Panowie, czy używa ktoś 50/1.4 pod 6D i ma z nią problemy? Nie mogę nad nią zapanować, autoregulacja nie pomaga, nie wiem czy to przypadłość tego szkła pod tą puszką czy to ze mną coś nie tak....
Używałem dwa, Jedna zero problemów (ale niestety była stara i padła, druga była w kalibracji i jest the best ze wszystkich szkieł jakie mam![]()
hej, hej, zastanawiam się nad zakupem tego aparatu (wczesniej mialam canon 40d), mam jedno zasadnicze pytanie: jakiej karty pamięci użyć??wiem, że sd, ale coś może więcej??technika to moja slaba strona, stąd pytanie typowo blondynkowatetym bardziej docenie wszystkie podpowiedzi (gdzie najlepiej kupić również). Dzieki wielkie, pozdrawiam!
Staram się trafić na 1.4 w oko osobie która siedzi metr ode mnie i nie wychodzi mi to, AF łapie ostrość w ułamku sekundy, niby w wizjerze wszystko w porządku, robię fotkę a i tak ostrości na oku nie ma, jest albo na nosie, albo przed nosem albo na uszach, w sumie to za każdym razem inaczej, jedyną powtarzalność mogę uzyskać jedynie nie ruszając się z miejsca celując w jeden punkt regulując FF i BF przez body, po ustawieniu czasem -10 czasem +20 ostrość mam tak jak chce, ale wystarczy że zmienię swoje położenie, siądę w innym miejscu, zmieni się scena, oświetlenie, kontrast na który łapie ostrość i znów AF idzie się walić.
W serwisie usłyszysz, że zalecana odległość dla tego szkła i na takiej sprawdzają to 50x ogniskowa. Czyli min. 2,5m.
W starych aparatach z tego co pamiętam były w instrukcji obsługi wykazy zalecanych obiektywów. Nie wiem jak jest w 6D. Ale takie sprawdzanie to chyba poroniony pomysł, bo pewnie żadnej Sigmy tam nie było.
Czasami ktoś dziwi się, że ostrości nie ma na oku, bo w momencie pomiaru złapie na rzęsach i dodatkowo przekadrowuje.
Jak mówisz, że na f/1,4 masz ostrość na uchu, a nie na oku, to już jest gruby błąd. Czy na One Shot i Al Servo jest tak samo?
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
odchylenie std dla skalibrowanego obiektywu wynosi pare - kilka % tzn obiektyw trafia.
dla obiektywu nieskalibrowanego wynosi ok. paredziesiat - kilkadziesiat % .
oznacza to , ze obiektyw nieskaliborwany raz trafia , raz nie , decyduje przypadek.
podstawa jest dokladne skalibrowanie.
jesli zrobisz zdjecie i jest ostrzene za krotko i jesli wprowadzisz poprawke + , to wcale w ten sposob nie kalibrujesz prawidlowo , przeciwnie moze sie zdazyc ze rozkalibrowujesz .
akurat ten wynik mogl byc za krotki przypadkowo .
podstawa jest prawidlowa ,dokladna kalibracja UKLADU af tzn konkretnej puszki z konkretnym obiektywem
bez tego w zasadzie nie ma szans na w pelni prawidlowa prace AF - zdarza sie raczej rzadko.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 15-06-2015 o 11:09
Przepraszam, skoryguję moją odpowiedź. U mnie było tak, że jak ta druga sztuka poszła na kalibrację, to wymieniono cały układ AF, gdyż był problem z osiągnięciem powtarzalności. Szkło miało niecałe pół roku. Ale od tamtej pory zero problemów. Może u Ciebie jest tak samo
Zapomniałem o tym, a Twój opis mi przypomniał![]()
SanDisk products for Canon 6D
Kup sobie którąś z serii SanDisk Extreme PRO SDHC/SDXC UHS-I. One występują też w mniejszych pojemnościach tj. 64, 32 i 16GB. Gdzie najlepiej kupić? Do wyboru, do koloru cyfrowe.pl, fotoplus.pl, proclub.pl
Powtórz to samo korzystając z Live View. Wciśnij lupę na *5 albo *10 żebyś mógł lepiej przycelować a przy okazji zobaczyć jak fajnie drga Ci ręka - jak chcesz taką ręką trafić precyzyjnie w oko na przysłonie f1.4 za pomocą wizjera optycznego? Jest lepiej po przełączeniu się na Live View czy nie? Przełącz się z powrotem na wizjer i zrób zdjęcie. Jest lepiej? Canon bawi, Canon uczy.
Jak nie masz na stanie Datacolor SpyderLENSCAL, FoCal wraz z FoCal Hard Target - Normal Size (150mm) lub zdolności manualnych w połączeniu z drukarką http://www.squit.co.uk/photo/files/FocusChart.pdf to ślij aparat+obiektyw na serwis z dokładnym opisem swojego problemu. Cudów się nie spodziewaj ale na pewno będzie lepiej niż masz teraz.