Dyskusja o niczym a Twój komentarz jeszcze bardziej o niczym. Porysowałem sobie aparat i zarzuciłem temat na forum. A co mi tam zrobię z siebie publicznie durnia....Zobaczymy czy za jakiś czas ktoś nie pociągnie tematu.
--- Kolejny post ---
Powiedziałbym, że na łuku tylko i wyłącznie. Nigdzie więcej póki co nie zaobserwowałem nic...
Dzień dobry.
Nie wiem co jest plastikiem według Twojej osobistej definicji, ale tak ogólnie na świecie taki poliwęglan to właśnie jest jeden z licznych odmian "plastików". To jest plastik. Nazwa pochodzi od "materiałów termoplastycznych" czyli ogólnie takich co miękną pod wpływem temperatury.
Wikipedia:
" balance of useful features, including temperature resistance, impact resistance and optical properties, positions polycarbonates between commodity plastics and engineering plastics."
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Ostatnio edytowane przez Tomekkos ; 01-06-2016 o 23:39
No nie, zdecydowałeś sie napisać pierwszy post na forum o plastyku, wywołałeś wzburzenie, a teraz Pa.Nabierzesz jeszcze większego szacunku dla plastików w Canonach, kiedy Ci wyjawię, że ten niezwykły termoplastyk jest wypełniony w 30% szkłem. Nie tłuczonym, ale włóknem. Nowsze dekle na body są też z tego zrobione, a nawet niektóre dekle na słoiki. Pozostałe dekle, i wszystkie starsze są zrobione z ABS, czyli tego z czego są wszystkie komputery i elektronika.
Zarówno ABS jak i PC to zaiste bardzo niezwykłe plastyki.Z ABS robi się przecież klocki Lego a z poliwęglanu butelki na wodę
ABS kosztuje trzy dolary za kilo, a PC-GF30 może nawet całe pięć, a więc jest też niezwykle drogi.
Na pewno PC-GF30, z którego są robione obudowy obiektywów i korpusów Canona, czyli to, co kolega ponoć podrapał podkoszulką, jest całkiem twardy, twardszy niż niewypełniony poliwęglan, ABS i większość innych plastików, więc zażalenia na Canona są zupełnie bezpodstawne. Chyba, że akurat jego egzemplarz miał wadliwy materiał (może zabrakło szkła na wypełniacz).
Na koniec pytanie za 20 USD dla tego, kto rozwiąże bezbłędnie, wyczerpująco (wyczerpująca odpowiedź zmieści się w jednym zdaniu) i dziś zagadkę: Wszystkie korpusy i obiektywy Canona, Nikona i wiele innych fantów mają na obudowie symbol kółka z dwóch strzałek z liczbą 10 w środku. Co to jest?![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Opakowanie zawiera ogniwa Ni-Cd nadające się do recyklingu?