Pytanie czy odczekałeś, aż zaczęła pracować.
Oczywiście przy robieniu zdjęcia, kiedy naciskasz spust do połowy, chwilę jej zajmuje, aż się obraz ustabilizuje.
Ostatnio edytowane przez 7four ; 11-04-2016 o 22:23
Wydaje mi się, że tak bo zanim ustawiłem ostrość przyciskiem af on i nacisnąłem spust to stabilizacja już pracowała. Sprawdzę jeszcze w dzień, ale znalazłem poruszone zdjęcia przy statycznej scenie i czasie 1/800
Witam, podepnę się pod ten temat z innym problemem, otóż przy manualnym ostrzeniu, mechanizm jakby ślizga się.. to znaczy kręcę pierścieniem i w pewnym momencie zawiesza się (czasami na początku skali, czasami na końcu, nie ma reguły) i trzeba wtedy kręcić pierścieniem w jedną albo drugą stronę żeby coś się*ruszyło. W środku nic nie skrzypi i nie zgrzyta po prostu w pewnym momencie kręcę pierścieniem a obiektyw nie ostrzy.. Dodam, że w trybie AF działa bez problemów i trafia w punkt. Ktoś się kiedyś z czymś takim spotkał w tym modelu albo innym z USM?
Poruszone, ale faktycznie chyba chodzi o rozbujanie stabilizacji. Ostrość ustawiam przyciskiem AF-ON i nie trzymam spustu do połowy tylko naciskam do końca. Kiedy trzymam spust wygląda na to, że nie ma problemu i jest ostro. Pewnie w tym czasie kiedy puszczam AF-ON i dociskam migawkę stabilizacja już się resetuje (chociaż dźwięk końca pracy stabilizacji dobiega długo po tym). Dobrze myślę?
Obiektyw kupiłem już jakiś czas temu jako używany ale z półroczną gwarancją. Zauważyłem to dopiero ostatnio w trakcie filmowania, po intensywnym kręceniu pierścieniem w pewnym momencie zaczyna się "ślizgać" jakby pierścień nie miał kontaktu z mechanizmem ustawiania ostrości. Po przełączeniu na AF wszystko gra, nic nie trzeszczy nie, nie ma jakiegoś oporu.
Zdarza sie takie cos czesto i w roznych modelach. Powodem jest to, ze uklad fokusa w polaczeniu z silnikiem pierscieniowym nie jest sprzegany na sztywno, a wiec jego skutecznosc przesuwania soczewki (czy zespolu soczewek) regulacyjnej zalezy od kilku wzajemnie zaleznych ukladow , ktore zasprzeglaja sie jakims ukladem ciernym - w roznych modelach roznym. Zeby to usunac, trzeba po prostu rozebrac obiektyw, sprawdzic, ktore elementy jak ze soba wspolpracuja i odpowiednio je "wyregulowac" . Ta "regulacja" to przewaznie mycie, czyszczenie, prostowanie jakichs leciutko wygietych lub o cos haczacych elementow. Bywa, ze trzeba rozebrac i umyc silnik, trzeba to robic delikatnie i poskladac potem dokladnie tak, jak byl zamontowany. Nie uzywac papieru sciernego - nawet najdrobniejszego - wymyc wszystkie zanieczyszczenia spomiedzy zebow koronki i dokladnie wydmuchac sprezarka (nie powietrzem z puszki).jak sie wie, co robic, to nie jest wielki problem. Dasz rade...
Dzięki za informacjeoczywiście sam się za to nie będę zabierał i aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, żebym oddawał go do serwisu
![]()