Wszystko oglądam w 100% bo tak oglądają to inspektorzy na stockach a z nich żyję. Normalnie używam Adobe Camera Raw ale właśnie teraz siedzę nad obróbką innej sesji - tym razem krople wody - i zauważyłem że chyba DPP lepiej sobie radzi z cieniami, ale to wniosek na szybko, po pierwszym zdjęciu, przede mną jakieś 2000 rawów do przejrzenia więc będzie pole do eksperymentów.
Tu mam jeszcze większy problem ze światłem (a raczej jego brakiem) bo z racji zamrażania błyskiem korzystam z lamp systemowych a te mam tylko dwie i to na dodatek muszą pracować na 1/128 mocy więc jest nie za bogato, niemal zawsze coś trzeba podkręcić w rawie - zobaczymy, może niepotrzebnie trzymam się tego ACR? chociaż jest dla mnie wygodniejszy, jakoś nie leży mi DPP.
Ten zapowiadany 5Ds byłby dla mnie aparatem niemal idealnym, jeśli miałby jakość obrazka na poziomie 5dII przy tych 50mpx i poprawiony ten banding to dla mnie jest to ideał - reszta nie specjalnie ma dla mnie znaczenie - gdyż najboleśniej rozliczają mnie z jakości zdjęć w 100% powiększeniu.