Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Zdjęcia zwierząt - dylematy zakupowe

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Zdjęcia zwierząt - dylematy zakupowe

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Pracuj wiecej , odłóż kase, odmów sobie przyjenosci codziennych i za miesiac dwa czy sześć kup nowe szkło, takie jakie chcesz
    Nie do końca się zgodzę. Sam niedawno używałeś 5d "classic", prawda? Dlaczego? Przecież mogłeś go nie kupować, pracować więcej, zbierać więcej, odmawiać sobie codziennych przyjemności, i od razu kupić II, III albo jakąś jedynkę, zamiast czerpać przyjemność z robienia zdjęć tańszym i bardziej ograniczonym sprzętem
    Nie dajmy się zwariować, według mnie lepiej mieć sprzęt niższej klasy, nawet "stary", nawet używany, i z niego korzystać, robić zdjęcia, zdobywać doświadczenie, bawić się fotografią, i jednocześnie zbierać na coś lepszego - jeśli się okaże, że faktycznie potrzebujemy czegoś lepszego.

Z jednej strony fajnie byłoby mieć 70-200/2.8 L IS II, ale z drugiej - czy to jest na tyle wygodne i poręczne szkło, żeby je zabierać na każdy spacer? Kupując ciemniejszą wersję bez stabilizacji tracimy na jakości obrazu, na możliwościach, ale zyskujemy zdjęcia - zdjęcia możemy robić znacznie szybciej, niż gdybyśmy odkładali kolejne miesiące, niektórych okazji nie da się powtórzyć.

Moja propozycja będzie chyba dość "niestrawna" dla kolegów polecających tylko "eL dwa": kup 85/1.8, a do niego poszukaj starego Canona 70-210/3.5-4.5 USM (nie 70-210/4), kolejność zakupów dowolna, co się wcześniej trafi w dobrym stanie i dobrzej cenie (jeśli 85 może być używana). Ten zoom to stara konstrukcja, używane widziałem już poniżej 400zł na aukcjach, nie jest szczelny, nie jest zbyt duży, nie rzuca się w oczy (jest czarny). Być może znajdą się tu koledzy, którzy korzystali z podobnego połączenia (70-210 + crop 8Mpix, 10Mpix), więc mogliby napisać coś od siebie.
    Dlaczego tak: zyskujesz dobrą portretówkę, niedużą, dość lekką, na dłużej. Jeśli 85 będzie za krótki, skorzystasz z zooma (też lekkiego, "spacerowego"), zobaczysz, jakie ogniskowe Ci pasują, przekonasz się, czy na pewno potrzebujesz zooma - może jako kolejny zakup wystarczy Ci wspominany 200/2.8 II? Jeśli jednak uznasz, że musisz mieć 70-200 "L"epszej klasy, będziesz mogła spokojnie na niego zbierać, cały czas mając możliwość korzystania z tych ogniskowych znacznie niższym kosztem.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Zdjęcia zwierząt - dylematy zakupowe

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie do końca się zgodzę. Sam niedawno używałeś 5d "classic", prawda? Dlaczego?
    bo nie mialem kasy na 5d3 i 6d a jak zarobiłem kase to kupiłem

Druga rzecz jest taka ze 5d to bardzo ale to bardzo bardzo bardzo mocny sprzęt, ktory jest poprostu niesamowity. Zmieniłem z kilku przyczyn, jakość nie była jedną z nich. Ale wiedziałem czego chce i mimo gadania abym kupił apsc ze 7d2 zamiata pod dywan i ze na slubach da rade kupiłem 5d3 i 6d. Mogłem je kupić w środku sezonu wiedząc że kasa i tak mi się zwróci, ale wolałem poczekać zebrać kase, miec na pewniaka wszystko na koncie a nastepnie kupić sprzęt i będąc gotowym na nast sezon. Mialem wystarczajacą ilość kasy na 5d2 ale nie kupiłem, dlaczego? Bo miałem jasno określony cel KUPUJE 5D3 i 6D , proste , bo podjąłem taka decyzje w oparciu o własne potrzeby oraz o wiedze na forum względem tych dwóch aparatów. Mógłbym kupić 5d3 bo lepszy af i na slubach to mega potrzebne ale wybrałem teoretycznie "gorszy" korpus jako jeden dlaczego? Bo opierając się na wiedzy którą tutaj ktoś opisał oraz moich własnych wymaganiach 6D jako drugie body spokojnie mi wystarczyło mając niektore gorsze parametry niż 5d3, wiedząc ze otrzymam bardzo dobrą jakość a drugi, podkreślam drugi korpus jakim jest 6D sprawdzi się spokojnie. No i w sumie chciałem mieć 5d3 i 6d bo to dwa inne aparaty więc czemu by nie, ja ich uzywam i ja je taszcze na kazdą sesje

Jedyne co najbardziej mnie dziwi w pewnych kwestiach jest takie niezdecydowanie, "... niewiem czy wziac 85mm czy 135mm czym wy focicie..." kurde jak takie cos widze to pytanie w stylu jakie nosicie koszulki bo ja niewiem jaka załozyc uzywaj to co jest dla ciebie najbardziej komfortowe i z czym czujesz sie dobrze.

Dla mnie koleżanka może kupić cokolwiek , byle by to był jej świadomy wybór a nie opieranie sie na zasadzie ile osób powie to ile tamto
    Ostatnio edytowane przez GalaktycznyMuczaczo ; 24-01-2016 o 05:55
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uprawnienia umieszczania postów