Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Zmiana 1ds2 na.. No właśnie co?

Domyślnie Odp: Zmiana 1ds2 na.. No właśnie co?

Problem z małym ekranem w 1Ds2 w zakresie podglądu zdjęć rozwiązałem u siebie poprzez zakup karty Eye-Fi Pro X2 SDHC 16GB i w zasadzie korzystam z tego rozwiązania zawsze - zdjęcia na bieżąco podglądam albo na telefonie z Androidem 5 cali lub tablecie z Androidem 8.4 cala. Jeśli chodzi o obsługę menu to nawet taki mały ekranik wystarczy. A co do samego aparatu to powiem tak: mam czas na guzikologię i robienie zdjęć (amator) a ISO używam do 800 i mi to wystarczy, stąd nie rozglądam się za czymś innym - wszystko zależy od tego kto czego potrzebuje.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Cytat Zamieszczone przez Nelro Zobacz posta
    Problem z małym ekranem w 1Ds2 w zakresie podglądu zdjęć rozwiązałem u siebie poprzez zakup karty Eye-Fi Pro X2 SDHC 16GB i w zasadzie korzystam z tego rozwiązania zawsze - zdjęcia na bieżąco podglądam albo na telefonie z Androidem 5 cali lub tablecie z Androidem 8.4 cala. Jeśli chodzi o obsługę menu to nawet taki mały ekranik wystarczy. A co do samego aparatu to powiem tak: mam czas na guzikologię i robienie zdjęć (amator) a ISO używam do 800 i mi to wystarczy, stąd nie rozglądam się za czymś innym - wszystko zależy od tego kto czego potrzebuje.
    Kolego, jesteś moim mistrzem. Siedzę mocno w gadżetach i technologii, ale jakoś fotograficzne mało mnie interesowały. Ominąłbym tak świetną sprawę. Teraz mały research i zamawiam.

1ds2 zostaje póki nie zdecyduje się zwiększyć budżetu na 5dmkIII lub, kto wie, kolejnej jedynki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Nelro Zobacz posta
    Pomysł ciekawy

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

A jak to rozwiązanie z WiFi wpływa na baterię?
    I czy tablet czyta Rawy? Czy trzeba w JPG dodatkowo focić?
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

EOS 1Ds Mark II i Eye-Fi Pro X2 SDHC 16GB w praktyce dla tabletu z Androidem:

Eye-Fi posiada aplikację w Google Play do zainstalowania na urządzeniu z Androidem.
    Karta łączy się bezpośrednio z urządzeniem co jest dobre w terenie. Mogą występować problemy z połączeniem karty z telefonem/tabletem gdy ten znajduje się w otoczeniu znanych zapisanych sieci wi-fi (telefon/tablet nieco głupieje jeśli chodzi o wybór sieci z którą ma się łączyć) ale odrobina cierpliwości i się udaje.
    Karta przekazuje do telefonu lub tabletu: RAW-y, JPG-i i pliki video (można wybrać rodzaj plików który będzie przekazywany).
    Aplikacja Eye-Fi czyta RAW więc zdjęcia mogą być wykonywane wyłącznie w RAW a aplikacja pokarze na ekranie zaimportowane z karty zdjęcie.
    Problem z RAW-ami jest już w samym androidzie tj.: na wyświetlenie zdjęcia w formacie RAW możemy liczyć w aplikacji Eye-Fi lub Photoshop Express -€“ o dziwo Lightroom Mobile nie czyta RAW-ów -€“ z tym że w Photoshop Express RAW-y otwiera się poprzez €žkliknięcie/tapnięcie€ na plik RAW w menedżerze plików -€“ i to tyle co znam (przy czym nie szukałem nic innego).

Czas wczytywania się plików liczony od wyzwolenia migawki do pokazania zdjęcia na telefonie/tablecie wygląda w przybliżeniu następująco:
    - dla RAW -€“ 11 sekund,
    - dla JPG L (najlepsza jakość) -€“ 9 sekund,
    - dla JPG M1 (najlepsza jakość) -€“ 6 sekund,
    - dla JPG M2 (najlepsza jakość) €- 5 sekund,
    - dla JPG S (najlepsza jakość) -€“ 4 sekundy.
    Przy czym urządzenie znajduje się dość blisko aparatu/karty.

Ja osobiście fotografuję zawsze na ustawieniach RAW + JPG L i zapis jednoczesny na obu kartach CF i SD (czyli Eye-Fi). W ustawieniach przekazywania plików do telefonu/tabletu mam zaznaczone przekazywanie wyłączenie plików JPG gdyż tak naprawdę interesuje mnie wyłącznie podgląd zdjęcia i ocena czy to jest to co mnie interesuje czy też ujęcie idzie do poprawki. RAW-y importuję sobie do komputera stacjonarnego z karty CF (import szybszy niż z SD) (IEEE 1394 w Windows 7 32bit).

Istnieje możliwość dalszego przekazywania zaimportowanych do urządzenia z Androidem zdjęć do komputera docelowego np. w terenie za pośrednictwem LTE (o ile ma się nielimitowany transfer gdyż pliki trochę ważą i licznik u operatora GSM się kręci) - teoretycznie można w terenie wykonywać zdjęcia w RAW, oglądać je na urządzeniu mobilnym i jeśli zastawi się w domu włączony komputer, mieć załadowane pliki RAW do komputera zanim się jeszcze wróci do domu -€“ osobiście nie praktykuję z uwagi na transfery oraz dodatkowy pobór energii z urządzenia mobilnego na dalsze przesłanie plików.

Istnieje również możliwość ustawienia łączności wi-fi bezpośredniej pomiędzy komputerem z Windows a kartą -€“ wówczas można w locie ładować pliki bezpośrednio na komputer docelowy (czasy podobne jw - łączność wi-fi n).
    Obie karty mam o tej samej pojemności 16GB. Karta Eye-Fi ma ustawienie endless memory co oznacza, że w przypadku braku miejsca na karcie automatycznie usuwane są pliki najstarsze i zapisywane w to miejsce pliki najnowsze (które też są transmitowane).

Używanie karty niewątpliwie posiada raczej widoczny wpływ na żywotność baterii zarówno aparatu jak i telefonu/tabletu. Wybierając się w plener zawsze mam 3 baterie (zamienniki z allegro) do aparatu i w pełni naładowaną baterię telefonu/tabletu.
    Nie potrafię powiedzieć jak szybko następuje zużycie baterii w aparacie i tablecie gdyż jeszcze mi się nie przytrafiło aby mi zabrakło prądu niemniej jednak jest na pewno szybsze niż w normalnym użytkowaniu ale bez dramatu.

Osobiście bardzo sobie cenię to rozwiązanie gdyż w pełni się sprawdza w fotografii amatorskiej.
    Nie wiem jak to wszystko działa z produktami Appla ale sądząc po filmikach na YT to podobnie (Eye-Fi dostępne jest na Windows (w tym Windows Phone), iOS i Android)
    Obecnie karty Eye-Fi Pro X2 SDHC 16GB zostały zastąpione przez Eye-Fi Mobi Pro 16 i 32GB które jak widziałem na jakimś filmiku na YT mają wsparcie w samym sprzęcie CANON tj. np. w EOS 5D Mark III po włożeniu karty Mobi Pro do aparatu uaktywnia się menu w aparacie do sterowania ustawieniami karty.
    Ostatnio edytowane przez Nelro ; 22-02-2016 o 03:28

Ops... przepraszam za błąd ort. dot. pokazywania zdjęć RAW przez aplikację Eye-Fi. Poprawnie ma być oczywiście: "Aplikacja Eye-Fi czyta RAW więc zdjęcia mogą być wykonane wyłącznie w RAW a aplikacja pokaże na ekranie zaimportowane z karty zdjęcie."

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Ja się przesiadam na 1DS3. Można z niego dużo wyciągnąć przy obróbce, jest lżejszy i zawsze to ciągle jedynka.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

zanzibar może chcesz ode mnie kupić ? ja czekam na 1dx2 Tylko nie wiem kiedy będą w sprzedazy bo zbieram kase od zeszłego roku
    L

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów