Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 700d + Sigma 24-135 - nie współpracują

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon 700d + Sigma 24-135 - nie współpracują

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Producent zapewnia ileś lat (5? 8? 10? Nie pamiętam już) po zakończeniu produkcji obiektywu części zamienne. Ponieważ cyfra weszła na dobre ponad 10 lat temu, więc można przyjąć, że żadnego obiektywu sigmy autoryzowany serwis nie przechipuje. W internecie są różne domowe patenty na samodzielne przeróbki obiektywów, ale trochę to takie czary mary no i mnóstwo precyzyjnej roboty z lutownicą nad elektroniką obiektywu.
    wiem, że odpłatnie to robią w serwisie sigmy, ale nie kojarzę ile to kosztuje i czy konkretnie w tym modelu by zrobili
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Domyślnie Canon 700d + Sigma 24-135 - nie współpracują

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    wiem, że odpłatnie to robią w serwisie sigmy, ale nie kojarzę ile to kosztuje i czy konkretnie w tym modelu by zrobili
    To, co napisałem, to z pierwszej ręki z serwisu sigmy w Gdyni. Jak mają części - rechipują. Mają, jak producent zapewnia, a producent zapewnia jeszcze kilka lat po zakończeniu produkcji danego modelu.

A w ogóle co to za model, dokładnie? W sieci są listy modeli, po których można wstępnie wykluczyć współpracę, czy jej brak z digitalem. Bo słuszna jest uwaga, że brak współpracy objawiał się Err, a nie nieprzymykaniem dziury.
    Ostatnio edytowane przez chester_jds ; 29-02-2016 o 22:39

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

... W sieci są listy modeli, po których można wstępnie wykluczyć współpracę, czy jej brak z digitalem. ...
    Np. wg tej strony Canon EOS Technoclopedia - A Canon EOS System Overview: Camera Bodies, Lenses, Flashes, Accessories ... nie współpracuje...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Na naszym forum był wątek o zacinającej się przysłonie przy pracy na 30d http://www.canon-board.info/pierwsza...zyslona-81572/ ale trudno powiedzieć, czy "działało i przestało", czy użytkownik "odkrył problem" gdy zaczął bardziej świadomie korzystać z aparatu.
    Stare Sigmy działały na d30 i d60, oraz na początkowych modelach 10d (podobno zmienili coś w protokołach od modelu 30e), niestety moja 28-70/2.8 dobrze się sprawdzająca na 50e na 10d dawała wspominany "Err", a serwis stwierdził (na podstawie numeru obiektywu), że mogą próbować ściągnąć chip od producenta, ale koszty byłyby większe niż wartość rynkowa tego szkła, więc nie próbowałem.

Awatar Tekla
    Miasto
    Piła

To, co napisałem, to z pierwszej ręki z serwisu sigmy w Gdyni. Jak mają części - rechipują. Mają, jak producent zapewnia, a producent zapewnia jeszcze kilka lat po zakończeniu produkcji danego modelu.

A w ogóle co to za model, dokładnie? W sieci są listy modeli, po których można wstępnie wykluczyć współpracę, czy jej brak z digitalem. Bo słuszna jest uwaga, że brak współpracy objawiał się Err, a nie nieprzymykaniem dziury.

Wiem, widziałam tą listę, tej Sigmy na niej nie było.
    Jest to Sigma 24-135 ze światłem 2,8-4,5 o ta: Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF - Optyczne.pl

U mnie nie wyświetla się żaden error, nic a nic. Po prostu przysłona się nie zamyka.
    Szkło poleciało już to 3-miasta do serwisu. Dam znać, jak będę miała diagnozę

Uprawnienia umieszczania postów