Portrety wyglądają dość fajnie. Reportaż też w miare, ale zdjęcia z koncertów w szczegolnosci te z iso od 1600 w górę nie są fajne![]()
Portrety wyglądają dość fajnie. Reportaż też w miare, ale zdjęcia z koncertów w szczegolnosci te z iso od 1600 w górę nie są fajne![]()
concert â Towers and Trees 2014 | happydesigns
ale teraz rozmawiamy jeszcze o możliwościach obiektywu, czy już o ograniczeniach aparatu powyżej 1600 ISO ?
BTW - warto sobie samemu odpowiedzieć na pytanie, czy w przypadku wykonywania zdjęć osób przy braku światła na weselach i studniówkach (które z założenia będą w ruchu) bardziej przyda się jasne szkło z f/1.8, czy też ciemniejsze f/2,8 ze stabilizacją
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Witam,
mam nadzieję, że mogę się z moim pytaniem podpiąć tu, bo na większości forów mnożenie podobnych wątków nie jest mile widziane.
A dylemat mam dokładnie taki jak w tytule
Do 7D mkII mam C50 1,4 i zoom C 18-135. Przez 98% fotografowania korzystam z 50-tki, zoom zakładam tylko na różnych wycieczkach, kiedy potrzebny mi szerszy kąt do objęcia np. całej budowli. 50-tkę kocham bardzo ale wiadomo - na cropie jest dosyć wąsko i jak potrzeba np. w domu na urodzinach zrobić kilka zdjęć to czasem zakładam zooma po czym ... chowam go z powrotem do torby, bo jest za ciemny. Jasne więc dla mnie jest, że potrzebuję obiektywu szerokokątnego ale jasnego. Myślę o sprzedaniu tego zooma i kupieniu czegoś do 3 tys. zł. Ostatnio moją uwagę zwróciła Sigma 18-35 1,8 bo ma właściwie wszystko czego mi potrzeba. Opinie o niej są skrajnie różne, kusi mnie ona bardzo ale po przeczytaniu internetów nabieram wątpliwości. Czy jest jeszcze może jakiś inny obiektyw, który byście w takiej sytuacji polecili? Dopiszę może tylko jeszcze, że nie zajmuję się fotografią ślubną ani żadną inną za pieniądze. Fotografuję, bo lubię, głównie dzieci - swoje i najbliższej rodziny, czasem znajomych jak ktoś poprosi oraz kotyNo i na wszelkie wyjazdy, wycieczki też bez aparatu raczej się nie ruszam
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i pomoc.
Ostatnio edytowane przez Mrs.L ; 13-01-2016 o 09:13
Wydawało mi się, że ta sigma 18-35/1.8 ma raczej dobre opinie. Jaką jasność obiektywu potrzebujesz? 2.8 jest już wystarczająco jasny ? jeśli tak to jak już koledzy wspominali wcześniej to masz C 17-55/2.8 oraz Sigme 17-50/2.8. https://www.youtube.com/watch?v=T3UfbsdfUu8
Możesz też kupić kolejną stałkę np 24 lub 35mm ale to wszystko zależy od tego co Ty potrzebujesz i jak Tobie będzie wygodniej.
Ja pod cropa polecam Sigme 17-50/2.8. Za 1400 zl masz nowy obiektyw z 3 letnią gwarancją. Byłem bardzo z niego zadowolony.
Ostatnio edytowane przez feciu ; 13-01-2016 o 09:38
X-T2...|
Jeśli 2.8 nie za ciemno, to na cropa masz stałkę 24 f/2.8 STM. Tę Sigmę miałem na 7d - zachwycała wszystkim poza AF.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Niekoniecznie musi to byc zoom, przywołana przez mnie sigma ma po prostu takie pokrycie ogniskowych, jakiego mi brakuje i do tego wymarzone światło. 35 mm na cropie to obawiam się, że dalej będzie za wąsko, gdzieś okolice 20 mm bardziej bym mnie interesowały no i boję się trochę światła 2,8, bo na zoomie, który mam jest 3,5 i to jest dla mnie za ciemno. f/2 jakoś mnie bardziej pociąga...
Jak pisałam wcześniej, mam obawę, że swiatło 2.8 będzie dla mnie za ciemno a 35mm na cropie też nie wydoli w małych pomieszczeniach. A taką 24 na cropie to myslicie, że w małym pokoju da radę objąć na urodzinach przy stole i ciocię Hanię i Danusię i jeszcze wujka Zenka?![]()
Zakres ogniskowych bardzo fany i cena też miła, tylko tego światła się boję. Wiecie szitowy crop to z ISO nie poszalejęi trzeba mi duuużo światła
Poza tym kocham małe GO (choć niespecjalnie umiem na nich dobrze fotografować, się przyznam, ale będę dalej ćwiczyć
)
No właśnie opinie o Sigmach są albo super albo że kompletnie do d*** i niestety te drugie pojawiają się przeważnie przy konfiguracji Sigma + 7D :/ Dlatego głównie się obawiam. A AF nie zachwycał celnością czy szybkością?
--- Kolejny post ---
Jeszcze jest Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM. Też pod względem swiatła i ogniskowej pasuje mi w 100%. Czy ktoś z nim może pracował na 7dII lub podobnym?
Ostatnio edytowane przez Mrs.L ; 13-01-2016 o 10:35
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
jak u cioci na imieninach jest tak ciemno to może warto pomyśleć o lampie ?
X-T2...|
Ciemno i ciasno dla 50mm, lampa rozwiąże tylko jeden z tych problemówPoza tym nie wiem, czy dałabym radę ogarnąć lampę... Zawsze mam jeszcze tę wbudowaną i w ostateczności jej używam korygując jej siłę do aktualnych potrzeb
W większości moich okazji do fotografowania światło w okolicy f/20 wystarcza (ciocie nie miewają urodzin w piwnicach
) tylko mi się po jednej osobie do kadru ludzie mieszczą
![]()