Zamieszczone przez
Nefron
Powinieneś przemyśleć, który system. Jeśli jesteś amatorem jest to ważna decyzja, ponieważ później trudno zmienić z Canona na Nikona i na odwrót ze względu na inwestycje jakie ponosi się zakupując sprzęt. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Canon 70D jest dobrym wyborem i nie obawiałbym się ,BF i FF, ponieważ w tym korpusie masz możliwość mikroregulacji AF. Jeśli chodzi o obiektywy niesystemowe są one obecnie bardzo dobrej jakości. Osobiście używam Tokiny 16-28 f2,8, sigmy 85 f1,8, obydwa sprawują się aktualnie idealnie. Po zakupie Sigmy miałem problem z BF, dlatego zapakowałem obiektyw z korpusem i wysłałem do serwisu skąd po 2 dniach odesłali mi skalibrowany zestaw. Tokinę zakupiłem kilka lat temu, kiedy jeszcze na tym forum na nią psioczono. Po niewielkiej mikrokalibracji w moim 7D sprawuje się perfekcyjnie.
Nieważne na który system się zdecydujesz. Po zakupie zestawu musisz, go precyzyjnie rozpracować, ponieważ w pierwszej chwili możesz być znacznie zdegustowany wykonanymi zdjęciami. Ja tak miałem kiedy przeszedłem z systemu analogowego Canona na cyfrowy 400D i podobnie gdy zakupiłem 7D i zastanawiałem się przez kilka dni dlaczego z 400D są znacznie lepsze fotki niż z 7D. Oczywiście po kilku dniach te obawy przechodzą w miarę poznawania sprzętu.
Poczytaj dokładnie na forum testy obiektywów szczególnie robione przez Cichego.
Nie zważaj na posty malkontentów, którzy piszą ,ze jeśli obiektyw nie ma L to do niczego się nie nadaje.
Decyzja należy di Ciebie . Powodzenia