Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 107

Wątek: Prośba o pomoc - ocena fotografii ze ślubu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Prośba o pomoc - ocena fotografii ze ślubu

Cytat Zamieszczone przez Erulisse Zobacz posta
    zmiana osoby wykonującej umowę: została podpisana z kimś innym
    Pytałem z kim była podpisana umowa, czy z "Janem Kowalskim fotografem", który miał sam robić zdjęcia, czy z "firmą fotograficzną Jan Kowalski", w imieniu której zawierała ją osoba upoważniona, czyli "Jan Kowalski". Na dodatek czy była to umowa zlecenia, czy umowa o dzieło? W potocznym rozumieniu może nie być różnic, ale jeśli dojdzie do drogi prawnej, różnice mogą się okazać bardzo istotne, poszukaj w internecie różnic między umową zlecenia i umową o dzieło. Sam tytuł umowy nie przesądza o tym, jak należy określić daną umowę, to zależy od jej treści.

wadliwość polega na niewykonaniu warunków umowy tj. wykonaniu dzieła z należytą starannością i na poziomie technicznym właściwym dla tego rodzaju dzieł
    Ok, to napisz, do której zgodnie z umową miał być na weselu fotograf, napisz, czy umowa określała, że dostajesz wszystkie "oryginały", czy umowa określała, że to Wy będziecie decydować o kadrowaniu zdjęć i czy umowa zastrzegała, że zdjęcia mają mieć naturalną, rzeczywistą kolorystykę. Pozostaje subiektywna ocena efektu pracy fotografa, kilka opinii na forum mówiło, że jest to "przeciętna" praca, nic wyjątkowego, ale także nic wyjątkowo słabego, nieprofesjonalnego. Były tez inne opinie, że takie zdjęcia mogłaby zrobić ciocia z telefonem, albo, że kwota była niewspółmierna do jakości usługi. Wypowiedziało się kilka osób, i dostałaś różne, nawet przeciwstawne opinie. Gdybyś chciała dochodzić swoich racji na drodze prawnej, musiałabyś mieć coś więcej niż "na forum pisali", prawdopodobnie byłaby potrzebna opinia biegłego (a druga strona mogłaby dostarczyć opinię wprost przeciwną).
    Nadal uważam, że najlepiej byłoby spróbować spokojnie porozmawiać z tymi fotografami, i jeśli uda się dojść do porozumienia, spisać warunki porozumienia i termin realizacji (tak dla pewności). Jeśli się nie uda, zawsze możesz złożyć oficjalną, formalną reklamację, ale jeśli się powołasz na "dziwne kolory", "dziwne kadrowanie" i opinie "znajomy znajomego mówił, że...", to reklamacja może zostać odrzucona. Pozostaje pytanie na czym Ci zależy, czy chcesz dostać poprawione zdjęcia (na tyle, na ile jest to możliwe), zrobione w stylu pana fotografa a nie pani fotograf, czy wątpliwości i prośba o ocenę wzięły się stąd, że znajomi powiedzieli "aż tyle?? student z aparatem zrobiłby Wam lepiej i to za 300, spróbujcie wyciągnąć od nich zwrot kasy". Nie twierdzę, że tak jest w Waszym przypadku, ale podobnie jak zdarzają się nieuczciwi fotografowie, tak samo zdarzają się "problematyczni klienci", na razie znamy sprawę tylko z Twojej relacji, a na takiej podstawie trudno poprzeć jedną ze stron.

PS: Czy założyłaś ten temat na forum użytkowników Nikona? Zdjęcia były robione Nikonem, ktoś już pisał, że być może z Nikona nie da się uzyskać lepszych kolorów. To oczywiście żart, ale zebranie innych opinii może być przydatne, tylko napisz od początku jakie były zapisy w umowie, i jaki był stan faktyczny. To oszczędzi czasu na dopytywanie o szczegóły.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 12-06-2016 o 00:03

Pełne uzależnienie
    Miasto

Federacja Konsumentów

---

8,5 m-ca czekania na w wielu przypadkach pomarańczowo-żółte (odcień koloru skóry) zdjęcia z Nikona to jakiś koszmar. Nie wyobrażam sobie jak to musi wyglądać na wydruku. A wystarczyłoby pobawić się kilkoma suwakami... Kolory na zdjęciach - naturalny odcień skóry

O nas - Fotografia ślubna

Nie wymagaj umiejętnego kadrowania od ludzi którzy nawet swoje własne zdjęcia mają delikatnie mówiąc dziwnie skadrowane.

Wrażliwa jak matryca - czuła jak ISO.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 12-06-2016 o 00:26

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

panie kto panu to tak spi....olił ? tak to jest jak wynajmuje się amatora i chce zaoszczędzić
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Erulisse Zobacz posta
    Tutaj zamieszczam link do strony z obrobionymi zdjęciami:
    https://www.flickr.com/photos/134683...57663369812351
    Albumy: Ania & Wojtek oraz poprawki.
    Nie będę odnosił się do kwestii zawartych w umowie bo jej nie znam.
    Napiszę co myślę o zdjęciach.
    IMO fotograf przekazał średniej jakości (ale całkiem przyzwoitej) materiał. Zamawiający otrzymał produkt adekwatny do ceny jaką zapłacił.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    panie kto panu to tak spi....olił ? tak to jest jak wynajmuje się amatora i chce zaoszczędzić
    Widocznie ja ma nieco odmienne pojęcie spier... zdjęć ale dla mnie ten materiał nie wykazuje takowych cech

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jeszcze raz: 1900pln to nie jest cena adekwatna do tej jakości wykonanej pracy. Ergo pstrykacz ślubny oszukał klientów. I rozumiem, ze przez kogoś przemawia solidarność zawodowa, ale nie kitujcie ze takie zdjęcia są warte więcej niż kilka stówek.
    Wina kupujacej jest taka, ze zaplacila z góry.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ergo pstrykacz ślubny oszukał klientów.
    Jak to oszukał? Zakładam, że zamawiający widział wcześniej prace wykonawcy. Oszukał bo z robił gorsze zdjęcia niż się spodziewał zamawiający?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ok. Naciągnął. Może być?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie oceniam zdjęć natomiast "pójście na drogę prawną" to chyba jakiś żart. Przecież przy kwocie o której tu mowa to koszty Was zabiją, a sądzić się o to czy zdjęcia są ładne czy nie to można ad calendas graecas .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-06-2016 o 09:21
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    uwielbiam takie komentarze, popatrzmy na zdjęcia w portfolio krytykanta - kliknij portfolio, piąty wiersz, środkowe zdjęcie - jakieś maziaje w kadrze - pewnie kwiaty - to miał być chyba art w zamyśle - całkiem podobne do krytykowanych. polecam umiar w komentowaniu, dojrzałość przyjdzie z czasem - ale zdjęcia robisz coraz lepsze - widać ogromny postęp bo jeszcze nie tak dawno było morze (lub ocean) miejsca na ten postęp.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta

Widocznie ja ma nieco odmienne pojęcie spier... zdjęć ale dla mnie ten materiał nie wykazuje takowych cech
    Masz jedną szansę na zrobienie ślub, bierzesz za to kase, 1900 zł czy 300zł czy 10 000zł, slub robisz raz . Z drugiej strony Pan młody powinien pomyśleć że taka kwota to jednak nie jest nic wielkiego w środowisku fotografów ślubnych i niestety jakość będzie adekwatna do "niskości" wydanych pieniędzy

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    uwielbiam takie komentarze, popatrzmy na zdjęcia w portfolio krytykanta - kliknij portfolio, piąty wiersz, środkowe zdjęcie - jakieś maziaje w kadrze - pewnie kwiaty - to miał być chyba art w zamyśle - całkiem podobne do krytykowanych. polecam umiar w komentowaniu, dojrzałość przyjdzie z czasem - ale zdjęcia robisz coraz lepsze - widać ogromny postęp bo jeszcze nie tak dawno było morze (lub ocean) miejsca na ten postep.
    jasiu co ja robie dziś a co jest na stronie (która w tej chwili jest w trakcie zmiany)to jedna sprawa, druga to że nie dyskutujemy o moich zdjeciach bo nieważne jak "spie..olone" są tak klient nigdy nie wrócił do mnie z reklamacją czy też nie chciał wchodzić na drogę prawną. Możę mam mało wymagające pary kto wie.
    Dla informacji (nie obrony bo kompletnie mi to leży) ostatni ślub na stronie dodany był w marcy tego roku a slub z sierpnia tamtego roku ;* po więcej i częściej zawsze zapraszam na fanpage
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów