?
    iPhoneArt.com - A gallery. A workshop. A community of artists.
    iPhoneArt Gallery
    iPhone-art.net
    ludzie już śluby komercyjnie tym robią
    kupisz stary aparat to tylko problemy sobie namnożysz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Coś już napisał Awatar luq

nie ma co przepłacać, szanuj swoja kasę.
    bierz jakiekolwiek body w akceptowalnym stanie, spokojnie może być z serii XXXd lub XXXXd.
    do tego canona 50/1.8 ew YN 50/1.8.

przy odrobinie talentu i opanowaniu podstaw pozamiatasz fotki laików a może nawet beckapl z ajfonem.
    oczywiście gwarancji nie ma.
    1100d | s30/1.4 | c50/1.8 II | c18-55 IS II

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cyfrowy polaroid.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów