OK. W sumie dobrze, bo teoretycznie pasowałby mi taki obiektyw.
Jak oceniasz jego ostrość przy 1.4? Może być czy jednak raczej zapomnieć?
OK. W sumie dobrze, bo teoretycznie pasowałby mi taki obiektyw.
Jak oceniasz jego ostrość przy 1.4? Może być czy jednak raczej zapomnieć?
Kolego, wrzuć gdzieś i podlinkuj na forum rawy na 1.4-2.0.
Inaczej nie będziemy wiedzieć czy rzeczona nieostrość jest cechą charakterystyczną tego obiektywu (bo nie jest to i nie będzie żyleta!), a ty prostu jesteś przewrażliwiony i oczekujesz cudów, czy też faktycznie trafił ci się słaby egzemplarz.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ostatnio edytowane przez corvus ; 21-08-2015 o 16:16
Otworzyłem pierwsze dwa - na moje oko nie trafiona ostrość (front focus), więc ciężko oceniać ostrość poza GO.
Zrób zdjęcie jakiegoś przedmiotu z drobnym detalem, kontrastowego, ułożonego ukośnie w stosunku do płaszczyzny matrycy (żeby można było stwierdzić gdzie AF ustawił ostrość nawet pomimo FF/BF).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzięki za uwagę, ale nie wydaje mi się, żeby ff stanowił tu główny problem. Na początku zrobiłem pod skosem zdjęcia barierki balkonowej (fakt, że z ręki, ale dziś był słoneczny dzień, więc czas naświetlania raczej wykluczał poruszone zdjęcie) i...w zasadzie nic nie było tak zupełnie ostre. Dopiero to mnie zaniepokoiło, więc wstawiłem aparat na statyw i poleciałem powyższą serię.
Z resztą już odesłałem ten obiektyw bo ogólny stan dość mocno nie zgadzał się z deklarowanym przez sprzedawcę.
Dziś miałem drugie podejście do 50/1.4
Tym razem fajna sztuka się trafiła, zostaje u mnie![]()
Ja własnie stoję przed wyborem 1.4 czy 1.8 i po przeczytaniu waszych opinii decyduję się na pierwszy![]()