Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: AF w wizjerze vs live view

Domyślnie Odp: AF w wizjerze vs live view

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    generalnie nie trudź się
    jest ok
    rób zdjecia nie pseudo testy
    Nie mówię, że jest źle ani nie odkładam aparatu w kąt z tego powodu. Zdjęcia też robię i po pierwszym weekendzie spędzonym z 6D po przesiadce z 1000D jestem bardzo zadowolony.

Chciałem sobie tylko skalibrować jedno szkło i to zrobiłem. To jest efekt uboczny, który zauważyłem i jestem ciekaw co jest przyczyną/co robię źle. Jeżeli mogę to jakoś wyeliminować to będę próbował, jeśli nie to jakoś przeżyję.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Twój statyw ma konwulsje?
    Możliwe;-) Pytanie dlaczego tylko podczas użycia wizjera?;-)
    Canon EOS 6D + EF 16-35 mm f/4L IS USM + EF 135 mm f/2L USM + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM + EF 50 mm f/1.8 STM
    Moje wypociny >> https://www.facebook.com/PasjaSzewska/
    www.pasjaszewska.pl

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a co cie skłoniło do robienia kalibracji?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

a co cie skłoniło do robienia kalibracji?
    Miałem wrażenie, że 28-135 nie ostrzył idealnie w punkt. Test z kartką to potwierdził - najlepsza ostrość była 2 mm za blisko. Zmieniłem ustawienia w aparacie i jest git. Pozostałe dwa szkła sprawdziłem z ciekawości.
    Canon EOS 6D + EF 16-35 mm f/4L IS USM + EF 135 mm f/2L USM + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM + EF 50 mm f/1.8 STM
    www.pasjaszewska.pl

Problem w tym taki, ze przy niektorych czasach (powiedzmy srednich, rzeklbym z glowy tak 1/4 do 1/30) moze sie tak stac, ze lustro po podniesieniu sie uderza w aparat i calosc wibruje przez krotka chwile. Wlasnie po to wprowadzona zostala funkcja wstepnego podniesienia lustra. Najpier lustro sie ladnie podnosi, wibracje aparatu ustaja a potem juz tylko lekka migawka dziala... Na lv lustro masz caly czas podniesione stad brak wibracji. Inn sprawa, ze moze masz bardzo lekki statyw... Generalnie lustra wstepnie sie nie podnosi... Bo to bardzo wydluza zrobienie zdjecia. Tylko na specjalne okazje jest ta funkcja. Ja szczerze powiem nie zauwazylem tego efektu robiac z reki. Moze reka lepiej tlumi wibracje... Na temat tego problemu napisano sporo. Poszukaj na googlach "wstepne podniesienie lustra". Rob zdjecia, olej sprawe. Jest ok! Ciesz sie swoim 6D

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Przemek Sz Zobacz posta
    Możliwe;-) Pytanie dlaczego tylko podczas użycia wizjera?;-)
    Za AndrzejXM - w trybie LV lustro zostaje wcześniej podniesione. W sumie dziwi mnie aż tak duży wpływ na zdjęcie - musisz mieć BARDZO nędzny statyw...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Problem w tym taki, ze przy niektorych czasach (powiedzmy srednich, rzeklbym z glowy tak 1/4 do 1/30) moze sie tak stac, ze lustro po podniesieniu sie uderza w aparat i calosc wibruje przez krotka chwile. Wlasnie po to wprowadzona zostala funkcja wstepnego podniesienia lustra. Najpier lustro sie ladnie podnosi, wibracje aparatu ustaja a potem juz tylko lekka migawka dziala... Na lv lustro masz caly czas podniesione stad brak wibracji. Inn sprawa, ze moze masz bardzo lekki statyw... Generalnie lustra wstepnie sie nie podnosi... Bo to bardzo wydluza zrobienie zdjecia. Tylko na specjalne okazje jest ta funkcja. Ja szczerze powiem nie zauwazylem tego efektu robiac z reki. Moze reka lepiej tlumi wibracje... Na temat tego problemu napisano sporo. Poszukaj na googlach "wstepne podniesienie lustra". Rob zdjecia, olej sprawe. Jest ok! Ciesz sie swoim 6D
    I właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki wielkie Andrzeju!

Nie martwiłem się tym bardzo, bo szczerze mówiąc przed testem, czyli w realnym użyciu nie widziałem tych różnic. Zaciekawiło mnie to jednak na tyle, że chciałem się poradzić.

Wydaje mi się, że twoja odpowiedź wyjaśnia wszystko. Statyw to Velbon EX-230. Faktycznie nie należy do zbyt masywnych i może przenosić jakieś drobne drgania spowodowane podniesieniem lustra.

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
    www.pasjaszewska.pl

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Ma duży wpływ na zdjęcie, szczególnie przy dłuższych czasach. Nie wiem jak jest z 6d, ale 5mkII ma niestety najmocniej "walące lustro", na jakim pracowałem, więc by zdjęcie było ostre na 100% powiększeniu stosuje albo LV albo wstępne podnoszenie lustra i zdjęcia z samowyzwalaczem/pilotem.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Za AndrzejXM - w trybie LV lustro zostaje wcześniej podniesione. W sumie dziwi mnie aż tak duży wpływ na zdjęcie - musisz mieć BARDZO nędzny statyw...
    Velbon EX-230. Nie powiedziałbym, że jest bardzo nędzny. Na pewno lekki, a właśnie o taki mi chodziło, bo przy wyprawie w góry każdy dodatkowy kilogram na plecach jest odczuwalny. Jak na swoją wagę jest dość stabilny, a jak podwieszę plecak to i na wietrze daje radę. Używam kilka miesięcy i jestem z niego zadowolony, bo moje wymagania spełnia.
    www.pasjaszewska.pl

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

taa, jasne
    solidny statyw za 100
    a jak daje rade to widac po zdjeciach
    nie kupuj badziewia
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

taa, jasne
    solidny statyw za 100
    a jak daje rade to widac po zdjeciach
    nie kupuj badziewia
    masz na myśli jakieś konkretne zdjęcie czy tylko trollujesz jak zazwyczaj?
    www.pasjaszewska.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów