Ja cenię sobie 28/1.8, ale to szkło tylko dla wyrafinowanych koneserów, więc trzeba wypróbować.
Ja cenię sobie 28/1.8, ale to szkło tylko dla wyrafinowanych koneserów, więc trzeba wypróbować.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Dokładnie, 28/1.8 miałem przez niedługi okres czasu i wtedy na moim 50D tak średnio to wychodziło.
Szkło odkupiłem od człowieka który go używał na 5D mkII i u niego wszystko cacy chodziło.
Czytałem już kilka opinii, że to szkło właśnie najlepiej współpracuje z pełną klatką, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
co w nim jest dla konesera? mało ostre na 1.8, od 2-2.2 sporo lepiej plus dość kapryśny AF
ale i tak je lubię![]()
28/1.8 jest (dla prawdziwej sztuki) dosyć ostre w środku nawet na f1.8 a ja nie robię akurat tematów, które wymagaja ostrych rogów na takim otworze. Kolor mi odpowiada, rozmycie świateł i boke też, dobre do zdjęć ulicznych w nocy. AF zależy od egzemplarza ale może być bardzo dobry, przynajmniej z 6d.
Z kropem to jest prawie 45 mm i też bardzo dobre. Tylko mniej plastyki, bo różnica między centrum i rogami mniejsza.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Po dwóch wizytach w sklepie foto wybór ostatecznie padł na C35 f2.0 IS USM. Jeżeli chodzi o AF to w porównaniu do C28 1.8 nie odczułem żadnej różnicy w szybkości ostrzenia, ale odniosłem wrażenie, że miał delikatny FF (być może do ogarnięcie mikrokalibracją). W sklepie podpinałem również Sigme 35 1.4, ale jednak 1k PLN robi różnicę i na moje amatorskie potrzeby, wydaje mi się, że szkło Canona będzie wystarczające, a tą różnicę w cenie postanowiłem wydać na lampę błyskową
Budowa obiektywu wydaję się dość solidna, jedyne czego mógłbym się obawiać to szczelina, która się pojawia przy ostrzeniu od strony bagnetu, ale mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu (zasysanie brudu). Z resztą w Sigmie też jest podobna szczelina.
Optycznie w porównaniu do C50 1.8 II, którego też posiadam jest dużo na plus, ale jeszcze muszę się trochę tym szkłem pobawić, żeby stwierdzić, czy jest to w pełni udany zakup.
grek, będziesz Pan zadowolony (jako i ja).
Polecam na ebay'u zamiennik tulipana
Wytalkowane z GT-I9100