dzięki za info bo nadal sie bujam nad tym polarem, jakoś ciągle mój umysł nie może ogarnąć ceny heliopana 105mm - już bym go kupił ale ciągle mnie nurtuje co tam może tyle kosztować na ten przykład w porównaniu z jakimś obiektywem - jak znajdę odpowiedź to go w końcu kupię

kupiłem pieścień zamiennik do lee od filterdude (był wątek w temacie) z gwintem na polar 82mm ale na mój chłopski rozum nie uda się założyć kwadratowego do pierwszego slota przy wkręconym polarze - robiłem przymiarki na mniejszym filtrze - a jak się nie uda założyć do pierwszego slota to nie będzie z tego pożytku bo niektóre filtry np. big stopper powinny być zakładane do pierwszego slota.

używałem nakręcanego gęstego takiego około ND1000 (kilka lat ) i nigdy bym do tego nie wrócił - wszelkie manipulacje trwają wieki i mają większą szanse poruszyć aparatem (aczkolwiek poruszenie raczej mi sie nie zdarzało) - przy kwadratowym zrobię w tym samym czasie 3 kadry zamiast jednego i jeszcze klatki bez fitra - big stoppera kupiłem z pierwszej dostawy (zamówiłem w ciemno nie oglądając tylko na podstawie informacji prasowej że lee wypuści nowy filtr, nawet pani od sprzedawcy nie wiedziała jaka będzie cena - wiedziała tylko że dwa do niej przyjdą) i to była dobra decyzja.