Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: adapter canon /praktica bp

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: adapter canon /praktica bp

A szkoda, mam przepięknie rysującego prakticara 135mm f/2.8 na praktica bagnet. Swego czasu robiłem nim zdjęcia z D80... trzymając go mocno przy bagnecie. O dziwo światło się nie wdzierało, ale brakowało nieskończoności. Teraz najpewniej doczepię go do Samsunga NX, a raczej samsunga do niego. Bo z tego, co piszecie i czytałem, z 5Dm2 raczej będą problemy.

Dopiero zaczyna

Odgrzewam stary temat,na razie tyle mogę powiedzieć, postaram się dopisywać w miarę kolejnych "testów".
    Pingwinofotomania: Pentacon 50mm f1.8
    Ostatnio edytowane przez pingwin ; 12-06-2015 o 13:46

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pingwin Zobacz posta
    Odgrzewam stary temat,na razie tyle mogę powiedzieć, postaram się dopisywać w miarę kolejnych "testów".
    Pingwinofotomania: Pentacon 50mm f1.8
    na temat pentacona powiedziano bardzo wiele , niemal wszystko z wyjatkiem prawdy.#

marny obiektyw , na przyslonie 1,8 mydlo , po przymknieciu zaczyna rysowac ostro jak wspolczesny kit.
    tylko jak sie nim poslugiwac na przymknietej przeslonie ?
    Jak ostrzyc ?

nie znajduje najmniejszego uzasadnienia , zeby zawracac sobie nim glowe.

malo uzyteczna zabawka , co zreszta znajduje odzwierciedlenie w cenach na ebayu.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    na temat pentacona powiedziano bardzo wiele , niemal wszystko z wyjatkiem prawdy.#

marny obiektyw , na przyslonie 1,8 mydlo , po przymknieciu zaczyna rysowac ostro jak wspolczesny kit.
    tylko jak sie nim poslugiwac na przymknietej przeslonie ?
    Jak ostrzyc ?

malo uzyteczna zabawka , co zreszta znajduje odzwierciedlenie w cenach na ebayu.
    lubię twoje podsumowania - m42 jest dobre ale dla handlarzy m42 (lista szkiełek m42 które miałem jest długa), dostaniesz bana za taka opinię o prawie kultowym obiektywie
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Tak tylko odświeżam bo pytanie odnosiło się do teko szkła z mocowaniem PB a taki właśnie mam, większość to M42 chociaż to akurat pewnie nie robi większej różnicy.

tylko jak sie nim poslugiwac na przymkniętej przesłonie ?
    Jak ostrzyc ?
    To tylko mogę potwierdzić z moich obserwacji,tyle że jeśli domknę do 5.6 ostrzy jak dla mnie lepiej niż mój aktualny kit 18-55 IS,ale co do ostrzenie to nie mam żadnych kłopotów, adapter z dendalionem, i potwierdza bez problemu choć na pełnej dziurze lepiej niż na domkniętej , ale na domkniętej też daję radę.Niestety nie nadaję się do "szybkiej" roboty.

Również się zgadzam, tyle że miałem już go na stanie w spadku po analogowej Praktice, i tylko dlatego się skusiłem, że całą zabawa kosztowała mnie ok. 100 zł i z tą cenę było warto.

A tutaj kolejne "sample",tym razem bardziej w "reporterce".

Pingwinofotomania: Festyn "Wiewióreczek".

W sumie ani to temat o m42 ani ja o bp. Ale chciałem powiedzieć kilka słów o pentaconie 50/1.8. Traktuję go na równi z heliosem 44. Nie są to optycznie/technicznie obiektywy z górnej półki. Ciekawi mnie czemu są tak drogie. Niemniej we wprawnych rękach można nimi zdziałać cudeńka.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    W sumie ani to temat o m42 ani ja o bp. Ale chciałem powiedzieć kilka słów o pentaconie 50/1.8. Traktuję go na równi z heliosem 44. Nie są to optycznie/technicznie obiektywy z górnej półki. Ciekawi mnie czemu są tak drogie. Niemniej we wprawnych rękach można nimi zdziałać cudeńka.
    pojawienie sie bezluster dalo mozliwosc podpieca obiektywow vintage.
    ja widze dwa glowne powody:

1. chcec kupienia taniego obiektywu. Do aktualnych bezluster oiektywy potrafia byc piekielnie drogie , widze zoomy pod m43 w cenie podchodzacej pod 8000 pln - o zgrozo.
    2. nadzieja na uzyskanie jakiegos niezwyklego obrazowania.

moze cos jak przez analogie do starych instrumnetow muzycznych , ktore brzmia inaczej od wspolczesnych , a wowczas byly niedoceniane.

te stare obiektywy na ogol sa marne na otwartej dziurze , potrafia dac piekny bokeh , tylko kogo rzeczywiscei kreci piekny bokeh , skoro to co ma byc ostre jest mydlaste?

to cos jak jazda starym samochodem oldtímerem. niby fajnie , ale jezdzi to marnie.

ktos kto potrafi zrobic heliosem cuda , bedzie potrafil tez wspolczesnym obiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

rynek się kręci bo dzięki LIVEVIEW da się w miarę skutecznie ostrzyć zrobiła się moda na ciekawy bokeh i ceny starego złomu poszybowały w górę
    Ja jestem zdania, że w starociach jest sporo ciekawych szkieł, ale obecnie coraz mniej to wszystko się opłaca..
    Sam mam chyba ze 4 starocie i najbardziej z nich lubię heliosa 40-2 i zenitara 50 1.7
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    rynek się kręci bo dzięki LIVEVIEW da się w miarę skutecznie ostrzyć zrobiła się moda na ciekawy bokeh i ceny starego złomu poszybowały w górę
    Ja jestem zdania, że w starociach jest sporo ciekawych szkieł, ale obecnie coraz mniej to wszystko się opłaca..
    Sam mam chyba ze 4 starocie i najbardziej z nich lubię heliosa 40-2 i zenitara 50 1.7

wyzbylem sie starych manualnych szkiel , mam ich aktualnie nie wiecej niz 6-10 sztuk gdyby poszukac.
    jedyny sens jaki znajduje, to zastosowanie w aparacie MF czyli 6*6 lub 6*4,5 . fotografowanie na negatywie i nastepnie fotografowanie negatywu wspolczesna cyfra .
    w ten sposob szerokim zakresem dla cieni jaki ma cyfra, obejmujemy zekres swiatel , ktore sa na negatywie przeciez cieniami.
    dostajemy nieprownywalne z cyfra bogate odwzorowanie swiatel.
    czasem robie takie portreciki i zawsze reakcja ta sama - ludzie sa pozytywnie zaskoczeni milym dla oka , bogatym tonalnie w partii swiatel obrazem. ja wiem ze to zasluga negatywu. Za to cienie sa dosyc ubogie w walor tonalny , ale to mniej przeszkadza.

sama optyka jest marna , glownie z powodow innych wowczas mozliwosci obliczeniowych.
    Jasne , mozna sie tym poslugiwac , da sie fotografowac , ale korzysci nie daje to zadnych, tym bardziej ze nie jest to rzeczywiscie tanie..
    w sumie rachunek zyskow i strat jest jednak niekorzystny.

heliosy , jupitery maja przyjemny bokeh , ale to za malo - gdyby kosztowaly 50- 100 zl , ale widze na ebay ceny rzedu 500 zl.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów