GalaktycznyMuczaco - mam swiadomosc tego ze rzeczy psuja sie, wiec drugie body jak najbardziej bedzie. Podchodze do tego powaznie.
Na ten czas mam 16-35mm f/4 is oraz 40mm f/2.8. Glownie zajmuje sie fotografowaniem krajobrazu.
Logicznie bylo by kupic 24-70mm f/2.8 albo cos ze swiatelkiem f/4 (przy jednym czy przy drugim nie ominie mnie blyskanie). Moj tok myslenia jest taki: Na poczatek obiektyw typu zoom. Wtedy odchodzi zonglowanie obiektywami (strata momentu, ujecia itp) co jest niebagatelne przy tego typu fotografii dla lajika. Mysle ze po jakis czasie poslugiwania sie obiektywem typu zoom wyklaruje sie - jakich ogniskowych uzywam najczesciej - i wtedy mozna przejsc na stalki. Tylko ze to potrwa jakis czas, nie wszystko staje sie doskonale od razu... I dlatego moje pyanie jest takie:
Inwestowac w 24-70mm f/2.8 L II czy moze do nauki kupic uniwersalny 24-105mm f/4 IS (oczywiscie wszystkie szkla Canona).
BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
becekpl - Moja stopka jeszcze nie istnieje ale mam: Canon 6D i wyzej wymienione obiektywy.