przejrzyj forum i będziesz wiedział
przejrzyj forum i będziesz wiedział
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Opinie na amazonie przeczytaj a bedziesz wiedzial ile kart pada.
Co do postu autorki - backup aparatu "musisz" mieć. Zawsze się coś może stać. Kiedyś brałem na wesela dwa teraz mam paranoję i biorę trzy![]()
Inna sprawa że podpinam do każdego inne szkło i nie muszę mieszać szkiełkami.
Co do foto slubnej - pójdzie na trzy cztery wesela i sama zobaczy że to taki nie do końca miód.
Marudliwi klienci - potrafiący odwlekac np. sesję plenerową w nieskończoność, doprowadzający do pasji "kamerunowie" i inne tego typu przyjemności. Znam wielu którzy też chcieli robić zdjęcia ślubne - porobili sezon, dwa i pass.
Co do kart pamięci backup lepiej jest mieć i nie żałować że się go zrobiło niż nie mieć i pluć sobie w brodę.
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit
Robienie ślubów na 3 body to już lekkie przegięcie - nie popadajmy w paranoje bo łatwo jest zwariować.
Materiał do analizy dla Ciebie:
My photography gear - Tim Kelly | Wellington Wedding Photographer
Canon 5D Mark III Review and Wedding Setup Âť Derek Halkett Photography
Ja po wczytaniu się w informacje zawarte pod obydwoma odnośnikami zrobiłem swoją.
Aparaty:
Canon EOS 5D Mark III - ok. 950g (z akumulatorem i kartą pamięci)
Dodatkowy Akumulator LP-E6N - 79.4g
Grip BG-E11 - 310g
Razem: Prawie 1340 g
x 2 = 2680 g
Canon EOS 6D - ok. 755 g (z akumulatorem i kartą pamięci)
Grip BG-E13 - 290 g
Dodatkowy Akumulator LP-E6N - 79.4g
Razem: Prawie 1125 g
x 2 = 2250 g
Obiektywy:
Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM - 805g
Canon EF 135 mm f/2L USM - 750g
Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - 725g
Oświetlenie:
Lampa błyskowa Canon Speedlite 600EX-RT - 425 g bez akumulatorów
Canon ST-E3-RT Speedlite Transmitter - 110 g bez akumulatorów
Wyliczanki:
Zagripowane 5DMIII + 6D wraz z dodatkowymi akumulatorami = 2465 g
Zagripowane 6D + 6D wraz z dodatkowymi akumulatorami = 2250 g
To jest różnica 215 g. Będzie odczuwalna ale nie jakoś bardzo drastycznie.
Te trzy wymienione obiektywy razem = 2280 g
Zagripowane 5DMIII + 6D wraz z dodatkowymi akumulatorami + 3 obiektywy = 4745 g
Zagripowane 6D + 6D wraz z dodatkowymi akumulatorami + 3 obiektywy = 4530 g
Doliczając do nich jedną lampę z transmiterem plus akumulatory do nich (najlepiej marki Eneloop) to w obydwu przypadkach robi się już ponad 5 kg które masz cały czas przy sobie. Musisz to przewozić, przenosić i wnosić.
A na sobie możesz mieć w danym momencie powiedzmy na jakichś szelkach do podczepiania aparatów zagripowany 5DMIII + EF 24-70 mm f/2.8L II USM + zagripowany 6D + EF 135 mm f/2L USM. Ponad 4 kg dodatkowego obciążenia wiszącego z przodu.
Weź sobie wpakuj w jakiś plecak 4 kg czegoś, przełóż go na przód i pochodź z nim tak bo ja wiem, z godzinkę czasu robiąc 5 minutowe przerwy co 15 minut? Jak wytrzymasz to możesz wbijać się w ten temat (fotografii ślubnej).
Gdybym ja miał sobie kompletować sprzęt do ślubów to wybrałbym te wcześniej wymienione przez mnie obiektywy plus któryś z zestawów aparatów wraz z dodatkowymi akumulatorami + lampa błyskowa z transmiterem + pozostałe akcesoria według uznania. Aparaty niekoniecznie zagripowane, kwestia przymierzenia się do obudowy aparatu w jakimś sklepie stacjonarnym. Mnie najlepiej fotografuje się bez gripa ale każdemu według potrzeb.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 26-12-2015 o 20:44
Mi jeszcze żadna karata nie padła ale nigdy nie używałem kart ultra czy słabszych. Choć jak Mam karty które mają 5lat to zastanawiam się nad nimi pomałuOstatnio kupiłem lextary o zapisie 120mb/s a tak to zawsze extreme.
L