Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Szeroki zoom do 6D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar the_r
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Szeroki zoom do 6D

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    ale wiesz, że te "cyferki" to nie szybkość obiektywu, tylko jasność
    Wiem, wiem, to taki skrót myślowy był - co z resztą @chester_jds wyjaśnił (dzięki) . A jeśli chcesz być taki precyzyjny to nie jasność, tylko światłosiła, albo maksymalny otwór względny .

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Kto co wypisze to będziesz miał, ale wybór powinien być Twój i powinien być przemyślany, a nie tak że my za Ciebie decydujemy, bo potem możesz być niezadowolony
    To, że nikt za mnie nie zdecyduje to oczywista oczywistość . Warto jednak wziąć pod uwagę taką "croudsourcingową" opinię, bo zazwyczaj jest to bardzo wartościowy wskaźnik. Nie zjadłem jeszcze wszystkich rozumów, żeby myśleć, że wiem wszystko najlepiej i nie brać pod uwagę, słusznych skądinąd, głosów doświadczonych użytkowników takiego sprzętu. Prawda jest taka, że przed założeniem tego wątku nie wiedziałem o istnieniu 16-35 f/4, a teraz jest na szczycie mojej listy, więc Wasza pomoc ma realne efekty (możecie odhaczyć dobry uczynek "pomóc nieznajomemu" na dziś i spać spokojnie ).

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Wersje 2.8 mozesz brac jesli potrzebujesz swiatla (f4 is jest ostrzejszy w rogach).
    Myślę, że mam dość typowy dylemat: potrzebować 2.8 w 90% przypadków nie potrzebuję, ale zawsze zostaje te 10% :P. Ale tak zupełnie na serio to chyba to 16-35 f/4 wygląda dla mnie najlepiej.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez the_r Zobacz posta
    Myślę, że mam dość typowy dylemat: potrzebować 2.8 w 90% przypadków nie potrzebuję, ale zawsze zostaje te 10% :P. Ale tak zupełnie na serio to chyba to 16-35 f/4 wygląda dla mnie najlepiej.
    http://sjp.pwn.pl/szukaj/Potrzebujesz.html

A jesli chodzi o swiatlo to... z is'em osiagniesz dluzsze czasy. Sam uzywam 17-40 (b.czesto) w ciemnym sklepie, ale zawsze mam jedna - dwie lampy na stojaku, plus czasem kontra.

Szklo jest dobre i robi robote, chcialem zmienic na 16-35 is ale czasem te 40mm to i tak za malo (ledwo wystarcza), wiec zostalo w moim arsenale.

Dopiero zaczyna Awatar the_r
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Potrzebujesz - definicja, synonimy, przykłady użycia

A jesli chodzi o swiatlo to... z is'em osiagniesz dluzsze czasy. Sam uzywam 17-40 (b.czesto) w ciemnym sklepie, ale zawsze mam jedna - dwie lampy na stojaku, plus czasem kontra.

Szklo jest dobre i robi robote, chcialem zmienic na 16-35 is ale czasem te 40mm to i tak za malo (ledwo wystarcza), wiec zostalo w moim arsenale.

Widzę, że dziś wszyscy bardzo precyzyjni w wypowiedziach. Oj przepraszam, nie wszyscy, tylko niektórzy (chciałem być precyzyjny) . Żartuję sobie oczywiście. Zdebik, masz rację, ale wiesz też co miałem na myśli.

Oczywiście ciężko się kłócić z tym co napisałeś (nie, żebym w ogóle miał zamiar to robić), ale IS lepsze światło może zastąpić tylko w części przypadków.
    Ja mając do wyboru IS dający 3EV, albo światło o 1EV lepsze praktycznie zawsze wybrałbym obiektyw z lepszym światłem. Albo 1EV zawsze, albo 3EV w niektórych sytuacjach.
    Prawdą jest, że nie mam zbyt bogatego doświadczenia z obiektywami z IS, ale to wynika z powyższego wyboru. Miałem na początku bardzo przeciętnego 17-85 f/4-5.6 IS i 70-300 f/4-5.6 IS i jakoś mnie ta technologia nie porwała. Wtedy poszedłem w stałki f/1.8-2.8 i byłem z większości bardzo zadowolony.

Co do arsenału - super, że Ci to szkło pasuje. Mnie bardziej interesuje ten 1mm na szerokim końcu niż 5 na długim. Dla każdego coś się znajdzie .

Uprawnienia umieszczania postów