Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa

Mieszany widok

Miasto
    New York

Domyślnie canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa

Chcialem sie na poczatku przywitac albowiem jest to moj pierwszy post na tym forum, chociaz sledze go juz od kilku lat.

Mam takie pytanie odnosnie wyzej wymienionego obiektywu. Pare dni temu stalem sie jego szczesliwym posiadaczem, ale niepokoja mnie w jego pracy pojawiajace sie co jakis czas dziwne zgrzyty. Autofocus pracuje bardzo cicho, chociaz ustawianie ostrosci czasami trwa okolo 2 sekund. Jesli ustawie ostrosc w dalszej odleglosci i pochyle aparat w dol i trzymajac wcisniety spust migawki czasem dobiegaja te odglosy. Nie wiem czy jest to zwiazane z praca ukladu stabilizacji, czy autofocusa w kazdym badz razie jest to dosyc glosne i niepokajace mnie, tym bardziej ze jest to obiektyw serii L. Nie wiem czy powinienem go wymienic na inny, czy przywyknac do tego (bo ten typ tak ma).

Jesli ktos ma podobne odczucia w pracy ze swoim obiektywem, albo wie cos na ten temat bardzo prosze o pomoc.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Witaj na forum.
    Myślę, że to tylko stabilizacja. Spróbuj ją na chwilę wyłączyć - jeśli odgłosy znikną (a u mnie tak jest) to wszystko jest ok.
    Masz jakieś inne szkło ze stabilizacją, żeby porównać ich działanie?

Miasto
    New York

Domyślnie

dzieki sliczne za odpowiedz, uspokoilas mnie bo juz myslalem ze jest cos nie tak ze szklem. Rzeczywiscie jak wylacze stabilizacje to odglosy znikaja. Niestety nie mam zadnego szkla dla porownania, ani nie znam nikogo, ale mysle sie wybrac do sklepu i sprawdzic czy z innymi tez sie tak glosno zachowuje. Pozdrawiam.

Coś już napisał

Domyślnie

zgrzytanie będzie, bo stabilizacja nie pracuje bezgłośnie. pytanie tylko jak głośne to zgrzytanie masz. u mnie było czasem ciche zgrzytnięcie po ok. 2 sekundach od zrobienia zdjęcia / puszczenia spustu przy przeostrzaniu (po ok. tym czasie stabilizacja przestaje pracować).

Domyślnie

Witam
    Mam właśnie podobną sytuację z obiektywem Canon 300 f/4L IS USM który kupiłem kilka dni temu w INTERFOTO w Wa-wie. Po wcisnięciu spustu migawki do połowy słychać głośną pracę stabilizacji coś dla porównania jak np " włączona wiertarka na wolnych obrotach" i równiez nie wiem czy to normalny objaw ? W chwili gdy wyłącze stabilizacje jest cicho ale AF też jest głośny. Kupiłem go jako nowy ale wydaje mi się że troszeczke używany jest. Nie wiem co robić zastanawiam się czy nie wysłać do Wa-wy na Żytnią..

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: canon 100mm 2.8L macro - dziwne zgrzytanie w systemie autofocusa

Cytat Zamieszczone przez Martinn30 Zobacz posta
    Witam
    Mam właśnie podobną sytuację z obiektywem Canon 300 f/4L IS USM który kupiłem kilka dni temu w INTERFOTO w Wa-wie. Po wcisnięciu spustu migawki do połowy słychać głośną pracę stabilizacji coś dla porównania jak np " włączona wiertarka na wolnych obrotach" i równiez nie wiem czy to normalny objaw ? W chwili gdy wyłącze stabilizacje jest cicho ale AF też jest głośny. Kupiłem go jako nowy ale wydaje mi się że troszeczke używany jest. Nie wiem co robić zastanawiam się czy nie wysłać do Wa-wy na Żytnią..
    100 L nie mam (jeszcze) ale z 300 f/4 IS mogę uspokoić. Mój też warczy jak traktor. Stuka, puka itd. Tak pracuje stabilizacja w tych obiektywach. Ja również kupiłem używany i na początku bałem się, że coś się zaraz urwie w środku.
    A z Żytnią i obiektywem za kilka tysięcy to bym uważał (sądząc po opisach ostatnich kalibracji).
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    100 L nie mam (jeszcze) ale z 300 f/4 IS mogę uspokoić. Mój też warczy jak traktor. Stuka, puka itd. Tak pracuje stabilizacja w tych obiektywach. Ja również kupiłem używany i na początku bałem się, że coś się zaraz urwie w środku.
    A z Żytnią i obiektywem za kilka tysięcy to bym uważał (sądząc po opisach ostatnich kalibracji).
    Pozdrawiam
    No tak ale mówimy o 100 2,8. W różnych obiektywach IS działają rożnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Każdą stabilizacje słychać, ale że niby jak wiertarkę .. ?:O Stabilizacje mam tylko w Kicie ale żeby ją usłyszeć to trzeba przystawić ucho i słychać takie delikatne tykanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Edit:
    Ale może to zależeć od wydajności stabilizacji. Zapytaj kogoś kto ma takie szkło lub nagraj dźwięk ..
    Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 19-04-2011 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Antena możesz spac spokojnie...ja mam to szklo i faktycznie te odglosy to praca IS..żeby Cie lepiej pocieszyć mam dwóch kolegów którzy mają to szklo i sytuacja u nich jest identyczna....gratuluję udanego zakupu - to mega szkło!!!

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Witam
    dzisiaj stałe się szczęśliwym posiadaczem tego szkła i tez mam dziwne hałasy w czasie gdy działa IS. Po tym co przeczytałem to staram się uspokoić i przyzwyczaić ale dla pewności proszę o podpowiedź - tym bardziej, że j. angielski kuleje ?
    1. Czy IS w tym modelu jest jakiś inny i wymaga szczególnego traktowania ? np. wyłączanie podczas odpinania itp. ? w instrukcji coś jest ale nie mogę tego rozkminić mimo google tłumacz ?
    2. Czy przy włączonej IS mogę bezpiecznie używać AF - All Servo zamiast się zbliżać i oddalać od obiektu czy powinienem używać One Shot czy w ogóle nie ma to znaczenia i nie wpływa na mechanizm?
    3. czy domowym sposobem lub programem mogę sprawdzić poprawność działania IS abym wiedział, że jest wszystko ok. Jak człowiek zbiera na takie szkiełko tyle czasu i tyle kasy to robi się przewrażliwiony. ?
    4. Czy w Exif jest informacja czy włączona jest IS ?
    Jeżeli chodzi o optykę to szkło jest bajeczne

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów