Dzień dobry. Witam Wszystkich na forum.
Od kilku dni zastanawiam się jaki sprzęt zakupić jako następce tego co mam. Od 8-9 lat posługuję się Canonem EOS 4D. Miałam kilka obiektywów, ale w tej chwili pozostał mi jedynie kit. Sprzęt jest zużyty bardzo. Aparat nie chce się już włączać czasami, czasami nie chce wyostrzyć itd. Nadaje się wyłącznie do kosza. Czyli nadeszła chwila na zmiany.
Chce Canona bo nie mam ochoty uczyć się ustawień od nowa. Znam przyciski palpacyjnie na pomięć. Do tego drobna ze mnie istota, a jednak Canony z tej grupy są mniejsze i lżejsze od Nikonów. No i zawsze byłam zadowolona z mojego sprzętu ( zanim nie zaczął szwankować).
Nie rozumiem tych wszystkich technicznych spraw. Dlatego proszę o pomoc w wyborze. Co i gdzie kupić. W chwili obecnej mam trzy wybrane:
Canon EOS 1200D
Canon EOS 600D
Canon EOS 760D
Ceny są w takiej kolejneści tego sprzętu.
Problem polega na tym, że pieniędzmi nie grzeszę, ale chciałabym aby sprzęt spełniał moje wymagania na kolejne 8-10 lat. Jestem amatorskim amatorem () i nie pretenduję do roli mistrza fotografii. Sprzęt mi jest potrzebny do fotografowania psów przede wszystkim w ruchu. I są to najczęściej czarne psy... Zdjęć robię prawie codziennie ponad 2 bo uwielbiam łapać chwile psich zabaw i nie tylko. Fotografuję tez psy bedomne do ogłoszeń. Ciekawe zdjęcia cyfrówka pomagają im znaleść nowe domy.
Takie są moje potrzeby. Czyli aparat to "focenia" czarnych psów w ruchu.
Oczywiscie z powodu małego budżetu nie ma w tej chwili mowy o zakupie jasnego obiektywu. Aparat musi dawać rade w pochmurne dni z czarnymi psami.... Chcę kupić wraz z aparatem jakis obiektyw w zestawie ( nie kit bo ten mam) najlepiej taki do wszystkiego zanim nie uzbieram znowu budżetu na zakup czegoś fajnego. Czyli obiektyw np Tamrom 18-27 aby i do bliska i do dali żeby nie zmieniać na spacerze z psami ciagle szkieł. Bo jak idę sama to trudno dźwigać wodę w plecaku, miskę, smaczki i do tego aparat z kilkoma obiektywami![]()
Który aparat z moich wybranych mi radzicie? Dodam, że filmowanie w aparacie uwazam za zbędny dodatek. Dla mnie zdjecia są najważniejsze. Reszta to gadżety . Kamere mam i nie uzywam jej wcale![]()
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i dziekuję za pomoc
Edyta