Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: adapter canon /praktica bp

Domyślnie adapter canon /praktica bp

witam czy ktoś na taki adapter ja chciałbym go używać z canonem 450d
    mam kilka pytań
    -czy umożliwia ostrzenie na nieskończoność
    -czy w obiektywach muszę dokonywać przeróbek

chodzi o taki adapter
    http://allegro.pl/item1176783147_ada...prakticar.html
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    serio nikt nie ma?
    Ostatnio edytowane przez gaban ; 16-08-2010 o 20:45 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Cytat z aukcji "umożliwia ostrzenie na nieskończoność (głównie od przysłony f/5.6 i wyższej)." Coś kręcą, ja bym napisał do nich maila jak to jest. Brałem od nich adapter M42->EOS i nie było problemów, adapter świetnie wykonany. Te obiektywy muszą być blisko matrycy, dlatego jest problem (pewnie nie ze wszystkimi szkłami) z zaczepianiem o lustro. To już nie lepiej bawić się w M42?
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Domyślnie

mam kilka obiektywów bp więc wolałbym adapter canon/bp może ktoś z szanownych forumowiczów ma canona 450d i używa obiektywów bp. dodam ,że nie chciałbym przerabiać obiektywów bo jednak częściej fotografuje analogiem

Domyślnie

serio nikt nie używa obiektywów bp z canonem 450d?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

My tutaj pod 450tke to podpinamy takie wynalazki jak 70-200L albo 35L a na BP kiedys tankowalem
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Dziwne wynalazki też czasem podpinamy :rolleyes: Mam wrażenie, że moja przejściówka ma kłopoty z uzyskaniem ostrości podczas ostrzenia na nieskończoność, byłbym ostrożny z inwestowaniem w BP.
    5DMKII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Dziwne wynalazki też czasem podpinamy :rolleyes: Mam wrażenie, że moja przejściówka ma kłopoty z uzyskaniem ostrości podczas ostrzenia na nieskończoność, byłbym ostrożny z inwestowaniem w BP.
    tyle , że ja mam kilka obiektywów bp w tym kilka fajnych szkiełek zeissa np
    1,8/80 więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się swoja wiedzą na temat pracy tych obiektywów z korpusem 450D

dodam , że nie chcę dokonywać żadnych przeróbek w obiektywach gdyż głownie fotografuje analogiem( jednak fajniejsza jakość)

Awatar rybkowski73
    Miasto
    Toszek

Domyślnie Odp: adapter canon /praktica bp

gaban odświeżę temat- znalazłeś może tę redukcję i czy działa ?

--- Kolejny post ---

gaban odświeżę temat- znalazłeś może tę redukcję i czy działa ?

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie Odp: adapter canon /praktica bp

pozwolę podzielić się swoimi spostrzeżeniami bo też kiedyś byłem zainteresowany tematem szkieł z mocowaniem praktica PB nie bp do eosa. Na początku był problem z takimi przejściówkami/adapterami, a dokładniej z bagnetu na bagnet. Później zaczęły się pojawiać. Jedyną ich bolączką która poniekąd je dyskwalifikowała było to że nie było możliwości ostrzenia na nieskończoność. Nic nie wiem o adapterach pozbawionych tej wady gdyż fizyki się nie oszuka. chodziło o to że szkło było zbyt odsunięte od matrycy stąd nie było opcji ostrzenia na infiniti. jedyne praktyczne zastosowanie jakie mi się nasuwa to chyba jedynie wykorzystanie w makro jak ma się naprawdę fajne szkło.
    Generalnie da się wykorzystać w eosie ale to wiąże się z inwazją w puszkę i adapter. tutaj więcej o tym:
    PB->EOS adapter (PB-EF adapter)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów