Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: 70D czy 6D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: 70D czy 6D

Dziewczyna ma 16-17 lat i "przyszłościowe" body.
    Co w nim jest takiego przyszłościowego?
    Na najbliższe lata( szkoły/technikum) a może i na dłużej( studia) czyli 5-6 lat puszczacie oko mówiąc: "masz świetny aparat" teraz zbieraj na obiektywy.
    Ale ...najpierw zapytaj mamy czy ona będzie ciężko harowała na zachciewajki córki, której koledzy w szkole powiedzieli i potwierdzili to "fachowcy z forum", że "dobry" ( aa sorry " przyszłościowy") obiektyw UWA to 16-35/2.8/4 ( ktoś coś wspominał o krajobrazach?).
    Najlepszy do portretu to 85/1.8 ale ...przyszłościowy to 1.4.
    Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. Co tam "przyszłościowego" w tej kwestii mamy do zaproponowania ?

50D ( abo i 60D, żeby nie było, że jestem "skąpy") to dobre puchy. I tanie ! I nie sądzę, by trzeba zaczynać swoją "epopeję" z lustrzankami biorąc się z nimi "za pełną klatę", a przecież efekty uzyskane za pomocą OBIEKTYWÓW ( nie obiektywu) podpiętych do tych aparatów wielu z Was przez lata satysfakcjonowały.
    No chyba, że wszyscy w Canonie to teraz siedzą z FF.
    A ! No przecież 6D ma świetne ISO i "nie szumi" !

PS
    Moje FF ? Patrze na leżące przede mną 6D nadal twierdzę, że nie dorównuje ono mojej drugiej puszce APS-C.
    Ale jak widać z postów w tym wątku, jestem w błędzie.

PS2
    RobertON - Twój komentarz do "4 puszek" możliwe, iż nikogo nie zainteresuje. Ale jak się chcesz sprężyć, to ..śmiało.
    Wezmę to na klatę. Pełną klatę lol

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    ...
    Imieniny u ciotki Jadźki wyjdą na fotkach słabo, bo przydałaby się lampa. ...
    A to do 6D taniej lampy nie da się kupić?

Co do 1 czy 2 obiektywów. Przez około 10 lat fotografowałem lustrzankami na m42 (najpierw Zenity, a później Ricoh) mając 2 obiektywy 35 i 135 mm i jakoś nie był to dla mnie problem, potem zaczęła się era cyfrówek z zoomami. Jaka to była wygoda, chodzić tyle i zastanawiać się nie trzeba było - tylko fotki jakieś takie nieciekawe
    Teraz znów wracam do stałek (z wyjątkiem zoomów które używam raczej do pracy). Wychodząc z domu z aparatem biorę tylko 35 i czasem 85. A idąc do cioci/znajomych itp. lampy nie biorę (choć mam 4) bo po pierwsze po ciemku się nie siedzi, a po drugie nie błyskam nikomu po oczach.
    Dostatek rozleniwia, a nie uczy.

Dziś będzie miała 1 obiektyw, a za jakiś czas kupi kolejny, bardziej świadoma czego jej brakuje.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-09-2015 o 17:42
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Moje FF ? Patrze na leżące przede mną 6D nadal twierdzę, że nie dorównuje ono mojej drugiej puszce APS-C.
    Tak z czystej ciekawości... Ile razy się trzeba rozpędzić i uderzyć łbem bez kasku o ścianę by wypisywać takie teksty? Fotografujesz w snach spadające gruszki z wierzb? OK, parę crop'ów ma lepszy AF do takich zastosowań od 6D. Jakieś inne dziedziny fotografii podkreślające wyższość APS-C nad 6D? Weź w rękę swoje 3,4,15 puszek i pokaż jakieś powalające przykłady. Może siła twoich zdjęć będzie miała większą wartość od tych noblowskich wynurzeń którymi raczyłeś nas już zbyt długo...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów