Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Szkła po przesiadce na FF

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Sącz

Question Szkła po przesiadce na FF

Po wielu latach focenia z APSC (350d (2005r), 600d(2013r)) przyszedł moment podjęcia świadomej i nieodwracalnej decyzji przejścia na FF.
    Puszkę już wybrałem (6d), jednak zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
    Jako że jeszcze ten moment nie nadszedł to chce być mądrzejszy i wziąć pod uwagę opinie bardziej doświadczonych forumowiczów.

Moje obecne szkła to:
    Samyang 8mm f/3.5 (Używany dość rzadko, jednak w plenerze i architekturze daje bardzo fajne efekty)
    Canon 17-40mm f/4.0 L (Na cropie troszkę brakowało mu światła jednak w plenerze jest niezrównany)
    Canon 40mm f/2.8 (Używany sporadycznie gdy brakowało światła a trzeba było zmieścić więcej w kadrze)
    Canon 50mm f/1.4 (Odkąd go mam zdarzało mi się zabierać tylko ten obiektyw i nie potrzebowałem nic więcej)
    Sigma 50-150 APO HSM (Uniwersalny zoom do portretów i nie tylko ze świetnym AF i ostrością)

Na APS-C ten komplet mi wystarczał w 100% (no może brakowało jakiegoś 10-20mm do krajobrazu).
    Wiem że największy problem będę miał z 50-150 bo to obiektyw zaprojektowany pod CROP-a i na pełnej klatce ogromna winieta gwarantowana i raczej konieczność wymiany na coś typu 70-200. Tylko co w niedużych pieniądzach z drugiej ręki.

Co fotografuję:
    50% - turnieje tańca towarzyskiego (zazwyczaj wystarcza mi 50-tka i 50-150 - najczęściej i tak niezbędna jest lampa (mam Canona 430EXII) - tutaj moja Sigma z AF trafiała zazwyczaj w 90% przypadków)
    20% - krajobrazy i architektura (zazwyczaj 17-40 + 50-tka, sporadycznie 8mm)
    20% - portrety (zazwyczaj 50mm + 50-150)
    10% - reportaż (17-40 + 40-tka + 50-tka)

Plusem albo i minusem jest to że 600d pozostanie jako backup (dla żony z podpiętym na co dzień 40mm f/2.8 na jej potrzeby wystarczającym.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Szkła po przesiadce na FF

Jeszcze jedna informacja - ile chcesz zainwestować w to PLN ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez marmor_ns Zobacz posta
    Po wielu latach focenia z APSC (350d (2005r), 600d(2013r)) przyszedł moment podjęcia świadomej i nieodwracalnej decyzji przejścia na FF.
    Puszkę już wybrałem (6d), jednak zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
    Jako że jeszcze ten moment nie nadszedł to chce być mądrzejszy i wziąć pod uwagę opinie bardziej doświadczonych forumowiczów.

Moje obecne szkła to:
    Samyang 8mm f/3.5 (Używany dość rzadko, jednak w plenerze i architekturze daje bardzo fajne efekty)
    Canon 17-40mm f/4.0 L (Na cropie troszkę brakowało mu światła jednak w plenerze jest niezrównany)
    Canon 40mm f/2.8 (Używany sporadycznie gdy brakowało światła a trzeba było zmieścić więcej w kadrze)
    Canon 50mm f/1.4 (Odkąd go mam zdarzało mi się zabierać tylko ten obiektyw i nie potrzebowałem nic więcej)
    Sigma 50-150 APO HSM (Uniwersalny zoom do portretów i nie tylko ze świetnym AF i ostrością)

Na APS-C ten komplet mi wystarczał w 100% (no może brakowało jakiegoś 10-20mm do krajobrazu).
    Wiem że największy problem będę miał z 50-150 bo to obiektyw zaprojektowany pod CROP-a i na pełnej klatce ogromna winieta gwarantowana i raczej konieczność wymiany na coś typu 70-200. Tylko co w niedużych pieniądzach z drugiej ręki.

Co fotografuję:
    50% - turnieje tańca towarzyskiego (zazwyczaj wystarcza mi 50-tka i 50-150 - najczęściej i tak niezbędna jest lampa (mam Canona 430EXII) - tutaj moja Sigma z AF trafiała zazwyczaj w 90% przypadków)
    20% - krajobrazy i architektura (zazwyczaj 17-40 + 50-tka, sporadycznie 8mm)
    20% - portrety (zazwyczaj 50mm + 50-150)
    10% - reportaż (17-40 + 40-tka + 50-tka)

Plusem albo i minusem jest to że 600d pozostanie jako backup (dla żony z podpiętym na co dzień 40mm f/2.8 na jej potrzeby wystarczającym.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
    Na większość pytań odpowiedziałeś sobie sam. 17-40 zyska na tej zmianie. Może się zrobić za szeroko i będziesz potrzebował czegoś w stylu 85/135 mm albo np 70-200

Uzależniony Awatar RTSiak

strzelasz do tancerzy lampa ? :O

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Ten sami 8mm to nie jest do kropa właśnie? No chyba, że nie przeszkadza Ci kołowa fiszka, wtedy chyba przejdzie też z FF.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez marmor_ns Zobacz posta
    zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
    jeżeli ty niewiesz czego będziesz potrzebować to skąd my mamy to wiedzieć takie luźne pytanie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Generalnie obrazy Ci się wyostrzą a ogniskowa spadnie 1,6 raza... 17-40 rozwinie skrzydła i zrobi się szeroka jak żądana 10-20 na apsc To co dosięgałeś na 150 może być teraz małe na matrycy... 70-200 jak kolega radził albo nawet 70-300. Jest tego sporo odmian z różnych firm... Zależy ile masz kasy... Moze jakies 24-105? 24 bedzie podobne do 17 na apsc a gora bedzie znacznie węższa niż 40... Wiec uniwersalniej...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Moje obecne szkła to:

Zenitar 16mm 2.8 zamiast samyanga
    17-40 zostawiłbym
    40mm 2.8 bym sprzedał
    50 1.4 bym wymienił na 50 1.8 stm i dokupił 85 1.8 (lubiłeś 50mm na cropie więc 85 1.8 będzie idealne pod 6d) a 50 1.8 stm zostawiłbym pod 600d
    sigma 50-150 zamiana na sigmę 70-200 2.8 (używana w okolicy 1500zł i tutaj możesz też rozważyć tamrona)
    Jeśli brakowałoby Ci czegoś w zakresie 24-70 to można tanio kupić canona 24-85 USM (jakieś 300-400zł i zapłenić dziurę)
    Ostatnio edytowane przez salas ; 01-02-2016 o 23:48
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Koniecznie zostaw 17-40. Jako tele kup tamron 70-200/2.8 (bez vc) i ze stałkami zrób jak kolega wyżej napisał. Choć chyba zostawiłbym jednak 50/1.4 (generalnie z pięćdziesiątką w naszym systemie jest największy problem, a było nie było to klasyczne szkło pod ff).
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 02-02-2016 o 01:27

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    strzelasz do tancerzy lampa ? :O
    Może nie bezpośrednio do nich ale sam byłem zdziwiony że używanie lampy na zawodach nawet międzynarodowych jest dozwolone (czasami fotograf płaci dodatkową opłatę za możliwość robienia zdjęć). Przypuszczam że to z powodu bardzo słabego oświetlenia (Wszystkie szyby na halach sportowych są wtedy szczelnie zasłonięte a oświetlenie parkietu jest zazwyczaj bardzo słabe).

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Ten sami 8mm to nie jest do kropa właśnie? No chyba, że nie przeszkadza Ci kołowa fiszka, wtedy chyba przejdzie też z FF.
    Sami prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu zostanie wystawiony na sprzedaż bo to szkło raczej nie ma racji bytu na FF, a szkoda

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Generalnie obrazy Ci się wyostrzą a ogniskowa spadnie 1,6 raza... 17-40 rozwinie skrzydła i zrobi się szeroka jak żądana 10-20 na apsc To co dosięgałeś na 150 może być teraz małe na matrycy... 70-200 jak kolega radził albo nawet 70-300. Jest tego sporo odmian z różnych firm... Zależy ile masz kasy... Moze jakies 24-105? 24 bedzie podobne do 17 na apsc a gora bedzie znacznie węższa niż 40... Wiec uniwersalniej...
    17-40 kupowałem rok temu właśnie z myślą o pełnej klatce i raczej będzie wystarczający jako UWA. 70-300 byłby super tylko raczej takiego ze światłem 2.8 nie znajdę (miałem kiedyś tamiego 70-300 3.5-5.6 ale to była tragiczna konstrukcja), zależy mi na świetle 2.8 więc pewnie poszukam czegoś z 70-200 2.8

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    sigma 50-150 zamiana na sigmę 70-200 2.8 (używana w okolicy 1500zł i tutaj możesz też rozważyć tamrona)
    To będzie pewnie najlepsze rozwiązanie. Trzeba się będzie pozbyć 50-150, szkoda bo mam sentyment do tego szkła (mam wyjątkowo udany egzemplarz).

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Koniecznie zostaw 17-40. Jako tele kup tamron 70-200/2.8 (bez vc) i ze stałkami zrób jak kolega wyżej napisał. Choć chyba zostawiłbym jednak 50/1.4 (generalnie z pięćdziesiątką w naszym systemie jest największy problem, a było nie było to klasyczne szkło pod ff).
    50-tke f/1.4 kupowałem również z myślą o pełnej klatce i mam sporo zdjęć, które na niej wyprodukowała i raczej się jej nie pozbędę, To samo 17-40. Pozbędę się na pewno Samiego i Sigmy i kupię 70-200. Tylko właśnie... czy Tamron 70-200/2.8 (bez vc) czy Sigma 70-200 F2.8, czy może Canon 70-200 w najstarszej wersji. (Zakładając że moją sigmę dostanę ok 1200-1300, sami to ok 500-600zł) więc wtedy budżet na 70-200 będzie wynosił około 2400zł..

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów