Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D

Cytat Zamieszczone przez grek Zobacz posta
    Poszukuję nowej stałki do 50D. Rozważam trzy przytoczone tu obiektywy, czyli C28 1.8, C35 2 IS i S30 1.4. Generalnie obiektyw planuję użytkować głównie do fotografowania mojego nowonarodzonego synka (argument, który przekonał żonę do zakupu. Posiadam już C50 1.8 ale na cropie często brakuje mi szerokości, tym bardziej, że póki co większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach./.../ Dodam, że zależy mi na celnym AFie, a budżet do 2k.
    Polecam używkę Canona EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EF 35mm /f2 IS USM vs Sigma 30mm /1.4 DC 'Art' do canon 60D

Poleciłbym ef-s 24 mm. Ale skoro już masz pozwolenie od małżonki szkoda marnować na tak tani sprzęt.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Coś już napisał

Obiektywy EF-S odpadają. Czasu na zabawy analogiem ostatnio trochę brak, ale chciałbym mieć możliwość podpięcia nowego szkła również pod pełną klatkę.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Tytułowej Sigmy pod FF nie podepniesz. To znaczy zrobisz to ale z marnym skutkiem.

Pełne uzależnienie

grek czy Ty przypadkiem nie pomieszałeś Sigmy A 30 mm f/1.4 DC HSM z A 35 mm f/1.4 DG HSM?

Uzależniony

Stojąc przed podobnym dylematem, wybrałem obiektyw canona. Według testu na optyczne jest on na przysłonie f/2 ostrzejszy niż sigma również na tej przysłonie.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Stojąc przed podobnym dylematem, wybrałem obiektyw canona. Według testu na optyczne jest on na przysłonie f/2 ostrzejszy niż sigma również na tej przysłonie.
    Witam
    Też się zastanawiam, nad tym 35/2.0 IS USM
    Jak już ogarniesz pierwsze wrażenia to napisz czy jesteś zadowolony z wyboru ..........jakie plusy i jakie minusy na początek ..........
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    Też się zastanawiam, nad tym 35/2.0 IS USM
    Jakość obrazka, ostrość, celność AF, IS to oczywiste zalety tego obiektywu. Szkoda czasu na ślęczenie nad testami.
    Na APS-C winieta spada ponizej 1 EV, a właśnie czasami winieta doskwiera purystom na FF.
    Rzeczywistym problemem jest to, czy odpowiada ogniskowa. Na APS-C robi się odpowiednik 56 mm i trzeba się zastanowić, czy tego właśnie chcemy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    grek czy Ty przypadkiem nie pomieszałeś Sigmy A 30 mm f/1.4 DC HSM z A 35 mm f/1.4 DG HSM?
    Miałem na myśli ogniskową 30mm, ale przeoczyłem oznaczenie DC... A 35mm f/1.4 DG HSM przekracza już budżet.
    Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Miałeś już okazję przetestować swój egzemplarz? Jak wrażenia?

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Na APS-C robi się odpowiednik 56 mm i trzeba się zastanowić, czy tego właśnie chcemy.
    Gdyby nie wątpliwości związane z tą ogniskową to już dawno dokonałbym wyboru. Jutro wybieram się do sklepu foto, żeby podpiąć to szkło pod moje body. Może jak pomacam to sie zdecyduje

Pełne uzależnienie
    Miasto

Posiadam już C50 1.8 ale na cropie często brakuje mi szerokości, tym bardziej, że póki co większość zdjęć wykonuję w pomieszczeniach.
    Obiektywy EF-S odpadają. Czasu na zabawy analogiem ostatnio trochę brak, ale chciałbym mieć możliwość podpięcia nowego szkła również pod pełną klatkę.
    A jakiej wielkości są te pomieszczenia? Ja w takich o wymiarach 5x4m, 5x3m przy wszelakich imprezach okolicznościowych używam na swoim 6D (pełna klatka) ogniskowej maksymalnie 35mm.

błyskawicznie i niemal bezszelestnie ogniskuje, przy pełnym otworze względnym daje bardzo piękne rozmycie tła. Na zdjęciach robionych pod słońce pojawia się bardzo mało odblasków, a ostrość zdjęć jest bardzo dobra.
    Używam go "na cropie", więc nie wiem, jak zachowywałby się przy pełnej klatce, czy nie pojawiałoby się winetowanie. Z matrycą APS-C daje bardzo przyjemną dla oka, naturalną perspektywę.
    Podoba się opis? To Canon 24mm f/2.8 EF IS USM (odpowiednik formatu 38mm w matrycach światłoczułych APS-C), DxOMark Score 16 dla 50D Tests and reviews for the lens Canon EF 24mm f/2.8 IS USM mounted on Canon EOS 50D - DxOMark

Masz większe pomieszczenia do dyspozycji?

Kit i 50mm 1.4 leżą w szufladzie. 35 podpięta i już tak zostało. Świetne szkło pod cropa. I do tego stabilizacja. Nic mi więcej nie potrzeba (na razie).
    To Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM (odpowiednik formatu 56mm w matrycach światłoczułych APS-C). DxOMark Score 19 dla 50D Tests and reviews for the lens Canon EF 35mm f/2 IS USM mounted on Canon EOS 50D - DxOMark

Cytaty pochodzą z Cyfrowe.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów