Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Wybór pierwszej lustrzanki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Wybór pierwszej lustrzanki

Cytat Zamieszczone przez Noizovsky Zobacz posta
    Wyczytałem to na tym forum :P W temacie dotyczącym 70D
    Poczytasz forum Nikona to naczytasz się o BF FF na Nikonie. Miałem sporo obiektywów i żadnego nie oddałem z powodu BF FF ale to może dlatego ze nie specjalizuję się w fotografowaniu tablic testowych.
    Możesz spokojnie kupić Tamrona, będzie dobrze. Kup wysyłkowo to sprawdzisz i najwyżej oddasz

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

jak to jest że fotografuje już tyle lat ( a jest to liczba dwucyfrowa) i nigdy nie robiłem żadnych testów na tablicach, nie wybierałem spośród setek obiektywów, mam szkła używane niesystemowe i jakoś wychodzą mi ostre zdjęcia i ostrość tam gdzie chce ?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    jak to jest że fotografuje już tyle lat ( a jest to liczba dwucyfrowa) i nigdy nie robiłem żadnych testów na tablicach, nie wybierałem spośród setek obiektywów, mam szkła używane niesystemowe i jakoś wychodzą mi ostre zdjęcia i ostrość tam gdzie chce ?
    No i ja już ponad 20 lat się tym bawię i tablicy nigdy nie robiłem. Kusi mnie żeby Sigmę A35 przetestować na FF BF ale jestem z niej bardzo zadowolony więc po co to psuć

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Ja z a24 to z byłem zadowolony, ale zrobiłem tablicę, później korektę i jestem jeszcze bardziej zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    No i ja już ponad 20 lat się tym bawię i tablicy nigdy nie robiłem. Kusi mnie żeby Sigmę A35 przetestować na FF BF ale jestem z niej bardzo zadowolony więc po co to psuć
    właśnie o tym mowie, mysle ze gdyym "przetestował" swoej szkła to bym sie niemile rozczarował na rzecz celności af ale... wracam ze zleceń i jeszcze nigdy nie mialem tak zebym klnął na af i to ze nie trafił, zreszta jezeli jestes ogarnięty to wiesz ze błąd moze lezec rowniez po twojej stronie dlatego nie focisz na 1.4 tylko na znacznie wyzszej przysłonie przez co masz na tyle wystarczająco ostrosci zeby popełnić margines błędu i tka czy siak trafisz... no ale jak mamy tutaj ludzi ktorzy z 40 m na 1.4 walą z ręki i szok bo może nie trafić to hej
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Skierniewice

Powinieneś przemyśleć, który system. Jeśli jesteś amatorem jest to ważna decyzja, ponieważ później trudno zmienić z Canona na Nikona i na odwrót ze względu na inwestycje jakie ponosi się zakupując sprzęt. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Canon 70D jest dobrym wyborem i nie obawiałbym się ,BF i FF, ponieważ w tym korpusie masz możliwość mikroregulacji AF. Jeśli chodzi o obiektywy niesystemowe są one obecnie bardzo dobrej jakości. Osobiście używam Tokiny 16-28 f2,8, sigmy 85 f1,8, obydwa sprawują się aktualnie idealnie. Po zakupie Sigmy miałem problem z BF, dlatego zapakowałem obiektyw z korpusem i wysłałem do serwisu skąd po 2 dniach odesłali mi skalibrowany zestaw. Tokinę zakupiłem kilka lat temu, kiedy jeszcze na tym forum na nią psioczono. Po niewielkiej mikrokalibracji w moim 7D sprawuje się perfekcyjnie.
    Nieważne na który system się zdecydujesz. Po zakupie zestawu musisz, go precyzyjnie rozpracować, ponieważ w pierwszej chwili możesz być znacznie zdegustowany wykonanymi zdjęciami. Ja tak miałem kiedy przeszedłem z systemu analogowego Canona na cyfrowy 400D i podobnie gdy zakupiłem 7D i zastanawiałem się przez kilka dni dlaczego z 400D są znacznie lepsze fotki niż z 7D. Oczywiście po kilku dniach te obawy przechodzą w miarę poznawania sprzętu.
    Poczytaj dokładnie na forum testy obiektywów szczególnie robione przez Cichego.
    Nie zważaj na posty malkontentów, którzy piszą ,ze jeśli obiektyw nie ma L to do niczego się nie nadaje.
    Decyzja należy di Ciebie . Powodzenia

Cytat Zamieszczone przez Nefron Zobacz posta
    Powinieneś przemyśleć, który system. Jeśli jesteś amatorem jest to ważna decyzja, ponieważ później trudno zmienić z Canona na Nikona i na odwrót ze względu na inwestycje jakie ponosi się zakupując sprzęt. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety. Canon 70D jest dobrym wyborem i nie obawiałbym się ,BF i FF, ponieważ w tym korpusie masz możliwość mikroregulacji AF. Jeśli chodzi o obiektywy niesystemowe są one obecnie bardzo dobrej jakości. Osobiście używam Tokiny 16-28 f2,8, sigmy 85 f1,8, obydwa sprawują się aktualnie idealnie. Po zakupie Sigmy miałem problem z BF, dlatego zapakowałem obiektyw z korpusem i wysłałem do serwisu skąd po 2 dniach odesłali mi skalibrowany zestaw. Tokinę zakupiłem kilka lat temu, kiedy jeszcze na tym forum na nią psioczono. Po niewielkiej mikrokalibracji w moim 7D sprawuje się perfekcyjnie.
    Nieważne na który system się zdecydujesz. Po zakupie zestawu musisz, go precyzyjnie rozpracować, ponieważ w pierwszej chwili możesz być znacznie zdegustowany wykonanymi zdjęciami. Ja tak miałem kiedy przeszedłem z systemu analogowego Canona na cyfrowy 400D i podobnie gdy zakupiłem 7D i zastanawiałem się przez kilka dni dlaczego z 400D są znacznie lepsze fotki niż z 7D. Oczywiście po kilku dniach te obawy przechodzą w miarę poznawania sprzętu.
    Poczytaj dokładnie na forum testy obiektywów szczególnie robione przez Cichego.
    Nie zważaj na posty malkontentów, którzy piszą ,ze jeśli obiektyw nie ma L to do niczego się nie nadaje.
    Decyzja należy di Ciebie . Powodzenia
    Właśnie dlatego chce wybrać najlepiej jak tylko mogę z danych środków finansowych bo zwiąże się z systemem na stałe. Pewnie kiedyś się zaprę i uzbieram na FF więc tylko puszkę zmienię
    Dzięki za radę :P

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Noizovsky Zobacz posta
    Pewnie kiedyś się zaprę i uzbieram na FF więc tylko puszkę zmienię
    i przy okazji obiektywy...

Zdajesz sobie sprawę, że z tych co wymieniłeś to zostanie Ci tylko T70-300 bo reszta nie nadaje się do FF? Od 70-300 Tamiego nie ma co Cię odwodzić bo to zacne szkiełko z jeszcze zacniejszą stabilizacją
    Co do 17-50 tu już bym się zastanowił. Na początku miałem 40D i zmieniłem kita właśnie na T17-50/2.8 i był super. Potem po różnych przygodach musiałem z FF przejść na niższą półkę więc wziąłem to, co znałem czyli kolejnego 40D i Tamiego i był problem bo obiektyw może nie był mydlany a raczej miękki także w tej materii uważaj. Sigma w tym zakresie podobno jest bardzo dobra, może ona? Jak starczy na nówkę to masz kilka lat spokój
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Kolego fotografia to drogie hobby. Kiedyś kupowałem Sigmy, Tamrony. Od pewnego czasu tylko szkła Canona. Wychodzę z założenia, że mniej a systemowe.

Jak bym miał zaczynać to bym wziął Canona 6d z Canonem 24-105 a później zbierał na resztę.
    Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
    Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Odpowiem, bo nie dawno kupiłem 70D.
    Kupiłem 70D, a jechałem z zamiarem kupna N7100.
    Szkła nie miałem wysokich lotów, a większość i tak pożyczałem od szwagra. Dlatego przejście na inny system nie byłoby bolesne czy kosztowne- chęć czegoś nowego, a raczej nowej zabawki. Do sedna.
    Puszki są podobne, ale N nowszy i może w kilku miejscach być lepszy- ale to normalne jak zaczniesz robić porównana. Nikon wg "Bogów" na necie to TERAZ najlepszy aparat z apsc. Tyle z gadania. Chwyciłem do ręki tego Nikona i chwyciłem z ciekawości 70D. Wyszedłem z 70D. Lepiej mi się go trzyma, bo N ma wąski grip i gorzej leżał w ręce. Jedną ręką lepiej się trzyma Canona. C ma uchylny ekran- nie każdego to interesuję, ale należy nadmienić. I drugie kółko nastaw w Nikonie sprawiało wrażenie mało wygodnego- te dwa kołka od ustawień i jeden jest pod drugim. Musisz trzymać mały guziczek i kręcić tym dolnym kółkiem. Pewnie wymaga wprawy i będzie ok, ale na pierwszy raz nie zrobiło wrażenia pozytywnego. Spust migawki czy klawisze, to też kwestia indywidualna i oswojenia się.
    Generalnie lepiej MI leży C i tyle.

Co do szkieł. Im więcej czytasz, to tym większy burdel w głowie. Na końcu robisz te wszystkie testy z baterią i wmawiasz sobie że masz BB/FF. Miałem Tamrona. Problem ze szkłami firm trzecich występuje. C czy N nie udostępniają swoich aparatów od środka tym firmom więc oni sami muszą do wszystkiego dochodzić. Generalnie musisz kupować "celne sztuki" Mamy na forum kolegę Cichego który zaoferuje Tobie celnego Tamrona i dalej problemu nie szukaj.

Wracając do aparatu/body. Idź do sklepu i chwyć do ręki.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów