Jesli "chlopcy" sie dogadaja i dostaniemy dr i wyciaganie z cieni co dostana chlopaki z Nikona? Lepszy customer support?
Jesli "chlopcy" sie dogadaja i dostaniemy dr i wyciaganie z cieni co dostana chlopaki z Nikona? Lepszy customer support?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na dobra sprawe Canon jest jeszcze w najlepszej sytuacji. Jesli Sony powie sobie dosc P i N zostana bez sensora.
Zarowno Pentax, jak i Nikon miewali różnych dostawców sensorów, poza tym, Sony Semiconductors, to nie to samo co Sony Imaging i raczej wątpliwe, by tak dobrze prosperująca firma jak SS powiedziała sobie dość.
One day sobie powiedza - po co sie dzielic tortem, zabijemy ich obrazkiem. Sony jako corporacja nie dziala charytatywnie i tez jest nastawiona na zysk. Nikon i Pentax zapewne jesli chodzi o matryce sa w okolicach D700.
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 02-04-2015 o 19:24
Zdaje się, że się nie zrozumieliśmy - Sony Semiconductors istnieje m.in dzięki sprzedaży matryc (prawie wszystkim generalnie, również Canonowi, czy Fuji) samo dostarczanie ich dla Sony Digital Imaging (które nota bene jest zupełnie odrębnym tworem, pod innym kierownictwem), to trochę za mały rynek dla nich. Oczywiście teoretycznie mogą postanowić, że nie będą zarabiać na innych i ograniczą produkcję tak, by dostarczać matryce tylko dla Sony Digital Imaging, tylko że to prosta droga do spadku dochodów, a co za tym idzie spadku nakładów na R&D i tym samym spadku ze szczytu, który teraz okupują. Bardzo wątpliwy scenariusz.
A co do tego kto jest gdzie, jeśli o matryce chodzi - Pentax w ogóle nie zleca produkcji matryc, kupują gotowe produkty, co najwyżej lekko zmodyfikowane pod nich, Nikon tak, a wykonawców jest sporo - choćby Renesas, Aptina, czy ostatnio Toshiba. W D700 były akurat matryce Renesas, ale przypomnę, że po drodze był jeszcze choćby D4, a w APS-C D3100 i D3200 z matrycami Renesas i seria 24-megapikselowych sensorów Toshiby...
Nie zapominajmy takze o Samsungu![]()
Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 03-06-2015 o 13:01
A co w tym takiego ciekawego?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner