Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Szeroki zoom do 6D

Dopiero zaczyna Awatar the_r
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Szeroki zoom do 6D

@salas
    Szkła te same? No to podpinaj pod 6D sugerowane w tamtych wątkach 10-18 abo 10-22 :P.

@Tom77
    Z doświadczenia mogę powiedzieć, że 2.8 używam rość często, szczególnie że nie mam aktualnie obiektywu wolniejszego niż 2.8 (nie liczę 70-300 bo chyba leży w szafie od 3-4 lat, muszę się w końcu zebrać i sprzedać, będzie parę złotych na 16-35 ).
    Co do wagi to - co mnie dość zaskoczyło - 16-35 f/4 i f/2.8 różnią się tylko 30 gramami. 17-40 f/4 lżejsze o ok 150g.

Wynika z tego, że w wyścigu zostały 16-35 f/4, 16-35 f/2.8 i 17-40 f/4.
    Nie ukrywam, że Wasze sugestie trochę mi otworzyły oczy na 17-40/4. Wiem, że miałem go w moim oryginalnym zestawieniu, ale był tam wstawiony trochę bez przekonania.
    Nie zdawałem sobie również sprawy z istnienia 16-35 f/4, który wygląda bardzo atrakcyjne jeśli chodzi o ostrość.

Mam 6D i 17-40. Dla mnie zestaw idealny. I do szerokiegą kąta i do podróżniczego reportażu. 90% zdjęć robię tym zestawek. A jak 17 czasem zbyt wąsko, to wystarczają szybkie dwa ujęcia obok siebie i mała panoramka w LR.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez the_r Zobacz posta
    nie mam aktualnie obiektywu wolniejszego niż 2.8
    ale wiesz, że te "cyferki" to nie szybkość obiektywu, tylko jasność
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

@salas
    Szkła te same? No to podpinaj pod 6D sugerowane w tamtych wątkach 10-18 abo 10-22 :P.

@Tom77
    Z doświadczenia mogę powiedzieć, że 2.8 używam rość często, szczególnie że nie mam aktualnie obiektywu wolniejszego niż 2.8 (nie liczę 70-300 bo chyba leży w szafie od 3-4 lat, muszę się w końcu zebrać i sprzedać, będzie parę złotych na 16-35 ).
    Co do wagi to - co mnie dość zaskoczyło - 16-35 f/4 i f/2.8 różnią się tylko 30 gramami. 17-40 f/4 lżejsze o ok 150g.

Wynika z tego, że w wyścigu zostały 16-35 f/4, 16-35 f/2.8 i 17-40 f/4.
    Nie ukrywam, że Wasze sugestie trochę mi otworzyły oczy na 17-40/4. Wiem, że miałem go w moim oryginalnym zestawieniu, ale był tam wstawiony trochę bez przekonania.
    Nie zdawałem sobie również sprawy z istnienia 16-35 f/4, który wygląda bardzo atrakcyjne jeśli chodzi o ostrość.
    te same szkła będą Ci wszyscy polecać w każdym jednym temacie jak zapytasz o szerokiego zooma pod ff. Kto co wypisze to będziesz miał, ale wybór powinien być Twój i powinien być przemyślany, a nie tak że my za Ciebie decydujemy, bo potem możesz być niezadowolony
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Domyślnie Szeroki zoom do 6D

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    Po angielsku powiedział w dosłownym tłumaczeniu na polski.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Tanio 17-40 f4 - 2'nd hand.
    Drozej 16-35 f4 is.

Wersje 2.8 mozesz brac jesli potrzebujesz swiatla (f4 is jest ostrzejszy w rogach).

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    Wiem, wiem, to taki skrót myślowy był - co z resztą @chester_jds wyjaśnił (dzięki) . A jeśli chcesz być taki precyzyjny to nie jasność, tylko światłosiła, albo maksymalny otwór względny .

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Kto co wypisze to będziesz miał, ale wybór powinien być Twój i powinien być przemyślany, a nie tak że my za Ciebie decydujemy, bo potem możesz być niezadowolony
    To, że nikt za mnie nie zdecyduje to oczywista oczywistość . Warto jednak wziąć pod uwagę taką "croudsourcingową" opinię, bo zazwyczaj jest to bardzo wartościowy wskaźnik. Nie zjadłem jeszcze wszystkich rozumów, żeby myśleć, że wiem wszystko najlepiej i nie brać pod uwagę, słusznych skądinąd, głosów doświadczonych użytkowników takiego sprzętu. Prawda jest taka, że przed założeniem tego wątku nie wiedziałem o istnieniu 16-35 f/4, a teraz jest na szczycie mojej listy, więc Wasza pomoc ma realne efekty (możecie odhaczyć dobry uczynek "pomóc nieznajomemu" na dziś i spać spokojnie ).

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Wersje 2.8 mozesz brac jesli potrzebujesz swiatla (f4 is jest ostrzejszy w rogach).
    Myślę, że mam dość typowy dylemat: potrzebować 2.8 w 90% przypadków nie potrzebuję, ale zawsze zostaje te 10% :P. Ale tak zupełnie na serio to chyba to 16-35 f/4 wygląda dla mnie najlepiej.

Miasto
    Londyn

Myślę, że mam dość typowy dylemat: potrzebować 2.8 w 90% przypadków nie potrzebuję, ale zawsze zostaje te 10% :P. Ale tak zupełnie na serio to chyba to 16-35 f/4 wygląda dla mnie najlepiej.
    http://sjp.pwn.pl/szukaj/Potrzebujesz.html

A jesli chodzi o swiatlo to... z is'em osiagniesz dluzsze czasy. Sam uzywam 17-40 (b.czesto) w ciemnym sklepie, ale zawsze mam jedna - dwie lampy na stojaku, plus czasem kontra.

Szklo jest dobre i robi robote, chcialem zmienic na 16-35 is ale czasem te 40mm to i tak za malo (ledwo wystarcza), wiec zostalo w moim arsenale.

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Potrzebujesz - definicja, synonimy, przykłady użycia

A jesli chodzi o swiatlo to... z is'em osiagniesz dluzsze czasy. Sam uzywam 17-40 (b.czesto) w ciemnym sklepie, ale zawsze mam jedna - dwie lampy na stojaku, plus czasem kontra.

Szklo jest dobre i robi robote, chcialem zmienic na 16-35 is ale czasem te 40mm to i tak za malo (ledwo wystarcza), wiec zostalo w moim arsenale.

Widzę, że dziś wszyscy bardzo precyzyjni w wypowiedziach. Oj przepraszam, nie wszyscy, tylko niektórzy (chciałem być precyzyjny) . Żartuję sobie oczywiście. Zdebik, masz rację, ale wiesz też co miałem na myśli.

Oczywiście ciężko się kłócić z tym co napisałeś (nie, żebym w ogóle miał zamiar to robić), ale IS lepsze światło może zastąpić tylko w części przypadków.
    Ja mając do wyboru IS dający 3EV, albo światło o 1EV lepsze praktycznie zawsze wybrałbym obiektyw z lepszym światłem. Albo 1EV zawsze, albo 3EV w niektórych sytuacjach.
    Prawdą jest, że nie mam zbyt bogatego doświadczenia z obiektywami z IS, ale to wynika z powyższego wyboru. Miałem na początku bardzo przeciętnego 17-85 f/4-5.6 IS i 70-300 f/4-5.6 IS i jakoś mnie ta technologia nie porwała. Wtedy poszedłem w stałki f/1.8-2.8 i byłem z większości bardzo zadowolony.

Co do arsenału - super, że Ci to szkło pasuje. Mnie bardziej interesuje ten 1mm na szerokim końcu niż 5 na długim. Dla każdego coś się znajdzie .

Miasto
    Londyn

Is nie zamrozi ruchu, ale pozwala zlapac wiecej zastanego.

Przy 17mm na 5d3 juz trzeba bardzo uwazac na perspektywe.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów