Strona 76 z 86 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Mnie monopod kopletnie nie przypadł do gustu przy fotografowaniu.Teraz podtrzymuje wybujałą różę rachityczną.
    Wszystko focę z łapy.Ale ja jestem amatorem .
    https://dl.dropboxusercontent.com/s/...udka3.jpg?dl=0
    Super!! Pocieszyłeś mnie. Też nie bardzo wyobrażam sobie pracę z monopodem i też jestem amatorem!
    Dzięki.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Czy ktoś z was użytkuje 7dmark II z c17-55/2,8. Obiektyw miałem już na 50d, tam był bezbłędny, na 7mII głównie pstrykałem 70-200, ale dziś nadeszła okazja, aby odkurzyć krótszy obiektyw. Okazało się, że ma znaczący front focus. Skorygowałem go na +10 na krótkiej i dłuższej ogniskowej, ale nadal jakoś nie mogę się do niego przekonać. Zresztą ta mikroregulacja idzie mi jak po grudzie. Czy ktoś z was borykał się z tym zestawem i miał jakieś kłopoty. Na marginesie mam najnowszy firmware, więc to nie ten problem.
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Początki nałogu

mam, używam, korygowałem mikro (chyba +5/+10) i jest ok

Witam wszystkich,
    Chciałbym się Was zapytać o tylne kólko nastaw na plecach canona 7dm2. kupiłem go kilka dni temu i widzę, słyszę, że nie pracuje płynnie tak jak w poprzednich canonach. dokładnie chodzi o to, że kiedy poruszam kólkiem nastaw - a robię to w małych krokach kładąc kciuk na jego górnej powierchni/obręczy czy nie wiem jak to jeszcze nazwać, to słyszę charakterystyczne, miłe dla ucha cykanie (bardzo ciche) ale tylko do pewnego momentu. potem głos staje się znacznie głośniejczy i po 4 lub pięciu głośnych cyknięciach znowu cichnie i dalej pracuje idealnie. Poza tym wszystko się przełącza i kólko pracuje jak powinno. tylko ten głos stale w tym samym miejscu. Nazwałbym to po prostu mało kulturalną pracą - bo normalnie kólko spełnia swoje zadanie, ale przez tą niekulturalną pracę po prostu mnie wkurza. i teraz pytanie do Was: Ma ktoś z Was coś takiego w swoich 7dm2?
    pozdrawiam
    Marcin

Coś już napisał

U mnie nie słyszę różnicy względem poprzednich modeli. Muszę się z Tobą zgodzić, że coś takiego może wkurzać...
    C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

dzięki niemar.
    fajnie, że ktoś mnie wreszcie rozumie - do tej pory patrzą na mnie ludzie z pytaniem w oczach co ja w ogóle chcę, przecież wszystko działa...
    ale ja tym kólkiem na plecach w poprzednich canonach ruszyłem już chyba miliony razy i dokładnie wiem jak powinno pracować. no i mnie wkurza.
    to teraz dodam, że pojechałem z tym aparatem, goście go macali chyba z pół godziny, wreszcie zgodzili się, że nie pracuje jak powinno i dali mi drugiego canona do ręki więc wziąłem, ruszyłem, działa. ale w tym cholernym sklepie jednak nie mogłem tego wyczuć i znowu w domu okazało się że drugi ma dokładnie ten sam problem. teraz mi głupio - bo sam go przecież dotykałem i sprawdzałem. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jak jest. zacząłem się zastanawiać, czy to problem dla wszystkich 7dII czy tylko taka partia. normalnie człowiek w sklepie wyciągnął drugiego na moich oczach z nowego pudełka. stąd pytanie do was. - to nie jest jakiaś duża różnica w tej głośności - powiedziałbym raczej niewielka, być może wielu ludziom nie przeszkadzało by to ale mi przeszkadza. to tak, jakby jeżdzić samochodem na 3 alufelgach i jednej zwykłej. wszystko działa, ale...

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

U mnie pokrętło nie wydaje innych dźwięków - zgłoś to na gwarancji od razu.
    10D + Stuff

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

U mnie też wszystka w porządku.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i róznego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i różnego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho.
    Powtórzyłem te test. Rzeczywiście pomiędzy kątami 90-180 oraz 270-360 zmienia się rodzaj kliku, Nie nazwałbym tego hałasem. Nigdy jednak nie kręciłem bączka tym pokrętłem więc tego nie zaważyłem.

Strona 76 z 86 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów