Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: AF w wizjerze vs live view

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: AF w wizjerze vs live view

Cytat Zamieszczone przez Przemek Sz Zobacz posta
    masz na myśli jakieś konkretne zdjęcie czy tylko trollujesz jak zazwyczaj?
    Ogarnij się, ten wątek ma (na razie) tylko dwie strony i zdjęcia o których mowa są w pierwszym poście.
    Poruszenie na ogniskowej 50 mm i przy czasie 1/50 sekundy?
    Lepszej "rekomendacji" dla tego "statywu" chyba nie trzeba...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

chyba lepiej będzie położyć aparat na woreczku z grochem
    SONY

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ogarnij się, ten wątek ma (na razie) tylko dwie strony i zdjęcia o których mowa są w pierwszym poście.
    Poruszenie na ogniskowej 50 mm i przy czasie 1/50 sekundy?
    Lepszej "rekomendacji" dla tego "statywu" chyba nie trzeba...
    Panowie sami się ogarnijcie jak chcecie się czepiać tych zdjęć z pierwszej strony.

Napisałem, że dla moich potrzeb ten statyw jest spoko. W góry nie potrzebuję cięższego, a to, że przy tym "teście" wykonanym na podłodze dał ciała niewiele zmienia w mojej ocenie. Do zdjęć studyjnych nie będę go polecał, ale na wyjścia w góry jest ok - dobra relacja waga/stabilność/cena.

Jak używam go w terenie to w większości na miękkim podłożu, więc wątpię, aby pojawiły się jakiekolwiek drgania i poruszenie na zdjęciach. Bynajmniej póki co (po kilku miesiącach używania) nie zauważyłem z tym problemów. Co prawda 6D jest cięższy niż 1000D, ale mam nadzieję, że z tym też da radę. Jak będzie inaczej to wtedy pomyślę nad wymianą, a póki co przestańcie się spinać i wszystko nazywać badziewiem. Oczywiście, że są lepsze statywy w teren z karbonem, poziomicą itd, ale za 85 zł nie wymagam od niego więcej niż to co daje. Przestańcie zamieniać ten wątek w dyskusję o statywie...
    Ostatnio edytowane przez Przemek Sz ; 19-01-2016 o 18:35
    Canon EOS 6D + EF 16-35 mm f/4L IS USM + EF 135 mm f/2L USM + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM + EF 50 mm f/1.8 STM
    Moje wypociny >> https://www.facebook.com/PasjaSzewska/
    www.pasjaszewska.pl

Miasto
    Kraków

Panowie sami się ogarnijcie jak chcecie się czepiać tych zdjęć z pierwszej strony.

Napisałem, że dla moich potrzeb ten statyw jest spoko.
    Mam podobnego Velbona, CX-444 bodaj.
    Dla moich potrzeb też jest spoko.
    Stawiam na nim lampę błyskową.

Kiedyś stawiałem i aparat, ale przestałem gdy urwałem śrubę dokręcającą (usztywniającą) kolumnę centralną.
    Tak bardzo chciałem żeby był stabilny :-)

W góry nie potrzebuję cięższego, a to, że przy tym "teście" wykonanym na podłodze dał ciała niewiele zmienia w mojej ocenie. Do zdjęć studyjnych nie będę go polecał, ale na wyjścia w góry jest ok - dobra relacja waga/stabilność/cena.
    Z dwojga złego wolałbym go jednak używać w pomieszczeniach, gdzie nie występują podmuchy wiatru.

Jak używam go w terenie to w większości na miękkim podłożu, więc wątpię, aby pojawiły się jakiekolwiek drgania i poruszenie na zdjęciach.
    Ty wątpisz, a założyciel wątku pokazał (nieświadomie) że jednak... I to nie z teleobiektywem, lecz z krótką, lekką stałką.

Bynajmniej póki co (po kilku miesiącach używania) nie zauważyłem z tym problemów.
    Co prawda 6D jest cięższy niż 1000D, ale mam nadzieję, że z tym też da radę. Jak będzie inaczej to wtedy pomyślę nad wymianą, a póki co przestańcie się spinać i wszystko nazywać badziewiem. Oczywiście, że są lepsze statywy w teren z karbonem, poziomicą itd, ale za 85 zł nie wymagam od niego więcej niż to co daje.[/quote]
    Przynajmniej, nie bynajmniej.
    Nadzieję zawsze warto mieć. Ale nie dziw się, że inni zamiast nadziei wolą twarde dowody.

Przestańcie zamieniać ten wątek w dyskusję o statywie...
    Ale dlaczego? Przecież przyczyną problemu który w tym wątku próbujemy rozwiązać jest właśnie ten nędznej jakości statyw.

Kiedyś stawiałem i aparat, ale przestałem gdy urwałem śrubę dokręcającą (usztywniającą) kolumnę centralną.
    Moja śruba jeszcze się trzyma. Jak urwę to poproszę o poradę co dalej.

Ty wątpisz, a założyciel wątku pokazał (nieświadomie) że jednak... I to nie z teleobiektywem, lecz z krótką, lekką stałką.
    W weekend przeszedł pierwszy test w terenie z 6D i szkłem 16-35, który swoje waży. Zdjęcia wyszły wyraźne, więc to w sumie nie wątpliwości, ale potwierdzone info. Chyba jednak nie takie straszne te drgania.

Nadzieję zawsze warto mieć. Ale nie dziw się, że inni zamiast nadziei wolą twarde dowody.
    Jakie są te twarde dowody?

Ale dlaczego? Przecież przyczyną problemu który w tym wątku próbujemy rozwiązać jest właśnie ten nędznej jakości statyw.
    Dlatego, że wyczerpującej odpowiedzi na moje pytanie udzielił Andrzej. Jeszcze raz dzięki i ja temat uważam za zamknięty, ale jeżeli tak bardzo chcesz to ciągnąć to poradź proszę jakiego statywu powinienem używać? Pamiętając o tym, że zależy mi na tym aby był w miarę lekki, bo nie widzi mi się 15km spacer pod górę z dodatkowymi kilogramami na plecach. No i byłoby super jakby kosztował mniej niż nowe szkło.
    Canon EOS 6D + EF 16-35 mm f/4L IS USM + EF 135 mm f/2L USM + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM + EF 50 mm f/1.8 STM
    www.pasjaszewska.pl

Miasto
    Kraków

W weekend przeszedł pierwszy test w terenie z 6D i szkłem 16-35, który swoje waży. Zdjęcia wyszły wyraźne, więc to w sumie nie wątpliwości, ale potwierdzone info. Chyba jednak nie takie straszne te drgania.
    Z ciekawości zapytam - jakie czasy otwarcia migawki miały te udane zdjęcia?

Jakie są te twarde dowody?
    Poruszone zdjęcie przy ogniskowej 50 mm i przy czasie 1/50 sekundy to wystarczająco twardy dowód.
    Przecież to są warunki pozwalające zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki.

Chyba, że na poruszenie miał wpływ inny czynnik o którym nie napisałeś, np. trącenie statywu, przesunięcie dywanu na którym stał itp.
    W każdym razie zdjęcie jest poruszone ewidentnie. Tak być nie powinno przy nawet średniej klasy statywie.

Dlatego, że wyczerpującej odpowiedzi na moje pytanie udzielił Andrzej.
    Zgadza się, udzielił. Ale mam wrażenie że wypierasz ze swojej świadomości to, co z tej odpowiedzi wynika.

Jeszcze raz dzięki i ja temat uważam za zamknięty, ale jeżeli tak bardzo chcesz to ciągnąć to poradź proszę jakiego statywu powinienem używać? Pamiętając o tym, że zależy mi na tym aby był w miarę lekki, bo nie widzi mi się 15km spacer pod górę z dodatkowymi kilogramami na plecach. No i byłoby super jakby kosztował mniej niż nowe szkło.
    Nie będę ci wskazywał konkretnego modelu, bo sam mam raczej przeciętnej klasy statywy Triopo (jeden aluminiowo-magnezowe i drugi, z tych tańszych z włókna węglowego).
    Nie mniej jednak przyzwoitej klasy głowica kosztuje 2-3 razy tyle co twój cały statyw i to niestety wiele mówi o jego klasie wykonania.
    Niestety nie ma statywów tanich, dobrych i lekkich. Są tylko takie, które spełniają maksymalnie dwa z tych warunków.

Nie jestem aż takim onanistą sprzętowym żeby polecać Gitzo czy inne drogie (choć niewątpliwie dobre) marki. Ale zrozum, posiadasz wyrób statywopodobny, nie statyw.
    Przyjmij do wiadomości albo nie - przecież to twoja sprawa.

Jeśli określisz swój budżet oraz maksymalną wagę jaką jesteś skłonny nosić, być może uda nam się coś ci zaproponować.
    Rząd wielkości 600 zł i 1,6 kg przełkniesz?

Uzależniony Awatar italy

Przemek Sz, nie ma co się złościć
    Ewidentnie musisz zakupić do testów lepszy co znaczy i cięższy i o wiele droższy statyw.W góry za pewnie wystarczy Ci ten co masz, choć nie wiem czy nie masz czasem obaw ze wiatr ci go wywali lub przeciąży lustrzanka z obiektywem. Ja Do studia do pracy przy zdjęciach produktowych , musiałem zakupić dobry ciężki statyw, żeby uniknąć jakichkolwiek drgań. Niestety cena prawie jak za dobry obiektyw, bo to i statyw i głowica.

Trochę przesadzamy z tą dyskusją. Ja nigdzie nie powiedziałem, że ten statyw to cud miód i najlepsza rzecz na świecie. Napisałem, że nie uważam, żeby był badziewiem. Do tej pory mnie nie zawiódł (używany z 1000D) i w mojej opinii ma dobrą relację waga/stabilność/cena.

Zdaję sobie sprawę, że są dużo lepsze statywy, ale swoje też kosztują, a ja po ostatnich zakupach jestem lekko wypłukany i wymiana statywu musi poczekać. Jakoś muszę z tym żyć

Z ciekawości zapytam - jakie czasy otwarcia migawki miały te udane zdjęcia?
    To chociażby miało czas 30s >> https://www.facebook.com/PasjaSzewsk...type=3&theater
    Z kolei to 0,8s >> https://www.facebook.com/PasjaSzewsk...type=3&theater

Co prawda obydwa na szkle 28-135, ale ono nie jest dużo lżejsze od 16-35.

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Ewidentnie musisz zakupić do testów lepszy co znaczy i cięższy i o wiele droższy statyw.
    Raczej nie będę robił więcej testów, a powody do zakupu lepszego statywu znajdę o wiele lepsze niż test ostrości
    Ostatnio edytowane przez Przemek Sz ; 19-01-2016 o 22:57
    www.pasjaszewska.pl

Uzależniony Awatar italy

Raczej nie będę robił więcej testów, a powody do zakupu lepszego statywu znajdę o wiele lepsze niż test ostrości
    I tu się z Tobą zgodzę, im mniej testów tym jesteśmy zdrowsi Życzę udanych kadrów i zakupu tego co Ci się tam marzy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów