Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 107

Wątek: Prośba o pomoc - ocena fotografii ze ślubu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc - ocena fotografii ze ślubu

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jak rozumiem rozchodzi się o obróbkę
    Na krótko przed ślubem okazało się, że będzie robiła inna osoba niż podpisywała umowę, teraz nie chodzi o obróbkę ani o "uratowanie" zdjęć, tylko o to, by "dogryźć" fotografowi.

Uzależniony

Zdjęcia wcale nie są złe. Fotograf pewnie taki ma styl obróbki - liczę, że inne jego prace są podobne. Autorkę tematu nakręcili pro foto znajomi, którym styl nie przypadł do gustu i bije pianę, czy potrzebne nie mi oceniać, nie znamy portfolio fotografa ani warunków umowy.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Poza obróbką, która według mnie jest skopana, nie ma się generalnie czego czepiać. Moim zdaniem jest to całkiem dobrze wykonany reportaż. Nie rewelacyjnie, ale na przyzwoitym poziomie. Wszystko sprowadza się do umowy i tego co ustaliliście z fotografem. Jeśli zdjęcia nie odbiegają jakościowo i stylistycznie od tych, które widzieliście wcześniej w portfolio fotografa, to ciężko wymagać, żeby fotograf wziął teraz winę na siebie. Z drugiej strony nie rozumiem jak można nie zapisać w umowie przynajmniej przybliżonej liczby zdjęć, czy czasu oddania materiału. Te 8 miesięcy to jest jednak przesada.

Tak na marginesie - lubię zdjęcia Whitesmokestudio, a np. według niektórych moich znajomych są kiczowate, źle skadrowane i ogólnie do d... Tylko pytanie, czy to znajomi wybierają za was fotografa, czy wy sami go wybraliście?
    Ostatnio edytowane przez briho ; 14-06-2016 o 18:42

Bywalec
    Miasto
    A, A

Nie wiem, kto tu osiągnął większy poziom żenady: osoba niezadowolona z reportażu, szukająca okazji, aby "dokopać fotografowi", czy ci wszyscy "podpowiadacze - faktorzy". Reportaż, jak reportaż - widziałem dużo lepsze, ale na pewno nie w cenie 1900zł. Nie padłem rażony nowatorstwem, "plastyką" (cokolwiek by to nie znaczyło), ale nie widzę też w całości materiału drastycznych błędów. Do wszystkich "podpowiadaczy": ilu z Was, oddałoby rawy swym klientom (abstrahując od zabezpieczeń w sporządzanych umowach)? Osobiście posłałbym takiego pieniacza na drzewo. Daleki jestem od kategorycznych stwierdzeń dot. spieprzonej obróbki itp., ponieważ całość materiału utrzymana jest w takiej samej konwencji kolorystycznej. Autor ma taki styl i koniec. Jednemu nie chce się/nie potrafi obrobić zdjęć wykonanych w trudnych warunkach oświetleniowych i wciska klientowi kit o ambitnych zdjęciach w sepii, drugi ma widocznie tylko jeden preset do LR i zarzuca go na wszystkie fotki. Szczerze, to widziałem już zdjęcia na podobnym poziomie ( pokazywane także na CB ), które broniły się jedynie nazwiskiem autora, bądź dopiskiem "art photography" w stopce.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Erulisse Zobacz posta
    Chodziło mi o to żeby spojrzeć na sprawę z dystansem, zobaczyć co sądzą o tych zdjęciach inne osoby które znają się na temacie i nie są z nim związane emocjonalnie. Przez te miesiące kiedy czekałam na swoje zdjęcia wiele razy denerwowałam się na wykonawce zdjęć. We wcześniejszej wypowiedzi źle to nazwałam - że chce dogryźć - chodziło mi raczej o czy nie pokazać innym jak "profesjonalne" to studio jest.. Jeżeli tak faktycznie jest.. Co jak zresztą piszecie trudno określić. Już wiem że nie zrobiłam odpowiedniego rozeznania przed podpisaniem umowy i przyznaje się do tego. Może kiedyś wrócę do tego tematu i poszukam kogoś kto obrobi zdjęcia w inny sposób. Puki co dalej nie ochłonęłam i składam broń. Dziękuję za przedstawione opinie i czas który na mnie zmarnowaliście. Nie chciałam nikogo obrazić ani urazić. Jeśli ktoś się tak poczuł to przepraszam i żegnam.
    Czy tobie te zdjęcia się podobają ? To chyba najważniejsze. Nie walcz z fotografem, spróbuj obrobić rawy jeszcze raz. Z surowych plików można wiele wyciągnąć.

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Jak na moje - a widać to na stronie: Fotografia Ślubna - Wedding Photography w zakładce plener- tylko wasze zdjęcie odbiega od reszty. Odbiega obróbką. Wniosek jest prosty, fotograf, który ma pojęcie o obróbce i obrabiał inne śluby, waszych fotek nie obrabiał. Robił to ktoś kto ma średnie o tym pojęcie, a patrząc na jakość obrobionych fotek, coś mi się wydaje, że zdjęcia mogły być obrabiane z JPEGÓW nie z RAWÓW (duża utrata jakości)ale to tylko przypuszczeniaOgólnie nie moja estetyka jeśli chodzi o obróbkę, ale na stronie zdjęcia są znacznie lepszej jakości niż wasze, co znacznie podnosi walory estetyczne.
    Ostatnio edytowane przez michpok ; 15-06-2016 o 12:05
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Kwestia gustu

Sent from my D5803 using Tapatalk

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Erulisse Zobacz posta
    Witam, bardzo proszę o pomoc i obiektywną ocenę pracy mojego fotografa. Niedawno otrzymałam album wraz ze wszystkimi zdjęciami od fotografa który robił zdjęcia na moim ślubie. Pewne osoby z mojego otoczenia bardzo je skrytykowały, mi ciężko jest je obiektywnie ocenić, po za tym nie znam się na tym, dlatego zalogowałam się na tym forum. Jednak nawet jako laik mogę jednak powiedzieć, że fotograf nie zachowywał się profesjonalnie, a także przez długi czas nie chciał udostępnić mi oryginałów zdjęć.

Tutaj zamieszczam link do strony z obrobionymi zdjęciami:
    https://www.flickr.com/photos/134683...57663369812351
    Uważam, że powinno się dziewczynę fotografkę zaprosić do wątku. Nie pytasz się anonimowo. Podajesz jej dane. A jak na razie nie masz żadnego dobrego argumentu. Czyli tym samym oczerniasz ją (jak dla mnie). Powinna i ona mieć również możliwość reakcji. Choćby rozważyć czy nie należało by to Cię podać do sądu o zniesławienie.

Nie podpierasz się umową. Na miesiąc przed dowiedziałaś się o zmianie fotografa. Co na to umowa ? Ty się zgodziłaś na zmianę. Czyli zaakceptowałaś poziom zdjęć dziewczyny.
    Osiem miesięcy czekałaś na zdjęcia. Co na to umowa ? Ty w tym czasie wysyłałaś jej zdjęcia do kadrowania.
    Itd. itd. Pomijam, że znajomi fachowcy fotograficy powinni Ci też powiedzieć, że reportaż ślubny nie jest łatwy. Sala nie była najlepsza odpowiednia (kolory, boazerie, światła), ludzie zaczerwienieni. I jeżeli wybierasz dziewczynę za 1900zł to musisz mieć świadomość, że ryzykujesz że może sobie z tym nie poradzić. Jeżeli się nie mylę to jesteś z okolic Ślaska. Ostatnio miałam info, że tam średnio to 4000zł za ślub.
    Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 16-06-2016 o 10:33

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@up zgadzam sie w 100%. Ludzie ogladaja zdjecia fotografow za 6-8K a potem mysla, ze to samo bedzie za 1.5K.

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów