Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 103

Wątek: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Wg mnie to S35, C 85, C 135, 70-200 i nic więcej nie potrzeba
    zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.

Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Marcin Liberacki Zobacz posta
    BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
    Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Marcin Liberacki Zobacz posta
    Kupilem Canon 24-70mm f/2.8L II + 50mm f/1.8 STM
    Doskonały wybór! Zwłaszcza TEN zoom. STM nie raz Cię zawiedzie kiedy AF w ciemności będzie potrzebny, ale ze wspomaganiem lampą jakoś dasz radę, bo w sumie nie masz wyjścia A za tą kasę to najlepszy wybór. Następny krok to wymiana 50 1.8 STM na 35mm f/2 IS.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 18-07-2015 o 01:19
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.
    moderacja powinna to dużymi literami umiescic w naglowku działu slubnego, tak zeby kazdy poczatkujący (i nie tylko) slubniak to przeczytał. BRAWO.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.

Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
    Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
    Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe
    Ostatnio edytowane przez msgraf ; 18-07-2015 o 11:25

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez msgraf Zobacz posta
    Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
    Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe
    jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?

jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?
    Przecież napisałem, że mam 6D i 550D ;-)
    6D mam od kilku dni, więc 17-55 zakładałem na 550D, dlatego teraz szukam szkieł pod pełną klatkę ;-)

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą)
    Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.
    Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem

35 mm wystarcza Wam do fotografowania wesela (głównie taniec) ?
    Wiadomo, że każdy ma swoje metody i kadry, ale mam małe obawy, że jednak może być delikatnie za ciasno..
    Ostatnio edytowane przez msgraf ; 18-07-2015 o 20:52

Uzależniony

Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem
    To nie jest kwestia jednego zdjęcia z przodu ale i zdjęć z boku, ukosa czy jakie tam kadry lubisz - opisałem sytuację jakie się zdarzają i bez szerokiego konta sobie nie poradzisz. Uważam tylko, że coś szerokiego typu 24 i szerzej jest niezbędne do ślubów i nie mówię tu o kilku kadrach - są sytuacje, że dasz **** bo dalej nie odejdziesz w tył.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów