Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon 50mm f/1.4

Domyślnie Canon 50mm f/1.4

Cześć,
    przymierzam się do zakupu stałki 50mm f/1.4 od Canona. W sieci znalazłem co najmniej dwa modele(?) tego obiektywu, mianowicie 2515A004(AA) i 2515A012.
    Czy ktoś z forumowiczów wie czym się one różnią od siebie, wersja 2515A012 jest trochę droższa.

Pozdrawiam
    Michał.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.4

gratuluje
    mam ten obiektyw od paru lat a nie odkryłem jaki to model
    w sumie to dalej nie chce wiedzieć jaki mam "model"
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez mr_misza Zobacz posta
    Cześć,
    przymierzam się do zakupu stałki 50mm f/1.4 od Canona. W sieci znalazłem co najmniej dwa modele(?) tego obiektywu, mianowicie 2515A004(AA) i 2515A012.
    Czy ktoś z forumowiczów wie czym się one różnią od siebie, wersja 2515A012 jest trochę droższa.
    Najlepszy jest 2515A003(AA) bo ja taki mam.

Od tego numeru na końcu zależy tylko jaka gwarancja jest w pudełku. Same obiektywy są takie same. Ne ma zadnych wersji.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dzięki panie.kolego za konkretną odpowiedź. Mógłbyś coś więcej napisać o gwarancji? Sporo podróżuję po Europie więc fajnie byłoby żebym mógł ją zrealizować w dowolnym kraju.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Niestety gwarancje sa w zasadzie ważne tylko tam, gdzie się kupiło i używa sprzętu. Canon stanowczo sugeruje, że sprzętu należy używać tam, gdzie się go kupiło, a nie wozić go ze soba i psuć. Kiedyś dawali na obiektywy tzw. International warranty, a teraz już nie. Ostatnio Canon Azja wprowadził ułatwienia dla turystów, ale tylko między krajami Azji. Canon jest mocno przywiazany do podziału na pseudo-niezależne regiony, a nawet oddzielne kraje, jak każda korporacja globalna, żeby panować nad różnicami cen.

A jakie tajne wytyczne maja serwisy w różnych krajach, to inna sprawa, więc zawsze warto zapytać. Nie można jednak na to liczyć, bo w pisanej gwarancji stoi to co stoi.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez mr_misza Zobacz posta
    Cześć,

Pozdrawiam
    Michał.
    Nie znam się na numeracji poszczególnych modeli, ale jest pewnie tak samo plastikowy z AFem zbudowanym z protezy USM, mydełkien na 1.4 i solidną dawką aberracji, ale ma jedna zasadnicza zaletę - jako używka jest tani, lekki i mimo wszystko daje fajny obrazek na FF

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Nie znam się na numeracji poszczególnych modeli, ale jest pewnie tak samo plastikowy z AFem zbudowanym z protezy USM, mydełkien na 1.4 i solidną dawką aberracji, ale ma jedna zasadnicza zaletę - jako używka jest tani, lekki i mimo wszystko daje fajny obrazek na FF
    moze tak jest jak piszesze , a moze nie. w kazdym razie do chwili ukazania sie otusa 55 i s 50 art nie bylo do canona ostrzej rysujaej 50-tki.

dobra optyka w tanim dobrym opakowaniu.
    znam przypadki odwrotne i nie chce sie ich podpinac do aparatu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska

Domyślnie Canon 50mm f/1.4

Jest coś takiego jak europejska gwarancja, dzięki niej skalibrowalem
    w serwisie w PL aparat i obiektyw kupiony w Norwegii, na stronie canon Polska jest info, można tez zadzwonić i zapytać

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi, proszę, czy wasze 50/1.4 są w miarę ostre od pełnego otworu?
    Dziś dostałem swój kupiony na allegro i ręce mi opadły. Akceptowalna ostrość zaczyna się od 2.2, na 2.5 już jest ładnie. Zakresy 1.4-2.0 w zasadzie nie do użycia, ten obiektyw mydlił wyraźnie gorzej niż moja 50/1.8II.
    Oczywiście go odsyłam, sprzedawca jeszcze coś mówił o mikroregulacji, ale tu nie było problemu z nietrafiającym AF tylko normalnie zamydlonym gratem.
    No i teraz nie wiem czy ryzykować z kolejnym egzemplarzem czy po tym szkle można się spodziewać takiej jakości?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ryzykowac
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów