Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Jaki następny obiektyw?

Coś już napisał Awatar luq

Domyślnie Odp: Jaki następny obiektyw?

przetestuj sobie w pomieszczeniach ogniskowe na zoomie.
    jak okolice 30mm są ok to możesz pomyśleć o canonie 28/1.8 lub sigmie 30/1.4.
    nawet jak przymkniesz do 2.0 to masz 1EV jaśniej od zoomów 2.8.

starszą wersje sigmy wyrwiesz za ok 1000, używanego canona za ok 1300.
    Ostatnio edytowane przez luq ; 13-01-2016 o 15:18
    1100d | s30/1.4 | c50/1.8 II | c18-55 IS II

A na jakim iso w ogole zamierzasz robic ta rodzinna reporterke? Czasem... czasem mozna poswiecic jeden stopien iso (utrate jakosci) za cene elastycznosci (ogniskowej)... Czasem lepiej miec troche szumow wiecej ale dostac zdjecie nieobciete po bokach niz odwrotnie... Bo 1EV to duzo i malo zarazem. I pytanie jakie powiekszenia z tych imienin bedziesz uskutecznial... Wybor obiektywu to nie tylko ogniskowa i swiatlo... Ale tez i "uzycie" tego obiektywu, i pozniejsza obrobka i uzycie zdjec... Canon 24mm 2.8 stm moze byc naprawde fajny... Bardzo dobry AF... Chociaz taki 17-55mm ze stalym 2.8 tez wyglada obiecujaco. Tylko ze 24 stm kosztuje hmm prawie 4 razy mniej niz 17-55. Jeszcze na dobra lampe starczy I 24 jest 4 razy mniejsza a to czasem tez ma znaczenie. PS. Sigma 18-35 kusi chyba wszystkich

Miałam podobny dylemat z tym, że ja szukałam czegoś niskobudżetowego (bo docelowo zbieram na tele, którego częściej będę używać) właśnie 'do cioci na imieniny' żeby było jaśniej od kita, kupiłam 24 stm. Narazie o jakości i tym czy jest wystarczająco jasny niewiele mogę powiedzieć*bo mam go od wczoraj, ale na myślę, że polubię*tą ogniskową i moim zdaniem nada się na rodzinne zdjęcia w pomieszczeniu normalnej wielkości (nie mikroskopijnym. Z resztą jak sobie przeglądałam swoje wcześniejsze zdjęcia robione kitem to właśnie często w okolicach 20kilku miałam na tego rodzaju zdęciach więć liczę, żę się nada.
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Witam, decyzja zapadła. Na allegro wypatrzyliśmy używaną Sigmę 18-35, ponoć w świetnym stanie. Facet opisywał, że dobrze mu ostrzyła z C70d. Teraz pozostało tylko czekać i modlić się, żeby było dobrze

Sigma dotarła już do nas i po pierwszych domowych testach wygląda na to, że się zaprzyjaźnimy Ostrzy jak dla mnie dość szybko i celnie. Ciut poprawiłam mikroregulację AF w body i jestem naprawdę zadowolona Ciężki jest bardzo, przynajmniej jak dla mnie, po 4 latach użytkowania głównie stałki 50-tki Będe się musiała przyzwyczaić albo zacząć chodzić na siłownię

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów