Zamierzam kupić filtr, przede wszystkim ze względu na sytuacje, w których filmuje lustrzanką Canon 5D MKIII w dużym słońcu. Czy lepiej kupić filtr polaryzacyjny czy może szary ND ? Co polecacie?
Zamierzam kupić filtr, przede wszystkim ze względu na sytuacje, w których filmuje lustrzanką Canon 5D MKIII w dużym słońcu. Czy lepiej kupić filtr polaryzacyjny czy może szary ND ? Co polecacie?
taka sytuacja....
polar jest do czegoś innego niż szary ND
a gdzie ty znalazłaś słońce?
Żaden nie kamufluje działania słońca, dziewczyno poczytaj proszę Cię o podstawach chociaż. ND ogranicza ilość wpadanego światła a polar odcina strumień światła o danej polaryzacji. Jak na szybę będzie Ci padało światło pod kątem 45st to przy filtrze ND dalej będzie się od niej odbijało i dalej nie będzie widać tego co za szybą. Jak ustawisz polar na przeciwdziałanie 45st to światło odbite nie wpada przez obiektyw a Ty widzisz to co jest za szybką. Chyba prościej się nie da, w dużym uproszczeniu.
Polar przyciemnia ekspozycję o (do?) 2EV a filtr ND o daną ilość (w zależności od zastosowanego filtra) - fader ND ten podstawowy przyciemnia od 1 do 8 EV
Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 08-01-2014 o 20:18
FF + trzydziestka piątka![]()
Wiem z czym to się je, ale dziękuję za wytłumaczenie
Czy można działać na dwóch filtrach jednocześnie? Jaka kolejność założenia najlepsza?
--- Kolejny post ---
Czy możecie polecić jakiś dobry (jakość/cena) filtr ND oraz polaryzacyjny? Do obiektywu Canon 24-105 IS f4 oraz Canon 35 f2 IS?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Filtry godne polecenia robi Heliopan, bardzo dobre są też najwyższe modele Sigm i oczywiście Canon.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czy można założyć jednocześnie polaryzacyjny i ND?