Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: zmiana Nikona na Canona

Domyślnie Odp: zmiana Nikona na Canona

Cytat Zamieszczone przez dave88 Zobacz posta
    bo jeżeli choć trochę ineteresowałabyś się aparatami to wiedziałabyś przynajmniej jakie modele FF posiada Canon oraz jakie ma Nikon...a z Twoich skromnych wypowiedzi wynika że nawet tego nie wiesz...nawet nie napisałaś do czego Ci potrzebny...bo znajomy ma i chwali ? może nie miał nigdy w ręku Nikona ? :P..mój znajomy ma Nikona i chwali...inny ma Sony i też chwali...ja mam Canona i też chwalę...i co ? Na co mam zmienić ? :P
    Dziekuje za odpowiedz . Nie mialam wczesniej potrzeby interesowac sie jakie modele aparatow pelnoklatkowych oferuje Canon, Sony czy jaka kolwiek inna firma . Uwazam ze ocenianie mojej wiedzy po kilku wypowiedziach jest nie wporzadku . Doskonale wiem co oferuje Nikon. Z pewnoscia moja wiedza nie jest tak obszerna jak wielu z was, dlatego wchodzac na to forum liczylam ze znajde tu pomoc .

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

A czy może paść kilka konkretów z twojej strony jak:
    - jakie szkła lub ogniskowe preferujesz/potrzebujesz
    - jakie tematy fotografujesz lub będziesz
    napisz konkretnie w końcu co i z czym bo to już 4 strona idzie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez madmasella Zobacz posta
    Doskonale wiem co oferuje Nikon
    Świetnie, mamy już punkt zaczepienia: dlaczego Cię nie interesuje pełna klatka Nikona (np. d610), jakich możliwości w tym body Ci brakuje, i czego oczekujesz po FF Canona?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Mi to wygląda na trolowanie, żadnych konkretów, zdawkowe odpowiedzi bardziej nastawione na wywołanie dyskusji między nami. 6tys na aparat + budżet na szkła i ani słowa co chce fotografować.

Początki nałogu

chłopaki szkoda czasu na pierdoły...moze potrzebuje szpanerski aparat do noszenia na szyi na pokaz :P
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Początki nałogu Awatar asdf

1d + dowolna biała L-ka, szacun gwarantowany.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Dopiero zaczyna

Wg mnie w dobie obiektywów w stylu seria ART od Sigmy to już w ogóle nie ma różnicy jakiego systemu użytkujemy.
    Jeśli natomiast nie byłoby tych Sigm, to prawda jest taka, że jeden i drugi producent mają w swojej ofercie odpowiedniki, czasem lepsze, czasem gorszę, ale w ostatecznym rozrachunku na wydruku a4 nikt tego nie zobaczy - amatorsko, przy profesjonalnym podjeściu dochodzi jeszcze obródbka graficzna, więc...

Wg mnie największym kryterium przy zakupie aparatu jest AF i matryca, a raczej możliwości jakie oferuje w kestii wyciągania szczegółów z pliku RAW. Wiadomo, czasem nie uda się poprawnie naświetlić zdjęcia. W tym wypadku niestety Nikon wypada lepiej od Canona.

Zmiana systemu to też nie jest problem, dla mnie argument z posiadaną dużą ilością obiektywów jest dziwny, można je tak samo sprzedać jak i kupić na nowo - oczywiście jeśli kieruje się filozofią zakupu używanych, często okazji. Sam tak robię od wielu lat, zbyt dużo pieniędzy utopiłem na hobby kupując szkła nowe ze sklepu) totalna strata pieniędzy.

A tak na marginesie, gdyby nie fundusze, to pobawiłbym się z chęcią Sony A7RII z gripem.

Nadchodzący FF od Pentaxa też wydaje się być ciekawy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez SkinnyBaldy Zobacz posta
    Wg mnie w dobie obiektywów w stylu seria ART od Sigmy to już w ogóle nie ma różnicy jakiego systemu użytkujemy.
    Jeśli natomiast nie byłoby tych Sigm, to prawda jest taka, że jeden i drugi producent mają w swojej ofercie odpowiedniki, czasem lepsze, czasem gorszę, ale w ostatecznym rozrachunku na wydruku a4 nikt tego nie zobaczy - amatorsko, przy profesjonalnym podjeściu dochodzi jeszcze obródbka graficzna, więc...

Wg mnie największym kryterium przy zakupie aparatu jest AF i matryca, a raczej możliwości jakie oferuje w kestii wyciągania szczegółów z pliku RAW. Wiadomo, czasem nie uda się poprawnie naświetlić zdjęcia. W tym wypadku niestety Nikon wypada lepiej od Canona.

Zmiana systemu to też nie jest problem, dla mnie argument z posiadaną dużą ilością obiektywów jest dziwny, można je tak samo sprzedać jak i kupić na nowo - oczywiście jeśli kieruje się filozofią zakupu używanych, często okazji. Sam tak robię od wielu lat, zbyt dużo pieniędzy utopiłem na hobby kupując szkła nowe ze sklepu) totalna strata pieniędzy.

A tak na marginesie, gdyby nie fundusze, to pobawiłbym się z chęcią Sony A7RII z gripem.

Nadchodzący FF od Pentaxa też wydaje się być ciekawy.
    Sigma pozmieniała trochę w rynku obiektywów. Canon bezsprzecznie króluje w teleobiektywach.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez SkinnyBaldy Zobacz posta
    Z pewną dozą nieśmiałości nadmienię, że prócz bezluster Sony (wszelkie odmiany A7) istnieje jeszcze Fuji (chociażby X-T10/X-T1) do którego można podpinać dowolne manualne szkła (podobnie jak w bezlustrach Sony). Powiem szczerze, że byłem przez jakiś czas użytkownikiem bezlustra Sony, ale... przesiadłem się na Fuji i jeśli ktoś nie jest zafiksowany na "mityczną" plastykę FF to różnicy nie zauważy używając jasnych szkieł systemowych i pozasystemowych z f/1.2

Dla mnie koncepcja bezlustra z możłiwością podpięcia dowolnego szkła przez odpowiedni adapter oraz małe rozmiary i waga korpusu była i jest strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko pamiętać, że taki zestaw to -100 do profesjonalizmu
    Ostatnio edytowane przez candar ; 03-01-2016 o 22:00
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Z pewną dozą nieśmiałości nadmienię, że prócz Sony istnieje jeszcze Fuji (chociażby X-T10/X-T1) do którego można podpinać dowolne manualne szkła (podobnie jak w bezlustrach Sony). Powiem szczerze, że byłem przez jakiś czas użytkownikiem bezlustra Sony, ale... przesiadłem się na Fuji i jeśli ktoś nie jest zafiksowany na "mityczną" plastykę FF to różnicy nie zauważy używając jasnych szkieł systemowych i pozasystemowych z f/1.2

Dla mnie koncepcja bezlustra z możliwością podpięcia dowolnego szkła przez odpowiedni adapter oraz małe rozmiary i waga korpusu była i jest strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko pamiętać, że taki zestaw to -100 do profesjonalizmu
    No i jeszcze dodaj, że w FF nie ma magii. FF bez obiektywu robi lepsze zdjęcia niż crop z kitem

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów