Przy autofocusie wiadomo - są punkty AF, a jak wyznaczyć gdzie ma być ostrość przy ostrzeniu manualnym? Np. chcę zrobić zdjęcie portretowe, to jak mam ustawić ostrość na oczy?
Przy autofocusie wiadomo - są punkty AF, a jak wyznaczyć gdzie ma być ostrość przy ostrzeniu manualnym? Np. chcę zrobić zdjęcie portretowe, to jak mam ustawić ostrość na oczy?
Ręcznie.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Czyli?
kręcić dotąd aż oczy będą ostre?![]()
SONY
Czyli kręcisz pierścieniem ostrości i oceniasz "na oko" czy jest ostro tam gdzie być powinno, względnie korzystasz z "udogodnień" typu powiększenie w trybie LiveView.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzięki!
jak masz liveview to ustawiasz prostokącik na oczy dajesz x10 wtedy widzisz nawet rzęsy jeśli jesteś odpowiednio blisko osoby i ustawiasz ostrość i focisz i BAAAANG ZROBIONE!
Na liveview najłatwiej![]()
SONY
a jesli masz np nowoczesny aparat inny niż canon lub canon z Magic Lantern (niefirmowe oprogramowanie) to możesz użyc też focus peaking.
ALternatywnie możesz też próbować posiłkować sie podziałka na obiektywie ale przydatne jest to tylko wowczas gdy wiesz w jakiej odległosci jest obiekt (rzadkie) i w dodatku ta odległosc pokrywa sie z wartoscia na podziałce - w praktyce stosuje manwr z podziałka tylko przy ostrzeniu na nieskończoność w nocy, ale to też nie działa idealnie bo w niektorych obiektywac pkt ostrosci nie pokrywa sie idealnie z symbolem nieskonczonosci (oo). Posrednim sposobem trafienia w ostrosc byłoby też przymkniecie przysłony co zmniejszyłoby odległosc hiperfokalna i miałbys dzieki temu wiekszy zakres pewnosci ostrej sceny.
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr