"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czy ktoś się przesiadał bezpośrednio z 40d na 6d? Chodzi mi o wrażenia tuż po zmianie i opinie na temat plusów i minusów. Puszka już dość obeznana, wady i zalety znam z forum i innych miejsc w sieci, ale chodzi mi jeszcze o jakieś niuanse, osobiste lajki i dislajki. Jak się domyślam z AF (celność i szybkość) będzie gorzej? Czas 1/4000 mi w zupełności wystarczy, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się potrzebować 1/8000.
Ja przesiadłem się z 50D na 5dmkII i jeśli chodzi o działanie spustu i AF, to tak jakbym zaczął jeździć z zaciągniętym ręcznym hamulcem. Natomiast obraz wynagradza wiele![]()
Miałem podobne rozterki
I nie przesiadłem się
Dosiadlem się
Kupiłem 6d ale 40d został do obsługi tele. Mimo to generalnie 6d dla mnie lepszy pod każdym względem. Zarówno ergonomii jak i obrazka
Ostatnio edytowane przez mystical ; 22-06-2016 o 11:51
ISO
Zależy do czego ta fota i jakie powiększenie
Na 6d to i na 12800 wychodzi całkiem dobrze ☺
No wiem, wiem... Jak się człowiek spieszy... itdJuż zmieniłem.
Z różnych przyczyn w ostatnim czasie muszę focić w świetle zastanym, najczęściej niedostatecznym. Na ISO 3200 zdjęcia są prawidłowo naświetlone, ale nie do użytku (jakiegokolwiek). Na 800 najczęściej są ok, ale za ciemne. Rozjaśnianie w postprodukcji wprowadza szumy i tak kółko się zamyka. Z pewnością każdy zmieniający sprzęt ma takie przemyślenia, więc domyślam się, że nic nowego nie wymyśliłem![]()