Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Zdjęcia zwierząt - dylematy zakupowe

Domyślnie Odp: Zdjęcia zwierząt - dylematy zakupowe

Wybór będzie świadomy to na pewno, właśnie ja mam tendencję do zbyt dużego zastanawiania się i przemyśleń nad każdym aspektem a pewnie wystarczyłoby kupić i cieszyć*się możliwością fotografowania. Na pewno zoom przy sporcie jest wygodny, tym bardziej kiedy biega się po krosie gdzie przeszkody są rozstawione na sporej łące i ciężko znaleźć punkt żeby chociaż ze dwie uchwycić*z jednego miejsca, ze stałką*będzie to trudniejsze ale nie niemożliwe.
    Natrafiłam wczoraj na zagraniczne fora gdzie było sporo zdjęć z hali robionych podczas meczów siatkówki czy koszykówki 85tką i ludzie są z niej całkiem zadowoleni do tych zastosowań, dlatego też zacznę od niej a potem będę myśleć co dalej.
    I oczywiście wiem, że ciągle są jakieś szkła, które się*chce mieć, planuje i nigdy nie jest tak, że ma się*wszystko bo o to w tym przecież chodzi, dlatego nawet kiedy wspomniany w pierwszym poście zestaw kupię to i tak będę go rozszerzać ewentualnie wymieniać*na lepsze, jaśniejsze modele ale od czegoś trzeba zacząć. Opcja taniego zooma w tym wypadku wydaje się*również niezła i odkładanie na Lkę 2,8 jeśli uznam, że jest mi potrzebna.

--- Kolejny post ---

becekl Ale ja już*luistro mam i to od dobrych paru lat, robię*nim zdjęcia i uwielbiam mojego canona 40d i nie wyumieniłabym go na żadny mniejszy model to na pewno więc proszę mnie tutaj nie obrażać. Chodziło mi konkretnie o tematy odnośnie wykorzystania 85tki w sporcie a nie co kupić*do zwierzątek i owszem takich tematów nie znalazłam, znalazłam jedną*wypowiedź, że jako krótkie tele pod cropa do ogólnych zastosować komuś*tam się*nie sprawdziło ale bez większego komentarza. Poza tym mnóśtwo osób zadowolonych z zastosować portretowych i to by było na tyle.
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak by cie sie chociaz troche chcialo to jest tu taki temat -85 w sporcie
    nu ale to trzeba choc troche sie wysilic a nie napisac
    Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Przeczytałam mnóstwo innych zarówno dotyczących porad odnośnie obiektywów jak i samej techniki fotografowania,
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Zamiast 85/1.8 możesz rozważyć 100/2, który jest może nawet ciut lepszy.

Ja bym 70-200 /2.8 zostawił dla tych co muszą - waży 1.5 kg i jest wielki. 200/2.8 to tylko połowa tej masy. A jeszcze jest całkiem niezły 135/2, który daje ciaśniejszy kadr na kropie niż 200 mm na FF.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Ewentualnie jestem otwarta na inne propozycje, chciałabym jednorazowo zmieścic się w 1600-1800 max (oczywiście rozważam używane).

Początkowo planowałam mieć zestaw 24 stm, 50 stm i 70-200/4 wtedy ogniskowe mi się*nie dublują, ale 50tką to zwierzakom zdjęć raczej nie porobię i mimo, że z 85 będą mi się*dublowały ogniskowe to wydaje mi się, że będzie to bardziej użyteczny zestaw, a w razie czego w przyszłości 50 zawsze mogę dokupić.
    Zastanawiam się*też nad ewentualnymi wyjazdami wakacyjnymi czy taki zestaw dałby radę, ale mogłabym zabierać wersję lekką czyli 24 i 85 tak na sucho wydaje mi sie, że by mi starczyło ale jeśli macie więcej doświadczenia i inne sugestie to również*chęcie poczytam.
    Dobierz obiektyw do swojego aparatu Canon - skorzystaj z interaktywnej wyszukiwarki obiektywów - Obiektywy EF - Canon Polska

Camera Lens Database - DxOMark

Camera Lens Database - DxOMark

Za te pieniądze co je masz to ja bym sobie na Twoim miejscu kupił:

Nowy EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM (opinia użytkownika Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM - Optyczne.pl ) + nowy EF 50mm f/1.8 STM

albo

Używany EF 70-200mm f/4L USM + nowy EF 50mm f/1.8 STM - tu już trzeba by trochę dołożyć pieniążków, zależy za ile ktoś wystawia na sprzedaż używany EF 70-200mm f/4L USM

albo

Nowy EF 85mm f/1.8 USM - przy powiększeniu w stosunku do klatki 35mm x1.6 dostajesz 136mm - jeżeli chodzi o ogniskową odpowiednik EF 135mm f/2L USM który (i tu cytat ze strony Canona) "dysponuje idealną optyką do fotografowania sportowych imprez halowych". Obiektywem o takiej ogniskowej daje się radę zrobić ostre zdjęcie z ręki komuś/czemuś w ruchu, idąc juz wyżej bez jakiejkolwiek formy stabilizacji (w obiektywie, monopod, statyw, dodatkowe oparcie się o coś - murek, ławka) może być ciężko.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 24-01-2016 o 21:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Psy to duże zwierzaki, podejść można blisko. 200 mm na cropie nie jest potrzebne. Z jasnych stałek C85 1.8 i C135L a z zoomów taniej 70-200F4 i drożej 70-200 2,8

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

I 85/1.8 i 70-200/4L to super szkła. Oba lekkie i szybkie, L nawet szybsza-fakt mniej jasna ale coś za coś i na f/4 używalna w pełni.

135L to już inna liga cenowa. O ile 85 można za 1000 kupić z gwarancją, a 70-200/4 za 1500 już bywa w super stanie to 135 to koszt w okolicy 3000 ale i szkło zacniejsze od obu wcześniej wymienionych. Z kolei 200L to już szkło dla kogoś kto wie, że go potrzebuje i jest tego w pełni świadomy, bo ma dość ograniczone zastosowanie z racji długiej ogniskowej. Nie żebym nie chciał mieć ale jednak to szkło już dość długie i spada jego uniwersalność w stosunku do zooma czy nawet 135.

Tak czy inaczej musisz sama wybrać. Nie wiem skąd jesteś ale pewnie w okolicy znajdzie się ktoś i z 85 i z 70-200 i pewnie za dobrą flaszkę chętnie się podzieli szkłami na testy
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

I właśnie takich odpowiedzi oczekiwałam, nie gotowej instrukcji a szczerej opinii kilku oób. Postanowiłam, że najbliższy zakup to 85 a potem będę myśleć, ale pewnie 70-200.

A na cb nie znalazłam tematu o 85 to sportu, zaraz poszukam, ale znalazłam taki i jest tu sporo zdjęć -> Canon 85mm 1,8: Please show your sports photos -- Sports in photography-on-the.net forums
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

te szczere opinie ci sami koledzy podają w każdym takim temacie, w kazdym to samo pisza...
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    te szczere opinie ci sami koledzy podają w każdym takim temacie, w kazdym to samo pisza...
    Becek, bo te szkła są na rynku sporo lat i niewiele się zmieniają :P
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    I pewnie tam będzie dalej dopóki ciekawy zamiennik nie wejdzie na rynek, 85 1,8 Canona nie ma w tej chwili konkurencji

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów