Zdjęcia wcale nie są złe. Fotograf pewnie taki ma styl obróbki - liczę, że inne jego prace są podobne. Autorkę tematu nakręcili pro foto znajomi, którym styl nie przypadł do gustu i bije pianę, czy potrzebne nie mi oceniać, nie znamy portfolio fotografa ani warunków umowy.
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Poza obróbką, która według mnie jest skopana, nie ma się generalnie czego czepiać. Moim zdaniem jest to całkiem dobrze wykonany reportaż. Nie rewelacyjnie, ale na przyzwoitym poziomie. Wszystko sprowadza się do umowy i tego co ustaliliście z fotografem. Jeśli zdjęcia nie odbiegają jakościowo i stylistycznie od tych, które widzieliście wcześniej w portfolio fotografa, to ciężko wymagać, żeby fotograf wziął teraz winę na siebie. Z drugiej strony nie rozumiem jak można nie zapisać w umowie przynajmniej przybliżonej liczby zdjęć, czy czasu oddania materiału. Te 8 miesięcy to jest jednak przesada.
Tak na marginesie - lubię zdjęcia Whitesmokestudio, a np. według niektórych moich znajomych są kiczowate, źle skadrowane i ogólnie do d... Tylko pytanie, czy to znajomi wybierają za was fotografa, czy wy sami go wybraliście?
Ostatnio edytowane przez briho ; 14-06-2016 o 18:42
Nie wiem, kto tu osiągnął większy poziom żenady: osoba niezadowolona z reportażu, szukająca okazji, aby "dokopać fotografowi", czy ci wszyscy "podpowiadacze - faktorzy". Reportaż, jak reportaż - widziałem dużo lepsze, ale na pewno nie w cenie 1900zł. Nie padłem rażony nowatorstwem, "plastyką" (cokolwiek by to nie znaczyło), ale nie widzę też w całości materiału drastycznych błędów. Do wszystkich "podpowiadaczy": ilu z Was, oddałoby rawy swym klientom (abstrahując od zabezpieczeń w sporządzanych umowach)? Osobiście posłałbym takiego pieniacza na drzewo. Daleki jestem od kategorycznych stwierdzeń dot. spieprzonej obróbki itp., ponieważ całość materiału utrzymana jest w takiej samej konwencji kolorystycznej. Autor ma taki styl i koniec. Jednemu nie chce się/nie potrafi obrobić zdjęć wykonanych w trudnych warunkach oświetleniowych i wciska klientowi kit o ambitnych zdjęciach w sepii, drugi ma widocznie tylko jeden preset do LR i zarzuca go na wszystkie fotki. Szczerze, to widziałem już zdjęcia na podobnym poziomie ( pokazywane także na CB ), które broniły się jedynie nazwiskiem autora, bądź dopiskiem "art photography" w stopce.
Jak na moje - a widać to na stronie: Fotografia Ślubna - Wedding Photography w zakładce plener- tylko wasze zdjęcie odbiega od reszty. Odbiega obróbką. Wniosek jest prosty, fotograf, który ma pojęcie o obróbce i obrabiał inne śluby, waszych fotek nie obrabiał. Robił to ktoś kto ma średnie o tym pojęcie, a patrząc na jakość obrobionych fotek, coś mi się wydaje, że zdjęcia mogły być obrabiane z JPEGÓW nie z RAWÓW (duża utrata jakości)ale to tylko przypuszczeniaOgólnie nie moja estetyka jeśli chodzi o obróbkę, ale na stronie zdjęcia są znacznie lepszej jakości niż wasze, co znacznie podnosi walory estetyczne.
Ostatnio edytowane przez michpok ; 15-06-2016 o 12:05
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia
Kwestia gustu
Sent from my D5803 using Tapatalk
Uważam, że powinno się dziewczynę fotografkę zaprosić do wątku. Nie pytasz się anonimowo. Podajesz jej dane. A jak na razie nie masz żadnego dobrego argumentu. Czyli tym samym oczerniasz ją (jak dla mnie). Powinna i ona mieć również możliwość reakcji. Choćby rozważyć czy nie należało by to Cię podać do sądu o zniesławienie.
Nie podpierasz się umową. Na miesiąc przed dowiedziałaś się o zmianie fotografa. Co na to umowa ? Ty się zgodziłaś na zmianę. Czyli zaakceptowałaś poziom zdjęć dziewczyny.
Osiem miesięcy czekałaś na zdjęcia. Co na to umowa ? Ty w tym czasie wysyłałaś jej zdjęcia do kadrowania.
Itd. itd. Pomijam, że znajomi fachowcy fotograficy powinni Ci też powiedzieć, że reportaż ślubny nie jest łatwy. Sala nie była najlepsza odpowiednia (kolory, boazerie, światła), ludzie zaczerwienieni. I jeżeli wybierasz dziewczynę za 1900zł to musisz mieć świadomość, że ryzykujesz że może sobie z tym nie poradzić. Jeżeli się nie mylę to jesteś z okolic Ślaska. Ostatnio miałam info, że tam średnio to 4000zł za ślub.
Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 16-06-2016 o 10:33
@up zgadzam sie w 100%. Ludzie ogladaja zdjecia fotografow za 6-8K a potem mysla, ze to samo bedzie za 1.5K.