Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Ocena zdjęć i kwalifikacja do usuwania ich /bądź nie/ z forum.

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Ocena zdjęć i kwalifikacja do usuwania ich /bądź nie/ z forum.

Weźcie zluzujcie kurde, to jest forum sprzętowe, na które czasem ktoś tam wrzuca fotkę i pyta czy ładna a nie internetowy oddział MoMA Pan Kolega wyczerpał temat. Ludzie weźcie się ogarnijcie. Co jeden pomysł to lepszy. Jakie ligi? Jakie klasy i podklasy? Jakie komisje? Niech każdy kto chce wrzuca na co ma ochotę i niech dostaje komentarze do tego od tych co chcą komentować i tyle. W miarę mozliwości bez osobistych wycieczek Jak zaczniecie usuwać fotki to będą ciągłe płacze typu "czemu moja fotka poleciała, przeciez są gorsze" i nie nadążycie czytać priwów na ten temat Jak ktoś chce do ligi to niech Starcrafta sobie odpali. Od trzymania poziomu są portale z selekcją prac. Poza tym nowi mają jakąś szansę na sensowny komentarz do swoich wprawek, o ile to w ogól mozliwe na forum, bo z reguły to się ogranicza do "gniot", "ojej nie ma trójpodziału" , czy "nie wiem czemu ale fotka jest kiepska".
    Ostatnio edytowane przez eleroo ; 22-02-2016 o 07:03

Bywalec
    Miasto
    Radom

"zdjęcie odklejającej się gumy na korpusie" (post #50) może być tak samo wielką sztuką, jak obraz przedstawiający puszkę zupy...
    Przedstawione na forum prace mogą mi się podobać lub nie, mogą wzbudzić moje emocje tak, że pochwalę lub skrytykuję, obok innych przejdę obojętnie.
    Ale to jest wciąż tylko moje subiektywne odczucie i nie mnie kwalifikować, które fotki nadają się do wystawienia...
    Prosta sprawa - interesuje mnie temat, lubię czyjeś prace - odwiedzam, nikt nie zmusza mnie do oglądania prac, które mnie nie interesują!
    A z podziwem przeglądam galerie, w których widać wyraźny postęp

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Okiem początkującego ...

1.
    No dobra, jestem początkujący, z ograniczonym sprzętem. Wrzuciłem kilkadziesiąt zdjęć i ... chyba nawet chciałbym abyście je przesunęli do 6 ligi. Wiedziałbym na czym stoję. Nawet usunięcia bym przełknął bo cieszył by mnie fakt że jakieś się ostało. Jeśli by się ostało oczywiście. Dla mnie problemem jest jakikolwiek brak ewaluacji, informacji zwrotnej i etc. Rankingi i usuwanie wiec miłe widziane. Najprostsze forma - lajki, hejty etc.

Rozwiązanie ... Przecież może być dział taki jak jest - galerie użytkowników. A może być też dział PRO tam faktycznie ktoś by dbał o poziom. Tylko admini mogliby subiektywnie przerzucać galerie do PRO. Z drugiej strony taka galeria już raczej broniłaby się sama. Bo jeśli taki KRZYCHUM wrzuciłby jakieś dziwne mroczne i nieostre zdjęcie to by znaczyło, że bierze udział w word press photo Poziom I techniczny i artystyczny byłby ważny ... W końcu zdjęcie to środek wyrazu...

2.
    Cieszę się, z tej dyskusji, ale zgadzam się z opiniami, że mało nowych sensownych prac. Z mojego punktu widzenia takich od których można się uczyć. Na mistrzostwie czy błędach. Z opisem jak powstały, albo z ustawieniami. Dla inspiracji i rozwoju. A nawet dyskusji czemu czas 1/8000 a nie 1/4000
    Brakuje więc dobrych galerii a nowych / aktualnych zdjeć jest niewiele ...i to problem dla mnie.

3.
    Podsumowując jestem za jakąś gradacją i trochę większym ożywieniem forum jakimikolwiek firmami w kategorii zdjęcia. Bo w kategorii sprzęt jest lepiej niż super

Z pozdrowieniami

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na wstępie mam taką prośbę - jak już coś jest wycinane z innego wątku, to dobrze by było na wstępie dokleić do niego link by by można było zerknąć do źródła owego tematu, tu doszedłem, który był przyczynkiem całej dyskusji, ale jednak link na wstępie byłby myślę przydatny - taka sugestia.

Natomiast przechodząc do tematu, ale jednocześnie nie wnikając za bardzo w istotę dyskusji, zauważcie, że wątki ze "słabymi" (cudzysłów specjalnie) nie mają raczej za długiego życia...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Ja tam już dawno znalazłem na to receptę.
    Nie wchodzę do działu "galeria", żeby się nie denerwowaćTraktuję to forum jako forum sprzętowe, zrzeszające koneserów sprzętu a nie sztuki.
    Podobnie jest w audio.
    Jest forum audiostereo.pl gdzie siedzą ludzie słuchający sprzętu i jest forum Estrada i Studio, gdzie siedzą ludzie którzy tworzą muzykę i słuchają muzyki a nie sprzętu.
    Ładne zdjęcia znajdziesz np. na plfoto.com
    I tam wchodzę podziwiać zdjęcia, a nie szukać informacji o sprzęcie bo to po prostu nie jest odpowiednie miejsce po tego typu target społecznościowy
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    ...zauważcie, że wątki ze "słabymi" (cudzysłów specjalnie) nie mają raczej za długiego życia...
    W punkt!

Znalezione w "konkurencyjnym" forum (choć ten sam właściciel) kilka punktów z regulaminu "galerii autorskich" (z 2004 r.) :
    "...
    6. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie wiesz co powiedzieć, z pisaniem wstrzymaj się aż będziesz wiedział, jeśli odczuwasz negatywne emocje, wstrzymaj się z komentarzem i wróć do zdjęcia jak ochłoniesz...
    7. Nie pisz na siłę...jeśli nic mądrego nie przychodzi Ci do głowy, pamiętaj, że milczenie jest złotem...
    8. Jeśli zdjęcie, jego tematyka lub postawa autora Cię bulwersuje, omiń ten wątek, a jeśli już musisz się wypowiedzieć, staraj się w komentarzu wytłumaczyć swoje emocje zachowując maksimum dobrego wychowania
    9. Jeśli cokolwiek skłania Cię do złamania któregokolwiek z powyższych punktów to najlepiej przejdź do następnego wątku."

...wystarczy się zastosować

Poza tym, jak wcześniej napisał namo to forum "umarło" przed kilkoma latami gdy odeszło sporo wartościowych ludzi.
    W dyskusjach jak ta dobre jest tylko to, że w ogóle ...dyskutuje się w jakikolwiek sposób o fotografii.

Jedyne co przychodzi mi do głowy odnośnie moderowania/oceny zawartości galerii to stworzenie np. działu np. pt. "Szkółka (...)" Tam zamieszczaliby zdjęcia faktycznie początkujący, ale robiliby to sami zainteresowani... Kto chce odpowiada, poucza itd. itp.
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Goranick Zobacz posta
    Poza tym, jak wcześniej napisał namo to forum "umarło" przed kilkoma latami gdy odeszło sporo wartościowych ludzi.
    No tak, wszyscy opłakujemy wartościowych co odeszli, ale to ma dobre strony, bo my bezwartościowi ludzie, którzy pozostaliśmy na tym forum-padlinie nie musimy już mieć kompleksów.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Oj. Przykro mi,że tak to zostało odebrane. Czasem zachowuje się jak przysłowiowy słoń w składzie porcelany... Nigdzie nie napisałem, że pozostali są bezwartościowi. Jedynie chciałem zaznaczyć, iż po "burzy" i opuszczeniu forum przez kilka osób, samo forum trochę zmieniło charakter. Moim skromnym zdaniem zmiany poszły w złym kierunku, stało się bardziej sprzętowe (a przecież jest "...o Fotografii i sprzęcie Canon") ...i tyle ...bez podtekstów.
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Wyglada na to, ze sprawa umarla smiercia naturalna.

Jednego mniej btw ^^

O poziomie forum świadczą konkursy z 4, 2, a z czasem może i jednym startującym .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów