Cytat Zamieszczone przez zd1 Zobacz posta
Na początku dzięki za info co do obiektywu 85/1.2 - sprawdzę z tą ostrością!

Czego mi brakuje w sprzęcie?
Może nie tyle brakuje ile mam chęć zmiany na stałki, ale o tym niżej....
A czego brakuje? W obecnym zestawie przede wszystkim dobrego filmowania i za dużo żółtego koloru (porównywałem z 5D Mark III i jak dla mnie jest w nim zdecydowanie lepiej)

Generalnie pomysł zmiany systemu wyszedł z trzech powodów:
1) chęci filmowania - miałem surowy materiał z 5D Mark III i D800 (D810 przyznaje nie widziałem) i dla mnie różnica w kolorach była duża (przy tych samych ustawieniach manualnych) na korzyść Canona
2) za duże matryce w D800/D810 jak dla mnie, nie potrzebuję aż takiej
3) ogólnie to chcę przejść z zoomów na stałki, więc i tak musi nastąpić wymiana obiektywów...stąd właśnie teraz padł pomysł przejścia na Canona.

Docelowo chciałbym mieć 24/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 + w przyszłości 14mm do filmowania.

Pytam dlatego, ponieważ może miał już ktoś podobną sytuacją, zmienił system i jest w stanie powiedzieć czy drugi raz postąpiłby tak samo czy nie?

Przy okazji jeszcze zapytam, są jakieś problemy ogólnie znane w 5D Mark III? Coś analogicznie jak chlapanie olejem w D600 i problemy z AF w D800?

Bangi - o 6D nie pomyślałem, dzięki za wskazówkę!
Jeżeli Twoim powodem zmiany systemu jest kolor (żółta dominanta) to w pełni Cię rozumiem tu system canona zdecydowanie wygrywa, jeżeli chodzi o zestaw szkieł w tym szczególnie stałek również, co do samego body 5dIII to bardzo dobry aparat z bardzo dobrym AF i poza kilkoma wyjątkami (na forum problem z AF) nie ma problemów, nie mówiąc o takich typu chlapanie olejem.
6d daje lepszy obrazek od 5dIII (szczególnie dynamika tonalna przy wysokim ISO) za to ma dużo gorszy AF na bocznych (centralny jest spoko). Kiedyś o mało nie zmieniłem systemu na N i z perspektywy czasu nie żałuję decyzji, szczególnie po tym jak ujrzały światło dzienne niedoróbki N w kolejnych body i również słabe IQ w szkłach zoom, szczególnie ostatnio wypuszczanych. Zmiana systemu to bardzo radykalny i do tego kosztowny krok i należy go bardzo dobrze przemyśleć. Utrzymywanie dwóch systemów wg mnie jest zbyt uciążliwe i kosztowne.