Test?
Test?
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
sprobuj powtorzyc to w kontrolowanych warunkach, tzn. ze statywu i z nieruchomym obiektem.
teoretycznie uklad AF "widzi" kolory, wiec moze tez uwzgledniac jakas informacje o spodziewanych warunkach oswietleniowych (w tym wypadku wybrany przez uzytkownika preset balansu bieli).
z czego nie zakladalbym sie, ze ta informacja jest uwzgledniana (R&D Canona niewatpliwie ostro walczy z ukladami AF, ale nie wiem czy akurat w tym zakresie) - trzebaby doczytac "white paper" do 6D albo konkretnego DIGIC-a (bo w nim tez siedza instrukcje sterujace do AF).
a z drugiej strony - nie wydaje mi sie, zeby, jesli juz, to mialo wiecej niz nieznaczny wplyw na szybkosc ustawiania ostrosci i to raczej glownie w Servo. mocno watpie, ze ta informacja moze decydowac o zlapaniu ostrosci w ogole. dlatego jednak sprawdzilbym to w warunkach kontrolowanych...
Wiesz, ja się nie gibam, a statywu nie używam, zawsze tam gdzie celuję to trafiam. Po prostu chciałem sprawdzić w jak najbardziej realnych warunkach (tak jak ja fotografuję - z ręki, w bezruchu). Czasem są pewne minimalne błędy, pewnie że tak, ale tutaj wyglądało to tak, jakbym się metr przesunął do przodu, takie nieostre wyszły. A stałem jak wryty. Ekran był nieruchomy, ja stałem nieruchomo, oddech wstrzymałem nawet
Kilka zdjęć wyszło nieostro. Problem zniknął od razu jak przełączyłem na Kelviny, zrobiłem kilka zdjęć - każde żyleta tam gdzie celowałem. Także to nie ja się gibałem, to coś z AF'em.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Czy korekcja wad obiektywu w body dziala rowniez na zdjeciach RAW? Czy korzystacie z tego? Czy lepsze efekty osiagne w LR?
poki co w Canonach tak nie bylo. tylko bezlusterkowce Fuji i Olympusa (chyba tez Sony, ale nie wiem dokladnie) oszukuja.
teoretyczne profile wlasne Canona bazuja na lepszych danych niz Adobe'a. a jak jest w praktyce to ciezko powiedziec. jak przychodzi do RAW to tak czy siak wazniejsza jest kwestia, czy wolisz DPP od Lightrooma w ogole...
Czy porównywał ktoś 6d z jakimś nowym Nikonem? Jestem pod wrażeniem możliwości obróbki rawów z d750. Dużo więcej można wyciągnąć z cieni i świateł. Do tego af w skrajnych warunkach (np pod ostre światło) daje pod dupie Canonowi. I takie pytanie...Jak się ma pod tym względem 5d3? Korzystam z dwóch szóstek, które wydawały mi się idealne po przejściu z 5d1. Do czasu![]()
Zastanawiam się jak się ma 6d do 5d3 pod kątem możliwości matrycy bo względem Nikona to sam porównałem. Może nie zrozumiale to napisałem![]()
Możliwości matryc Canona są zbliżone. 6d ma nieco lepszą matrycę od 5d3 przynajmniej jeśli chodzi o banding czy dynamikę. 5d3 z kolei pewnie podrasowano jeśli chodzi o szybszy odczyt i video. Chociaż to ostatnie nie do końca im wyszło, co Canon sam przyznaje![]()
Czyli w tych canonach póki co jakiejś przepaści nie ma jak chodzi o banding i dynamikę...Nie lubię Nikonów za guzikologię, ale jak patrzę na ostatnie obiektywy tzn budżetowe stałki to bardzo mi się tam podoba. Jeszcze teraz 24 1.8Z drugiej strony trzyma mnie "tylko" kompletna stajnia w Canonie, a na takich wymianach niestety się traci.