Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: zmiana Nikona na Canona

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: zmiana Nikona na Canona

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    No i jeszcze dodaj, że w FF nie ma magii. FF bez obiektywu robi lepsze zdjęcia niż crop z kitem
    Wiesz...
    Nie chce mi się powtarzać, ale wiem co potrafi FF i wiem też co można zrobić Fujikiem z dobrym szkłem w APS-C
    Fuji X-T1 35PHOTO - Andrzej Car - Monique

X-T1 + manualny Canon FD 50 f/1.4 [http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count i dalej http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count

też X-T1https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...2d33938798c2ec

Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.

Osobiście to mam trochę inne zdanie w tym temacie Mnie lustra przestały kręcić - no może poza analogowymi puszkami typu Canon F1N, A1 itp.

Ale z pewnością Ty wiesz lepiej no bo niby jakim cudem można wyciągnąć magię znaną z FF w cropie
    Ostatnio edytowane przez candar ; 03-01-2016 o 22:27
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Wiesz...
    Nie chce mi się powtarzać, ale wiem co potrafi FF i wiem też co można zrobić Fujikiem z dobrym szkłem w APS-C
    Fuji X-T1 35PHOTO - Andrzej Car - Monique

X-T1 + manualny Canon FD 50 f/1.4 [http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count i dalej http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count

też X-T1https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...2d33938798c2ec

Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.

Osobiście to mam trochę inne zdanie w tym temacie Mnie lustra przestały kręcić - no może poza analogowymi puszkami typu Canon F1N, A1 itp.

Ale z pewnością Ty wiesz lepiej no bo niby jakim cudem można wyciągnąć magię znaną z FF w cropie
    Dzięki za przedstawienie mi Fujifilm X-T1, teraz mam poważny zgryz.
    Fuji X-T1 Review

Co do wspomnianej wcześniej plastyki, nic o niej nie napisałem. Chodziło mi bardziej o głębie ostrości, ale jak widać z odpowiednio jasnym obiektywem, można to osiągnąć również na tym fuji.
    Jedyny wada dla mnie to cena tych odpowiedników 35 i 85. Używanych nie ma, a kosztują po 3k ... No i brak podwójnych slotów na karty SD.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

używane szkła Fuji to są na forum Fuji i nie zabijają ceną FujiKlub • Zobacz dział - Sprzedam
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    To przekonanie nie wzięło się tak całkiem z powietrza, wynikało ono m.in. z braku możliwości "podrabiania" plastyki (pod tym pojęciem rozumiem połączenie małej GO z szerokim kątem widzenia) np. obiektywu 24/1.4 na FF.

XF 16/1.4 mamy na rynku dopiero z 8 miesięcy.
    Niestety, nie wiem czy są odpowiedniki do innych systemów bezlusterkowych (nie śledzę ich na bieżąco).

Z obiektywami portretowymi zawsze było trochę łatwiej...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
    Zdaję sobie z tego sprawę, XF 16/1.4 to nie jest stuprocentowy odpowiednik 24/1.4 na FF, ale jak do tej pory nie ma nic bardziej zbliżonego.
    Wcześniej w Canonie namiastką być mogło co najwyżej 15/2.8 ustawione na zoomie UWA. W Fujiku mamy 2 działki jaśniej i to za w miarę rozsądne pieniądze.

Przykłady u "żółtych" np. tutaj: Fujifilm X (bezlusterkowce) - Strona 1137

Inne systemy znam słabiej, więc nie będę się wypowiadał.

A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Mikol Zobacz posta
    A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.
    I nie przyszło ci do głowy, że te "wady" które wymieniasz mogą być spowodowane przez program którym wołasz rawy?
    Trzeba naprawdę sporej odwagi by powiedzieć że pliki z Fujików są nieelastyczne w porównaniu do Canona :-)

Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Mikol Zobacz posta
    Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.
    U mnie na LR5 pliki RAF z X-M1 bez problemu się obrabia, jestem pozytywnie zaskoczony obróbką, zdecydowanie szybsza niż z Canona, ale dopiero po przełamaniu przyzwyczajeń Niektóre suwaki reagują inaczej
    / Canon /

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów