Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: problem z 70D ?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: problem z 70D ?

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Z serwisem to jest tak że oni zawsze proszą o przysłanie sprzętu celem weryfikacji.
    Wiem, że ciężko pozbywać się sprzętu, wysyłając go do naprawy, nawet jeśli to ma być tylko tydzień i na koszt serwisu.
    Jeśli jednak odczuwasz potrzebę wykorzystania M, to nie powinieneś się zastanawiać, bo jak skończy się gwarancja na naprawę, to będziesz pewnie trochę sfrustrowany.
    Ponieważ na Av i Tv aparat w dużym stopniu koryguje różnice, to ja być może mógłbym z tym żyć.
    Ale sprawdziłbym, czy ta korekta jest wystarczająca przy bardzo krótkich czasach i przy pełnym (lub prawie pełnym) otworze przysłony, jak to było przy pierwszych zdjęciach z samochodem w pełnym słońcu.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Sprawdziłem jeszcze w 6D w zaciemnionym pomieszczeniu. Pojawiła się niewielka różnica (1/3 EV). Jeśli przez wizjer miałem drabinkę na zero to w LV niedoświetliło o 1/3 EV. Efekt zupełnie pomijalny. Zakładam, że ma to związek z różnicą w wielkości punktu AF w trybie LV.
    Generalnie to jest nie problemem w trybach półautomatycznych ale czy tak powinno być to jest pytanie.
    Cytat Zamieszczone przez mqqlka Zobacz posta
    Ponieważ na Av i Tv aparat w dużym stopniu koryguje różnice, to ja być może mógłbym z tym żyć.
    Ale sprawdziłbym, czy ta korekta jest wystarczająca przy bardzo krótkich czasach i przy pełnym (lub prawie pełnym) otworze przysłony, jak to było przy pierwszych zdjęciach z samochodem w pełnym słońcu.
    W trybie AV skoryguje z trybu wizjer > LV w drugą stronę już nie bo wiadomo mocniej się nie otworzy przesłona a na TV korekta daje radę normalnie
    Napisałem do Serwisu z opisem i linkami do zdjęć zobaczymy co odpiszą.
    Swoją drogą okazało się że naprawa była w grudniu a ogólnie załatwiane było przez sklep bo to jest już drugi rok od zakupu i Serwis nie chciał przyjąć bezpośrednio ode mnie.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Napisałem do Serwisu z opisem i linkami do zdjęć zobaczymy co odpiszą.
    Odpiszą, że "proszę przesłać sprzęt".

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Otrzymałem dzisiaj odpowiedź: "W przypadku wymiany płyty głównej serwis dokonuje pełnej regulacji całego aparatu.

Zjawisko jakie Pan opisuje wynika z innej technologii pomiaru światła w przypadku fotografowania przez wizjer w stosunku do LV.

Oczywiście zawsze można dostarczyć aparat do serwisu w celu sprawdzenia urządzenia. "
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Zjawisko jakie Pan opisuje wynika z innej technologii pomiaru światła w przypadku fotografowania przez wizjer w stosunku do LV.
    No popatrz, to samo napisałem kilka postów wyżej. Może przeczytali

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Nigdy nie przyznają się, że coś źle zrobili, ale nie warto ich o to winić, bo ja bym się też nie przyznał. Może tylko postarałbym się trochę mądrzej odpowiedzieć.
    Ale odpowiedź jest dyplomatyczną zachętą do przesłania sprzętu.

Osobiście bym ten problem że tak powiem olał. Ponowna wysyłka zapewne nic nie da. Nie wydaje mi się aby to był wielki kłopot wprowadzić jednak korektę na drabince w LV w trybie M.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale ja się ciągle zastanawiam co ma pomiar światła do tryby M jeśli parametry zdjęcia (czas, przesłona, iso) są takie same ???

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ale ja się ciągle zastanawiam co ma pomiar światła do tryby M jeśli parametry zdjęcia (czas, przesłona, iso) są takie same ???
    Ja też

Wiedziałem że tak odpiszą bo to standard
    Szkoda że nikt nie sprawdził na swojej 70D czy to norma Może bym się zastanowił czy wysyłać czy nie bo póki co aż tak mi nie przeszkadza tylko muszę uważaj przy przełączaniu z wizjera na LV

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Poszukaj w wątkach o 70d kto się wypowiadał, że ma i napisz może do takich osób PM.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów